Denník N

Radšej byť slniečkar ako devil, vtipkovala Radičová na London School of Economics

Radičová na londýnskej univerzite. Foto – Dávid Stolárik
Radičová na londýnskej univerzite. Foto – Dávid Stolárik

Na konferencii s bývalou slovenskou premiérkou sa zúčastnilo okolo 250 Čechov a Slovákov študujúcich v Británii. Zaujímal ich hlavne extrémizmus, korupcia, biznis, školstvo a pracovné príležitosti po návrate.

Prečítaním článku podporíte fundraisingový projekt študentov – Štipendijný fond Bilgymu. 

Naši študenti z londýnských univerzít zorganizovali uplynulú, prvú marcovú nedeľu na London School of Economics konferenciu o problémoch a budúcnosti strednej Európy.

Pozvanie prijali okrem iných aj bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová a renomovaný český ekonóm Tomáš Sedláček. Zastúpenie mali tiež úspešné firmy a neziskovky z Čiech a Slovenska. Medzi najznámejšie patrí napríklad Exponea, Nadácia Zastavme korupciu a Teach for Slovakia.  

Cieľom podujatia bolo podľa hlavnej organizátorky Martiny Beďatšovej „vytvoriť platformu na diskusiu o problémoch a budúcnosti strednej Európy“.

Podujatie ukázalo, že komunitu českých a slovenských študentov v zahraničí problémy doma trápia a majú chuť ich riešiť. Hlavnými témami, ktoré počas takmer desiatich hodín prednášok a neformálnych diskusií rezonovali, boli narastajúci extrémizmus, korupcia, inovatívny priemysel a školstvo.

Sedláček: Kapitalizmus na Východe uspel

Program otvoril ekonóm Sedláček, bývalý poradca prezidenta Havla a autor knihy Ekonómia dobra a zla. V takmer polhodinovej reči reagoval na vývoj vo svete a v strednej Európe.

„Vývoz kapitalizmu smerom na Východ sa ukázal ako veľmi úspešný. Platí to aj o demokracii? Domnievam sa, že veľmi nie,“ polemizoval o situácii v Rusku a Číne.

Ak sme za posledné desaťročia pozorovali westernizáciu sveta v súvislosti s ekonomikou, teraz sme svedkami opačného vývoja, ak hovoríme o politike. Inými slovami, javí sa, že východný spôsob demokracie, ktorý je založený na obmedzenej slobode jednotlivca v prospech kolektívu, začína byť čoraz atraktívnejší aj pre západný svet, argumentoval Sedláček.

Český ekonóm Tomáš Sedláček. FOTO - Dávid Stolárik
Český ekonóm Tomáš Sedláček. Foto – Dávid Stolárik

Hostia diskutovali tiež o vplyve prezidenta Trumpa na stredoeurópsky región. Upadajú Spojené štáty ako svetová veľmoc? Ján Kavan, bývalý český minister zahraničných vecí a prezident Valného zhromaždenia OSN, sa s kolegami na pódiu zhodol, že aj keď v Amerike jednoznačne je politicko-spoločenská kríza, ktorej výsledkom je Trump, krajina ekonomicky ani mocensky neupadá.

Stále má vôbec najväčšie hospodárstvo a rozpočet na obranu vyšší ako ďalších osem krajín, ktoré po Spojených štátoch nasledujú. Diskutujúci sa tiež zhodli na tom, že nový americký prezident je pre Európu výzvou, ktorej musia čeliť spoločne, a takisto je to v prípade dôvodov, ktoré stoja za odchodom Británie z EÚ.

It’s better to be slniečkar than devil

Ďalšie témy sa týkali biznisu a inovácií. Zastupovali ich napríklad Marian Gazdík, výkonný riaditeľ Startupu Grind Europe, a neskôr Peter Irikovský z Exponey a tiež Matej Ftáčnik z The Spot-Booster.

Hlavné témy zahŕňali nárast inteligentných strojov, ktoré nahradzujú ľudskú pracovnú silu, a aký bude ich vplyv na zamestnanosť. Hostia spolu so študentmi rozoberali aj zloženie slovenskej ekonomiky, z veľkej časti založenej na výrobe áut a ich exporte. Publikum zaujímalo aj to, či automobilky zo Slovenska neodídu, keď sa platy na Slovensku zvýšia. V Nemecku sa autá vyrábajú napriek tomu, že je tam veľmi drahá pracovná sila.  

Je to vďaka tomu, že majú vysokú produktivitu a sú silní v inováciách,“ vysvetľoval Gazdík.

Peter Irikovský, CEO rýchlo rastúcej slovenskej firmy Exponea, ktorá sa venuje dátovej analytike spojenej s automatizáciou marketingu, vyzdvihol nadanie technologických vývojárov z Čiech a Slovenska. Zároveň však povedal, že aj keď náš región disponuje silnými inžiniermi z IT, chýbajú nám ľudia na marketing a predaj.

„Napríklad k nám do firmy som takéhoto človeka hľadal pol roka,“ opisoval pomery.

V diskusii popoludní Anna Symington-Maar, vedúca programu Teach For Slovakia, ktorá v minulosti študovala na King’s College London, publiku vysvetľovala dopady vzdelania na politiku. „Čím horšie známky študenti majú, tým vyššie je pravdepodobnosť, že budú voliť extrémistov,“ opisovala situáciu pomocou grafu.

„Tí ktorí nedokončia strednú školu maju len 41-percentnú šancu, že si nájdu prácu,“ pokračovala. Teach For Slovakia je slovenská verzia programu Teach For America, ktorú založili študenti Princetonskej univerzity začiatkom deväťdesiatých rokov.

Cieľom organizácie je zlepšovať vzdelanie v znevýhodnených komunitách pomocou mladých absolventov vysokých škôl, ktorí majú potenciál stať sa lídrami. Na Slovensku nezisková organizácia vznikla v roku 2014 a za ten čas si dokázala vybudovať pozíciu neziskovky, ktorá pracuje s jedným z najvyšších rozpočtov, pripomenula Symington-Maar.

Záverečná časť diskusií bola venovaná korupcii a vzdelávaniu. Advokát, dlhoročný policajný vyšetrovateľ a súčasný senátor Václav Láska poukázal na vnímanie takzvaných whistleblowerov v Českej republike.

„Keď som v senáte navrhol, aby sme takýchto ľudí nielen právne chránili, ale aj finančne odmeňovali, pýtali sa ma, či chcem tým udavačom ešte aj dávať peniaze.“ Odpovedal tak na otázku z publika od amerického právnika, ktorý chcel vedieť, či štát poskytuje ľuďom, ktorí nahlásia korupciu, finančnú pomoc, tak ako je to v Spojených štátoch.

Záver celodennej konferencie organizovanej študentmi v Londýne pre Čechov a Slovákov v Británii ukončila príhovorom Iveta Radičová, ktorá má medzi komunitou študentov v zahraničí dobré meno. Rezonovala hlavne jej pamätná veta „It’s better to be slniečkar than devil“.  

Radičová sa nevyhla otázke, či sa neplánuje do politiky vrátiť. „Ďakujem za opýtanie, dostávam túto otázku často. Vrátiť sa neplánujem, ale rada poskytnem rady mladým, ktorí nad takýmto rozhodnutím uvažujú,“ zakončila bývalá premiérka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie