Denník N

Slovenskú hydinu spoznáte od apríla ľahšie

Spracovatelia mäsa musia od prvého apríla na obaloch uviesť, kde bolo zviera chované a kde ho zabili.

Keď uvidíte na etikete mäsa položku "pôvod", bude to znamenať , že v danej krajine bolo zviera aj chované aj zabité. Foto - N
Keď uvidíte na etikete mäsa položku ,,pôvod“, bude to znamenať , že v danej krajine bolo zviera aj chované, aj zabité. Foto – N

Kupujete si v obchode kurča a myslíte si, že je zo Slovenska. Na obale totiž vidíte, že krajinou pôvodu je Slovensko. V skutočnosti sa však za pôvodom môže skrývať aj miesto, kde mäso len zabalili.

To sa od 1. apríla zmení. Vtedy totiž začnú platiť nové pravidlá Európskej komisie, ktoré upravujú, čo musí mať na obale uvedené čerstvé, chladené a mrazené mäso z oviec, kôz, hydiny a z ošípaných.

Spracovatelia mäsa budú musieť ešte pred Veľkou nocou na obaloch jasne uviesť, kde bolo zviera chované a, zvlášť, kde ho zabili. Len v prípade, že sa tieto miesta zhodujú, stačí použiť výraz ,,krajina pôvodu“.

Slovenskí hydinári dúfajú, že novinka pomôže zákazníkom spoznať na pultoch, čo je naozaj slovenské a čo sa tak len tvári. ,,Tunajšia hydina je na spotrebe zastúpená iba na 50 percent. V krajinách ako Rakúsko či Nemecko je to aj vyše 90 percent,“ vysvetľuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnár.

Nové obaly už vidno aj na pultoch, výrobcovia s nimi nečakali do poslednej chvíle. Tí naši so zmenou podľa Molnára nemali veľa práce, stačilo im zväčša iba prepísať na obale jednu vetu, keďže aj doposiaľ posielali na pulty to, čo sa tu dochovalo aj zabilo. Preto by si spotrebitelia nemali všimnúť ani výkyvy na cenovkách.

Otázne je, čo to urobí s ponukou dovážaného mäsa. Do prvého apríla platí, že jediné, čo musia spracovatelia mäsa uvádzať, je výrobca. Aj pod ním sa mohol skrývať prebaľovač. Výraz ,,krajina pôvodu“, ktorý je neraz iba miestom prebalenia, sa dnes uvádza iba dobrovoľne.

graf

Aj keď pri balenom mäse sa budú môcť spotrebitelia – patrioti – orientovať jednoduchšie, staré pravidlá stále platia pri mäsových výrobkoch, ako je šunka. Veľa práce by musel vynaložiť zákazník aj pri pátraní po pôvode mäsa, ktoré podáva mäsiar nebalené priamo z pultu. Platí, že informácie o produktoch musia mať v týchto prípadoch v predajni spísané.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie