Denník N

Amnestie ukazujú, že Fico silu len predstiera

Premiér karhá šéfa štátnej poisťovne. Foto – FB Roberta Fica
Premiér karhá šéfa štátnej poisťovne. Foto – FB Roberta Fica

Je ťažké postaviť sa za spravodlivosť, keď zdedíte Mečiarových voličov, politikov i sponzorov.

Robert Fico sa rád prezentuje ako silný muž. Ochráni Slovensko, zagarantuje ceny energií, zníži ceny vody i nezamestnanosť, udrží bane i Kaliňáka vo vláde, urobí tisíc klikov, verejne sfúkne šéfa zdravotnej poisťovne, nedovolí vybudovanie protiraketového systému ani vytvorenie ucelených moslimských komunít a tak ďalej a tak podobne.

Je tretíkrát predsedom vlády, od roku 2006 má k dispozícii najsilnejší poslanecký klub, ktorý mu nikdy nič neodmietol. No napriek tomu sa už od konca deväťdesiatych rokov bráni využiť a prezentovať svoju silu v otázke Mečiarových amnestií.

Roky opakoval slová o právnom suteréne, ktoré dnes zjemňuje odvolávaním sa na Ústavný súd. Pritom nie je známe, že by niekedy poprel Mečiarove slová z obdobia koaličnej krízy v novembri 2007, keď predseda HZDS tvrdil, že sa mu Fico vyhrážal, že otázku amnestií otvorí.

Iste, je ľahšie sa vyhrážať než to urobiť. Zvlášť, keď toho Mečiara, voči ktorému sa (rovnako ako voči Dzurindovi) v roku 2002 vymedzoval, o štyri roky neskôr zavolal do vlády. A keď po ňom zdedil veľkú časť jeho voličov i niektorých politikov. A keď po ňom zdedil bohatých ľudí v pozadí strany. Keď sa obklopil ľuďmi, ktorí s politikmi HZDS či s rodinou exriaditeľa SIS podnikali.

Nakoniec, môže tu byť aj iný motív. Veď aj Fico a Kaliňák svojho času z pozície premiéra a ministra vnútra ublížili jednej žene. Preto možno premiér považuje za pokrytecké využiť svoju silu na to, aby podporil vyšetrovanie toho, keď iní predstavitelia štátu ublížili iným občanom.

Nech už sú však Ficove motívy akékoľvek, zatiaľ to vyzerá na slabosť. To, čo predvádza na Facebooku, je len predstieranie sily. Skutočnú silu postaviť sa temnej minulosti a za spravodlivosť v tomto štáte, na ktorý sa tak rád odvoláva, by ukázal, keby sa konečne zasadil o zrušenie amnestií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie