Denník N

Vesmírny piroh: sonda Cassini odhalila zvláštny tvar Saturnovho mesiaca Pan

Saturnov mesiac Pan má viac ako nezvyčajný tvar. Foto – NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Saturnov mesiac Pan má viac ako nezvyčajný tvar. Foto – NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Tento týždeň preletela sonda Cassini ponad mesiace Saturna. Vedci zistili, že mesiac Pan má neobvyklý tvar pripomínajúci obľúbené slovanské jedlo.

Sonda Cassini, ktorá bola ako súčasť projektu Cassini-Huygens vynesená do vesmíru v októbri 1997, odfotografovala tento utorok Saturnov mesiac Pan z doposiaľ najmenšej vzdialenosti.

Vďaka tomu sme sa dozvedeli, že tento mesiac má skutočne nezvyčajný tvar, vyzerá totiž ako piroh. Mesiac nie je dokonale guľatý a po jeho obvode sa nachádza tenší pás pripomínajúci cesto okolo plnky v obľúbenom pokrme.

Saturnov mesiac Pan. Foto – NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Fotografie spravili 7. marca počas preletu sondy Cassini okolo mesiaca Pan. Ide o rekordné fotografie, takto blízko sa pri ňom nenachádzala žiadna iná sonda. Prelet prebehol vo vzdialenosti iba 24 572 kilometrov.

Okrem unikátneho tvaru poskytnú fotografie aj dôležité informácie o geológii mesiaca.

Saturnov mesiac Pan zboku. Foto - NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Saturnov mesiac Pan zboku. Foto – NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Mesiac Pan je veľmi malý, jeho priemer je len 35 kilometrov.

Saturn obieha vo veľmi malej vzdialenosti, nachádza sa medzi jeho prstencami. Keďže fotografie sú nové, zatiaľ ešte nevieme, aký veľký je „prstenec“ okolo neho ani či je pevný.

Je pravdepodobné, že ide o materiál pochádzajúci z prstencov Saturna, ktorý sa pôsobením gravitácie Pana zoskupil okolo jeho centra.

Systém mesiacov planéty Saturn. Foto – NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Misia Cassini-Huygens je projekt, na ktorom spolupracujú NASA, Európska vesmírna agentúra (ESA) aj talianska vesmírna agentúra ASI. Ovláda ju divízia Caltechu v Pasadene v Spojených štátoch.

Fotografie povrchu a tvaru mesiaca Pan sú výsledkom zatiaľ najriskantnejšieho a posledného preletu sondy Cassini ponad mesiace Saturna.

Nasledovať bude jej zostup do atmosféry tohto plynného obra, naplánovaný je predbežne na 15. septembra tohto roku, čím sa misia zakončí.

Dozvedieť by sme sa mali viac o magnetickom poli Saturna, zložení jeho atmosféry a rýchlosti pohybu plynov v nej. Tešiť sa môžeme aj na doposiaľ najdetailnejšie fotografie.

Dostupné z doi: 10.1126/science.aal0892

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie