Denník N

Vydržíte tri dni so slovenskou hudbou? Pozrite si ju v priamom prenose

Foto – Martina Mlčúchová
Foto – Martina Mlčúchová

V piatok sa v Bratislave začína festival Radio_Head Awards, v nedeľu ho uzavrie odovzdávanie cien pre najlepšie albumy roka. Môžete ho sledovať naživo aj online.

O tom, či nasadenie kvót na slovenskú hudbu zvýšilo kvalitu našich rádií, sa dá diskutovať, no jedno je isté. Žiadne rádio nerobí pre slovenskú hudbu viac ako okruhy Slovenského rozhlasu. Špeciálne Rádio_FM, ktoré jej dáva priestor už dávno a ktoré v spolupráci s Rádiom Devín organizuje 9. ročník cien Radio_Head Awards. Tie sa budú udeľovať v nedeľu v bratislavskej Starej tržnici a priamy prenos si môžete pozrieť aj na našom webe. Online stream sa spustí priamo v prehrávači tohto článku o 19.00.

V piatok a v sobotu sa v priestoroch Slovenského rozhlasu už tradične koná festival Radio_Head Awards, ktorý ponúkne 12 koncertov. Päť z nich sa bude dať sledovať naživo v tomto prehrávači, prvý priamy prenos sa začína v piatok o 18.00.

Stručný sprievodca festivalom Radio_Head Awards

PIATOK
Veľké koncertné štúdio
18.00 Otvárací koncert (priamy prenos)
Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, dirigent Marián Lejava.
„Musím povedať, že je to tá najväčšia výzva, akej som doteraz čelila,“ tvrdí Katka Koščová. Oslovil ju skladateľ Peter Zagar, ktorý našiel na internete Slovník nejasných žiaľov a rozhodol sa zhudobniť ho. Vznikla 20-minútová skladba pre ženský hlas a orchester. „Spievam do muziky prozaický text – alebo teda krátke úryvky od Johna Koeniga. Je to obrovská škola, spoliehať sa na nástupy dirigenta, keď som zvyknutá na to, že obvykle mám ja sama všetko pod kontrolou. Skladba je krásna, už len dúfam, že to nepokazím,“ dodáva speváčka. Okrem tejto svetovej premiéry ešte zaznie aj ďalšia Zagarova skladba, V kruhu, v podaní Ronalda Šebestu Claricon pre klarinet a symfonický orchester od Pavala Šimaia a Souvenir Ladislava Kupkoviča.

Malé koncertné štúdio
20.30 Paper moon trio
Tri šarmantné mladé dámy sa stretli ako vokalistky v súbore Bratislava Hot Serenaders, okrem spevu začali hrať na ukulele, husliach a gitare pesničky z 20. až 40. rokov minulého storočia. Snažia sa čo najvernejšie priblížiť originálom, ale „niekedy sa však dokážeme naplno odviazať a upravíme si pieseň humorne“.

22.00 Stroon & Ensemble: Prelúdiá a piesne
Jeho album Solar preludes je jednou z najzaujímavejších slovenských nahrávok minulého roka, bol nominovaný v kategóriách elektronická aj experimentálna hudba. Prepojil na ňom svoje skúsenosti z rôznych hudobných svetov – elektronickú hudbu s klasickým vzdelaním, hru na vibrafóne a elektrickej gitare. Okrem live odohrania albumu ešte špeciálne pre festival napísal novú skladbu. Dal jej názov Songs of Concealed Amplitude a opisuje ju slovami kontemplácia pre komorný ansámbl, .wav súbor a soprán. O text sa postarala mladá autorka Nykola Košnárová.  Bude to „päť piesní, päť vhľadov do mysle človeka“ alebo, slovami autora, „na experimentálnu hudbu málo experimentálne, na elektronickú málo elektronické“.

Komorné štúdio
20.00 Impreus
Ďalší z objavov súťaže Demovnica. Subtílna elektronika aj živé nástroje, ženský spev.
22.00 Autumnist
Vlado Ďurajka tvrdí, že základom ich skladieb je „trip-hop, pomalšie, temnejšie atmosféry“ a že ďalší album je na 80 percent hotový, takže možno zaznejú aj nové veci.

 

SOBOTA
Veľké koncertné štúdio
19.30 Longital Suita (priamy prenos)
Bratislavské trio už nahralo svoje pesničky v rozšírenej verzii so sláčikovým kvartetom aj na album a stále ich to spolu baví hrať aj naživo. Vlani na Pohode to bol jeden z top koncertov.

22.30 Legendy – Marián Varga a Jaco Pastorius
Radio Band pod vedením saxofonistu Radovana Tarišku zaranžoval skladby dvoch velikánov.

Malé koncertné štúdio
16.00 Bol raz jeden celko
Hudobná dielňa o hudbe a hudobných nástrojoch pre deti od 4 rokov aj ich rodičov.

18.00 Mucha quartet
Rezidenčný súbor Rádia Devín predstaví vrchol barokovej polyfónie – Umenie fúgy, posledné dielo Johanna Sebastiana Bacha, k tomu vo svetovej premiére pridá Štruktúry a impulzy Ľuboša Bernátha, v slovenskej premiére kvarteto č. 5 minimalistu Philipa Glassa a skladbu, ktorej autorom nemôže byť nik iný než Maťko Burlas – Panadol pre laptop a sláčikové kvarteto.

21.00 Hommage à Milan Adamčiak (priamy prenos)
Cluster ensemble, VENI ACADEMY, dirigent Daniel Matej
Konceptuálny a akčný umelec, autor vizuálnej poézie, nekonvenčný hudobník a skladateľ aj muzikológ. Večer zo svojich skladieb by určite navštívil a možno by sa aj pridal k muzikantom na pódiu, no v januári Milan Adamčiak zomrel. Jeho dielo, ktoré korešpondovalo s dobovým dianím vo svete, však žije, čo okrem tohto koncertu o pár dní pripomenie aj veľká profilová výstava v SNG.

Komorné štúdio
20.00 Adalbert
Temné melódie, vplyv postrocku aj ozvena grunge, alebo aké pesničky skladáte, keď sa vám páčia Sigur Rós, Placebo, Muse, Radiohead, The Cure či Marilyn Manson.

22.00 Karol Mikloš (priamy prenos)
Po dlhom čase vydal opäť kolekciu nových piesní, v ktorých sa vrátil ku kapelovému zvuku s minimom elektroniky, a sedí mu to. Karol Mikloš predstaví naživo EP Poisoned, ktoré vyšlo pred necelým mesiacom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie