Denník N

Na Stredoeurópskom fóre o fašizme vystúpi český rabín a maďarský filozof

„Tým, že prídete na toto fórum, postavíte sa na barikády, ktoré nie sú postavené zo strachu, nenávisti, arogancie a násilia, ale zo súcitu, inteligencie, občianskej odvahy a nádeje,“ pozýva na fórum historik z Oxforgu Roger Griffin.

V pondelok 13. marca v Starej tržnici v Bratislave prebehne špeciálne Stredoeurópske fórum venované fašizmu.

Program

19.00 OTVORENIE
19.15 – 21.00 ZMÄTENIE JAZYKA

Okrem iného sa na ňom bude riešiť, prečo sa nedokážeme zhodnúť, čo vlastne dnešný fašizmus je? Ako aj čím sa vyznačuje jazyk, ktorý paralyzuje myslenie aj empatiu?

Moderátorom debaty s českým rabínom Karlom Sidonom a maďarským filozofom G. M. Tamásom bude Michal Havran. Okrem nich sa téme neofašistickej hrozby bude venovať slovenský historik Jakub Drábik a právnička Irena Biháriová.

„Som pevne presvedčený , že jediné, čoho sa treba báť, je samotný strach – nepomenovaná, nezargumentovaná, neoprávnená hrôza, paralyzujúca úsilie potrebné na to, aby sme nekapitulovali už vopred,” cituje britský historik Roger Griffin slová Franklina Roosevelta z roku 1933 vo svojej pozvánke na Stredoeurópske fórum.

Karol Sidon rozpráva vtip, čo by ste chceli počuť na svojom pohrebe.

„Svet dnes nie rozdelený na náboženstvá alebo kultúry, ale na ľudí, čo sú tak paralyzovaní strachom zo života v komplikovanom a mätúcom svete plnom ohrození osobnej slobody, aktivity, prosperity a identity, že hľadajú obetných baránkov. Sme svedkami tohto sporu v Spojených štátoch, vo volebných kampaniach v Holandsku, Francúzsku, Rakúsku. Vidíme ho v Maďarsku, v Rumunsku, v Poľsku a Grécku, ale aj v Taliansku, Švajčiarsku, Dánsku a v Británii. Vidíme ho aj na Slovensku,“ hovorí britský profesor histórie a moderných dejín.

„Tým, že prídete na toto fórum, postavíte sa na barikády, ktoré nie sú postavené zo strachu, nenávisti, arogancie a násilia, ale zo súcitu, inteligencie, občianskej odvahy a nádeje. Odídete z bratislavskej Starej tržnice informovanejší, s dobitou batériou humanizmu, s kvalitnejším výstrojom proti lákadlám jednoduchých riešení, ktorých logickou dohrou sú konečné riešenia.“

Záštitu nad fórom prebral prezident Andrej Kiska.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie