Denník N

Aféra s tínedžerkou už môže byť príliš aj pre voličky Borisa Kollára

Foto – TASR
Foto – TASR

Stranu Borisa Kollára volia najmä ženy v produktívom veku a tým sa prepis rozhovorov politika s neplnoletou dievčinou páčiť zrejme nebude. Sociológ hovorí, že Sme rodina sa teraz môže prepadnúť na hranicu zvoliteľnosti.

Až do stredy 8. marca mohol mať Boris Kollár ako predseda strany Sme rodina pocit, že v politike sa mu darí. Jeho strana v prieskumoch verejnej mienky rástla a opozičný politik Kollár oslovoval svoje publikum viac či menej bizarnými návrhmi zákonov.

Na Medzinárodný deň žien sa však objavila informácia, ktorá Kollára môže ako politika poškodiť. Jeho „online“ avantúra s neplnoletou Simonou z resocializačného zariadenia Čistý deň, ktorej dával na Facebooku explicitné sexuálne návrhy, je už príliš aj pre priaznivcov politika, ktorý programovo pracuje s imidžom „mača“ a „multiotecka“.

Aféra, teda jej vyšetrovanie, sa môže ťahať týždne, mesiace aj dlhšie a sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus hovorí, že to pre Kollárovu popularitu môže mať závažné dôsledky.

foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kollárovej strane a aj jemu osobne sa v posledných mesiacoch darilo. Vo februárovom prieskume agentúry Focus pre denník SME obsadil štvrté miesto v rebríčku politikov ako kandidátov na predsedu vlády. Ako premiéra si ho vedelo predstaviť 30 percent ľudí, čo je viac ako Bélu Bugára, Igora Matoviča, Alojza Hlinu aj Mariana Kotlebu. Popularita strany sa v prieskume rovnakej agentúry dostala na 8,5 percenta.

Agendu to môže prehlušiť

Sme rodina sa snaží profilovať ako strana, ktorá voličom prináša agendu ochrany pred štátom, ktorý na nich zabúda, a zároveň sa snaží prízvukovať antisystémovosť a protiutečenecké postoje. Voličov udržiava v pozore návrhmi zákonov, ktoré môžu pôsobiť lákavo – navrhli oslobodenie detí aj seniorov od poplatkov za lieky, obmedzenie právomocí exekútorov, úpravy v opatrovateľskej starostlivosti. K tomu patria nápady ako zavádzanie školských uniforiem, logopédov v škôlkach a nedávno aj zákaz výstavby mešít.

Boris Kollár za svojou najnovšou kauzou vidí Smer. Nevyjadruje sa k tomu, čo urobí v prípade, že ho polícia obviní. „Platí prezumpcia neviny. Ja sa necítim vinný.“ Verí, že keď okolnosti kauzy dostatočne vysvetlí svojim voličom, nepríde o nich.

Čím teda vysvetľuje podozrenie, že sa zaplietol v online konverzácii s neplnoletým dievčaťom? Upozorňuje na iných, konkrétne na prepojenia vládnej strany na centrum Čistý deň v spolupráci s Mariánom Kočnerom, podnikateľom z mafiánskych zoznamov, a bývalým novinárom a dôstojníkom SIS Petrom Tóthom. Tí sa stretli so šéfkou Čistého dňa pred tlačovkou, na ktorej Zuzana Tománková Miková médiá upozornila, že ich klientka v minulosti dostávala lascívne správy od súčasného poslanca.

„Prepojenia Zuzany Tománkovej, na to sa pozrite. Je napojená na Jána Richtera, úrad vlády, na Erika Tomáša, na Kočnera a siskára Tótha. Toto oni celé organizujú,“ vravel Denníku N. „Je eminentný záujem, aby ma dodžubali, pretože do nich sekáme, odhaľujeme ich kauzy, stúpajú nám percentá a sú z toho nervózni.“ Úrad vlády sa od prepojenia na prípad dištancoval.

Ženy môžu obscénnu komunikáciu vnímať zle

Elektorát Borisa Kollára je špecifický. Až dve tretiny tvoria ženy, dôchodcov má medzi sympatizantmi veľmi málo. Až 90 percent zo sympatizantov je v produktívnom veku. V porovnaní s ostatnými stranami má najširšiu skupinu voličov, ktorá si ako zamestnanie uvádza kategóriu iné, čo v praxi väčšinou znamená materskú dovolenku.

Exit poll (anketári oslovujú voličov priamo po odovzdaní hlasov) agentúry Focus pre televíziu Markíza ukázal, že hlavnou motiváciou voliť stranu Sme rodina bol sociálny program, ďalej ekonomický program, „najmenšie zlo“ a osobnosť lídra.

„Časť toho elektorátu sú pravdepodobne aj matky. Keď sa táto kauza bude ťahať a ukázalo by sa, že je pravdivá, mohlo by to mať závažné dôsledky na jeho imidž. Strana je navyše voličmi spájaná predovšetkým s Kollárom,“ vraví analytik Martin Slosiarik. Pre Sme rodina môže byť prípad „tínedžerky a predsedu“ kauzou, ktorá zníži jej momentálne osempercentnú popularitu „do zóny ohrozenia“, teda do blízkosti piatich percent.

Skúsi to so županom?

Verejnosť sa napríklad dnes od policajného riaditeľa dozvedela, že Kollár odmietol na polícii odovzdať svoj mobil, ktorý chceli zaistiť, aby preverili jeho konverzáciu s neplnoletou. Politik to vysvetľuje tým, že už používa iný mobil ako v čase, keď si s dievčaťom písal, a obáva sa, že ak by svoj súčasný telefón vydal, mohli by ho diskreditovať. Kollár, ktorý kauzu akceleroval zvolaním tlačovky, na ktorej zverejnil, že je to on, kto si s dievčaťom písal, a zverejnil aj prepisy ich konverzácie, už po dvoch dňoch postupuje menej ofenzívne.

Kollára kauza zasiahla v čase, keď sa rozhoduje, či bude v novembrových voľbách kandidovať na bratislavského župana. Polícia tiež stále preveruje prípad štátneho spolufinancovania jeho Fun rádia a v médiách sa opakovane objavili príspevky o jeho niekdajších kontaktoch s mafiánmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie