Denník N

Bratislavou pochodoval dav proti fašizmu. Prišiel aj Mičev, ktorý verí, že porazí Kotlebu (+ video)

Foto- TASR
Foto- TASR

Na mobilizačnú akciu proti fašizmu prišlo v sobotu odhadom viac ako tisíc ľudí. S prejavom vystúpil aj riaditeľ Múzea SNP Mičev, ktorý zvažuje kandidatúru na župana v Banskobystrickom kraji.

Sobotný protifašistický pochod centrom Bratislavy bol pokojný, aj vďaka tomu, že pravidelné oslavy výročia Slovenského štátu a Jozefa Tisa extrémisti tento rok zrušili.

Hlučný dav počas pochodu pútal veľkú pozornosť, ľudia skandovali napríklad „smrť fašizmu“. Pochodovať proti fašizmu prišlo odhadom vyše tisíc ľudí, dav zaplnil najskôr časť Námestia SNP a potom celý priestor okolo pamätníka holokaustu pred Bibianou, kde sa pochod končil.

Do davu sa zamiešal aj primátor Ivo Nesrovnal, jeho predchodca Milan Ftáčnik, bloger Ján Benčík, ktorý upozorňuje na extrémistov na internete, spisovateľ Michal Hvorecký či poslanci Martin Poliačik (SaS) a Ľuboš Blaha (Smer).

Záznam z antifašistického pochodu v Bratislave. Vo videu nájdete aj rozhovory s Jánom Benčíkom, so Stanislavom Mičevom a Shootym.

Štandardné strany sa posúvajú doprava

Akcia sa začínala prejavmi na Námestí SNP. Rečníci zdôraznili, že neúčasť ľudí, ktorí si dnes pôvodne chceli uctiť vojnový Slovenský štát, nie je víťazstvom. Okrem neofašizmu je podľa nich hrozbou pre Slovensko aj to, že doteraz štandardné strany sa posúvajú čoraz viac doprava.

„Fašistov to z nich ešte nerobí, ale príklon k nacionalizmu a autoritárstvu je zrejmý. Musíme sa pýtať, či by sa práve tieto sily nemohli v budúcnosti stať spojencami fašistov a pomôcť im k moci,“ povedal zástupca iniciatívy bratislavských antifašistov.

Takéto strany podľa neho budú hovoriť, že treba urobiť poriadok s Rómami, najskôr zamestnať Slovákov, potom Srbov. Ľudí preto počas svojho prejavu vyzval, aby boli obozretní.

Foto- TASR
Foto – TASR

Mičev verí, že porazí Kotlebu

S prejavom vystúpil aj riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev. Pre Denník N povedal, že verí, že ak bude kandidovať v župných voľbách, Mariana Kotlebu sa mu podarí poraziť. Ak by som tomu neveril, nešiel by som do toho, hovorí.

Mičev síce svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámil, no zriadil si webstránku, na ktorej zbiera podnety od občanov. Denníku N počas protestu povedal, že pracuje na analýze stavu Banskobystrického kraja a pripravuje program.

„Nepovažujem za dobré jedného dňa novinárom povedať, že oddnes kandidujem, bez toho, aby som povedal, čo urobím a aké budú moje najbližšie kroky po zvolení,“ povedal Mičev. Oznámenie však chce urobiť v dohľadnom čase.

Nevylúčil však ani to, že môže podporiť iného kandidáta, ktorý bude mať šancu Kotlebu poraziť. „Treba si uvedomiť jedno. Celá centrála je na úrade Banskobystrického kraja platená z verejných zdrojov,“ hovorí.

Pred davom hovoril aj o podpore Kotlebu a jeho strany medzi mladými. „Všade počúvam, že ĽSNS má najviac podporovateľov medzi mladými ľuďmi. A vy ste kto, dedkovia? Ak je s ním 20 percent, proti nemu je 80 percent.“

Aj tí, ktorí dali Kotlebovi hlas, boli podľa neho pomýlení a dúfa, že dostanú rozum. „Nebuďte leniví a poďte voliť, ak nevyjadríte postoj voči extrémizmu, ktorý tu je, po voľbách už bude neskoro.“

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Pripomínajme si minulosť

Na pódiu sa počas demonštrácie objavila aj novinárka a pedagogička Michaela Pašteková. „Mikrofón dáva veľkú moc. Mohla by som zvolať ‚kričte‘ a vy budete kričať, ‚blokujte‘ a vy budete blokovať,“ povedala davu.

Ľudia však podľa nej na pochod neprišli preto, aby nimi niekto manipuloval. „Bolo pre mňa nepredstaviteľné, že v krajine, kde žijem, sa bude v roku 2017 viesť diskusia o boji proti fašizmu. Nezabúdajme, že treba pripomínať minulosť a dôsledky, ktoré fašizmus priniesol aj nám. Neprekrúcajme fakty a hlavne sa nespoliehajme na to, že to za nás pripomenú a vybojujú iní,“ dodala.

K účastníkom pochodu prehovoril aj maďarský filozof G. M. Tamás, ktorý včera so svojou prednáškou o postfašizme v strednej Európe vystúpil aj na Univerzite Komenského.

„Keď povieme, že sme za slobodu a rovnosť, nie je to len o nás. Sme za slobodu, rovnosť pre LGBT komunitu, utečencov, slovenských Maďarov, Rómov a bojujeme za slobodu a rovnosť pre všetkých, aj pre nás,“ povedal.

Foto- TASR
Foto – TASR
Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič
Foto- TASR
Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Antifašistický pochod v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie