Denník N

Kaczynski pri Tuskovi narazil na hranice Vyšehradskej štvorky

Premiéri krajín vyšehradskej skupiny. Foto – TASR
Premiéri krajín vyšehradskej skupiny. Foto – TASR

Je jedno, čo hovoria o tom, akí sú spojenci, premiérov V4 zaujíma hlavne to, čo ich udrží pri moci.

Jaroslaw Kaczynski Donalda Tuska úprimne nenávidí. To však nie je hlavný dôvod, prečo vohnal svoju krajinu do takej trápnosti, akou bol pokus zabrániť Tuskovmu znovuzvoleniu do čela Európskej rady a následné detinské trucovanie a kopanie na všetky strany. Ostatne, Kaczynski úprimne nenávidí kdekoho.

Skutočný poľský prezident i premiér v jednej osobe sa Tuska najmä bojí. Obáva sa toho, že ak sa po ďalšom dvaapolročnom mandáte ako úspešný prezident Európskej únie Tusk vráti do Varšavy a postaví sa do čela opozície, má veľkú šancu v ďalších parlamentných voľbách Kaczynského poraziť a pripraviť o moc.

Poľskú opozíciu by, samozrejme, posilnilo aj to, ak by relatívne populárny Tusk nebol znovuzvolený a vrátil sa do Varšavy už teraz. Jeho prestíž by však utrpela a do ďalších volieb by zostávalo ešte veľa času. Kaczynski by ho už doma – aspoň podľa vlastného názoru – dovtedy dokázal nejako oslabiť.

A aj keby znovuzvoleniu Tuska nezabránil, mohol Kaczynski dúfať aspoň v to, že jeho hlavného politického rivala oslabí, ak sa proti jeho znovuzvoleniu postaví viac krajín. V Európskej únii, ktorá si zvykla na konsenzuálne rozhodnutia, by to bol dôležitý odkaz.

K tomu by však Kaczinski potreboval, aby proti Tuskovi hlasovali aspoň jeho spojenci z Vyšehradskej štvorky. Napriek úpornej snahe poľskej diplomacie ich však k tomu nedokázal dotlačiť. Paradoxne z rovnakého dôvodu, prečo sa on proti Tuskovi postavil.

Kaczynski Tuska v čele Únie nechce preto, lebo je to proti jeho sebeckým domácim politickým záujmom a ohrozuje to jeho zotrvanie pri moci. Ďalší premiéri V4 iba postupovali podľa jeho príkladu. Platí to i pre Orbána, ktorý má ku Kaczynskému naozaj blízko.

Poľské spojenectvo je pre Orbána dôležité, oveľa dôležitejšie je však pre neho spojenectvo s Európskou ľudovou stranou. Tá zatiaľ vždy úspešne zabránila sankciám proti Maďarsku pre Orbánovo autoritárske vládnutie a zaisťuje, aby do krajiny ďalej prúdili európske dotácie.

Dotácie Maďarsko držia ekonomicky nad vodou a tým aj Orbána pri moci. Maďarský premiér nebude riskovať vzťah s európskymi ľudovcami a tým aj vlastnú moc, pre vzťah s Poľskom, z ktorého má oveľa menší osoh.

Kauza Tusk tak neukázala len to, ako sebecky sa rozhodujú vládcovia vyšehradských krajín, ale aj to, kde sú hranice ich spolupráce. Ide o účelové  spojenectvo, ktoré funguje len tak dlho, kým u nich neprevážia domáce mocenské záujmy. Robert Fico a najmä český premiér Bohuslav Sobotka si navyše uvedomujú, že pre nich má spoločnosť Orbána a Kaczinského aj vážne nevýhody a že to s ňou nesmú preháňať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie