Denník N

Investigatívec z Bellingcatu: V Rusku veria, že Slovensko dostanú z NATO, a robia na tom

Christo Grozev je výskumníkom v think-tanku Risk Managment Lab, ktorý sa venuje bezpečnostným hrozbám na Novej Bulharskej univerzite v Sofii. Špecializuje sa na ruské hrozby a informačnú vojnu. Podieľa sa na investigatívnom projekte Bellingcat. Vlastní rádiá v Holandsku aj na Ukrajine. V minulosti dohliadal nad súkromnými rádiami v Rusku a strednej Európe, ktoré patrili americkej spoločnosti. FOTO N - Vladimír Šimíček
Christo Grozev je výskumníkom v think-tanku Risk Managment Lab, ktorý sa venuje bezpečnostným hrozbám na Novej Bulharskej univerzite v Sofii. Špecializuje sa na ruské hrozby a informačnú vojnu. Podieľa sa na investigatívnom projekte Bellingcat. Vlastní rádiá v Holandsku aj na Ukrajine. V minulosti dohliadal nad súkromnými rádiami v Rusku a strednej Európe, ktoré patrili americkej spoločnosti. FOTO N – Vladimír Šimíček

Stopy kontroverzného ruského oligarchu, ktorý sa podieľal na vyprovokovaní vojny na Donbase a rozbehol spravodajské operácie na Balkáne, vedú aj na Slovensko. „Vaša tajná služba by s tým mala niečo okamžite robiť, nestačí len čítať médiá,“ rozpráva Christo Grozev z investigatívneho projektu Bellingcat.

Odkedy proruskí separatisti v júli 2014 zostrelili nad Donbasom malajzijský boeing MH17, sa bulharský výskumník Christo Grozev ako jeden z aktivistov investigatívneho projektu Bellingcat zaoberá ruskou hybridnou vojnou. Rozprávali sme sa s ním o netradičnej dvojici – ruskom nacionalistickom oligarchovi Konstantinovi Malofejevovi a pravicovom extrémistovi Alexandrovi Usovskom, ktorý v Bratislave založil združenie Východoeurópska kultúrna iniciatíva. Okrem podpory separatistov na východe Ukrajiny sa usiluje hlavne o vystúpenie Slovenska z NATO.  

Podľa vášho článku v investigatívnom projekte Bellingcat ľudia, ktorí sa podieľali na anexii Krymu a vyprovokovaní konfliktu na Donbase, sú teraz veľmi aktívni po celej Európe. Napríklad na Balkáne v Republike srbskej, kde mali zabezpečiť víťazstvo proruského premiéra Milorada Dodika, či Čiernej Hore, kde sú Rusi podozriví z prípravy prevratu. O čo tu ide?

Niet pochýb, že Kremeľ má širšiu stratégiu. Ľudia, ktorých služby využil, boli v mnohom úspešní, aby presadili zmeny vo viacerých regiónoch. V krajinách, kde si nemôže Rusko priamo dovoliť inváziu, využíva súkromné hybridné armády, väčšinou ide o biznismenov, ktorí majú doma problém so zákonom, ktorý potrebujú vyriešiť. A tak im povedia: ak chcete, aby sa zabudlo na vaše zločiny, musíte urobiť niečo pre vlasť, ak ju milujete. Tak bola financovaná na začiatku invázia na Donbase v Ukrajine. Viacero ľudí, ktorí tam boli aktívni, čelilo doma vyšetrovaniu a podporou separatistov na Ukrajine sa ho zbavili. Jeden z hlavných ľudí, ktorí stoja za touto hybridnou vojnou na Ukrajine, je napríklad ruský oligarcha Konstantin Malofejev.   

Je tento nacionalistický oligarcha s prepojením na pravoslávie kľúčovou postavou?

Je jedným z viacerých, ktorí boli aktívni na Donbase aj v Republike srbskej, a máme podozrenie, že stál aj za pokusom o prevrat v Čiernej Hore. Vieme tiež, že bol zaangažovaný najmenej na dva roky v strednej Európe. V roku 2014, keď ukázal nejaký úspech na Ukrajine, dostal šancu prejaviť sa napríklad v Českej republike, Maďarsku aj na Slovensku. Netrvalo to však dlho, pretože iní ľudia blízki Kremľu prevzali zodpovednosť za krajiny z V4. Ale za ten krátky čas sa venoval v tomto regióne napríklad dezinformačným kampaniam a fejkovým médiám či organizovaniu anti-NATO demonštrácií.

Kto je kto: Emisári ruského sveta

malofeev2Konstantin Malofejev

Bývalý investičný bankár z Ruska, ktorý sa hlási k pravosláviu a podporuje šírenie ruského nacionalizmu.

Vyšetrovali ho za pôžičku vyše 250 miliónov dolárov, ktorá dodnes nie je vrátená.

Bol naňho napojený aj Igor Girkin (Strelkov), ktorý sa podieľal na špeciálnych ruských operáciách počas okupácie Krymu aj na začatí konfliktu na Donbase v roku 2014, keď obsadil mesto Slavjansk.  

Malofejev sa objavil podľa Bellingcatu s „ruskými kozákmi“ aj počas volieb v Republike srbskej. Jeho meno sa spomína aj v súvislosti s pokusom o prevrat v Čiernej Hore.

Alexandr Usovskij

Bieloruský rodák a ruský ultranacionalista, istý čas preukázateľne platený oligarchom Malofejevom.

Autor kníh Vojnoví zločinci Churchill a Roosevelt; Bože, chráň Stalina.

Na Slovensku založil organizáciu Východoeurópska kultúrna iniciatíva. Vyplynulo to z jeho hacknutých emailov, ktoré zverejnili hakeri Ukrainian Cyber Alliance na webe Informnapalm.org. Prostredníctvom nej podporuje separatistov na Donbase či protesty proti NATO v strednej Európe. 

„Chcem vám pomôcť usporiadať v Prahe zhromaždenie proti vláde ukrajinských oligarchov s ukrajinským ľudom. Potrebujete peniaze na vlajky a bannery?“ napísal podľa českého servera Ihned.cz Usovskij napríklad českému proruskému aktivistovi a členovi komunistickej strany Ladislavovi Kašukovi, ktorý plánoval demonštráciu na Pražskom hrade proti „fašistom v Kyjeve“. Kašukovi poslal 250 eur, neskôr ďalších 500 eur na kúpu kamery Canon.  

V rozpočte na jeseň 2014 mal zaplatiť Jobbiku na demonštrácie 2500 eur. Za dve demonštrácie si v Košiciach a Banskej Bystrici vypýtal šesťtisíc eur. Na poľské kampane si vypýtal dvakrát viac.

Zdroj: Ihned.cz, Trend, infornapalm.org

Prečo si v Bellingcate myslíte, že je zodpovedný za takéto aktivity?

Výrazne nám pri vyšetrovaní pomohli ukrajinskými hakermi zverejnené emaily bieloruského extrémistu Alexandra Usovského, ktorého financoval Malofejev. Videli sme finančné transakcie ľuďom z krajín V4, ktoré platil jeho asistent. Platili napríklad za demonštrácie v prospech separatistov na Donbase, extrémistov proti imigrantom či proti Severoatlantickej aliancii na Slovensku. Pre mňa bol najväčší šok, že stál za financovaním protestov proti imigrantom, pretože to celkom nezapadá do proruského naratívu. Lenže Rusko má oveľa širšiu stratégiu ako len vyvolávať proruské nálady a útočiť na NATO. Všetko, čo vytvára trenice v spoločnosti, im vyhovuje. V odhalených emailoch môžete nájsť citát, ako Malofejev písal Usovskému, že najväčšou stratégiou nie je hľadanie dlhodobých spojencov na Západe, pretože neveria, že takých budú mať, ale hlavne vytvoriť chaos.

Usovskij si v Bratislave ako krytie pre svoje aktivity založil organizáciu Východoeurópska kultúrna iniciatíva, ako napísal Trend. Je Malofejev prostredníctvom neho ešte stále aktívny na Slovensku?

Myslíme si, že teraz to prešlo na iných oligarchov.

Akých máte na mysli?    

Vieme aj z iných zdrojov, než sú hacknuté emaily, že Kremeľ má na stole návrh od členov dumy, ktorý zahŕňa aj Slovensko. Navrhuje vznik hnutia, ktorého cieľom je dostať Slovensko von z NATO. Členovia dumy ho prijali za svoj v decembri koncom minulého roka. Keď plán dostane politickú podporu zhora, ujme sa ho nejaký oligarcha. Napríklad by ním mohol byť jeden z veľkých výrobcov mliečnych produktov Vasilij Bojko. Nemusí to byť on, kto sa toho projektu ujme, ale vieme konkrétne mená členov dumy, ktorí za tým stoja.

Prečo by do toho Bojko išiel?

Lebo má problém so zákonom. V hacknutých emailoch sme napríklad videli, ako sa Usovskij pýta, kto je správna osoba pre financovanie aktivít vo V4, a dostal odpoveď, že by mal kontaktovať pána Bojka.

Kto vlastne je Usovskij?

Je to lúzer, neúspešný spisovateľ a biznismen a člen extrémistických organizácií v Rusku, kde sa už stiera hranica medzi tým, či sú krajne pravicové, alebo krajne ľavicové, sú to ultranacionalisti. Išlo o veľmi násilné organizácie, ktoré boli zodpovedné za desiatky vrážd z nenávisti. Veľa emailov začína Usovskij pozdravom Sieg Heil. Už v roku 2012 začal ponúkať ruským predstaviteľom svoje služby na Slovensku, v Poľsku alebo Česku. Najskôr mu nikto poriadne nevenoval pozornosť. Po sankciách proti Rusku a invázii na Ukrajine ho najal Malofejev, teraz zaujal v Moskve so svojím návrhom, ako dostať Slovensko z NATO.

Kontaktovali ste ho?

S mojím ruským kolegom sme obaja hovorili s Usovským. Potvrdil nám, že väčšina emailov je autentická, s tým, že niektoré dôležité veci boli veľmi chytro zmenené. Tvrdí, že pre Malofejeva robil iba raz, v roku 2014, a potom dostal ešte raz finančnú podporu od jeho asistenta v roku 2015. Odmietol povedať, za čo. O Malofejevovi hovoril ako o svätcovi, ktorý robí v zahraničí veci len v mene cirkvi. Hovorí, že so svojimi priateľmi zo strednej Európy sa snaží pomáhať, ako vie, ale posledné obdobie sa mu nedarilo zohnať významnú podporu z Ruska. Hovorí tiež, že jeho hacknuté emaily dali zverejniť ľudia z Ruska, ktorí boli nešťastní z toho, čo robia na Ukrajine.

Boli ste v kontakte aj s Malofejevom?

Rozprával som sa s asistentkou Malofejeva a šéfkou jeho TV stanice. Tvrdila, že emaily nepatria jej, a jej televízna stanica začala na mňa útočiť ešte skôr, ako sme niečo zverejnili.

Majú nejaké médiá v Európe?

Malofejev sa snažil získať štátnu televíziu v Bulharsku a vytvoril sieť regionálnych televíznych staníc v Grécku. V Bulharsku mal dohodu s bulharským bankárom, ktorý sa pred Interpolom ukrýval v Belehrade. Kúpil jeho stanicu TV7 a do jej vedenia dosadil Jacka Hanicka, ktorý bol v minulosti producentom Fox news. Dal sa na pravoslávie a začal pracovať pre ruskú TV Cargrad, pre ktorú robí aj Alexander Dugin. V Grécku má spojenca Giannisa Karagiorgisa, ktorý kúpil regionálne stanice podľa rady Jacka Hanicka, neskôr ho však zatkli v Holandsku.   

Niet pochýb o tom, že Usovského riadil Malofejev?

Do polovice roku 2015 bol riadený Malofejevom, bol ním platený cez viaceré účty pre svoje aktivity v Poľsku aj na Slovensku. Máme k dispozícii transakcie ľuďom v Poľsku, máme v Bellingcate zoznam mien Slovákov a ich telefónnych čísiel v jeho súboroch.

Čo je jeho hlavnou misiou – šíriť dezinformačné kampane?

Žije vo viere, že Rusko stratilo svoj význam a že ruský svet sa musí šíriť do všetkých slovanských krajín. Chce obnoviť vedúcu úlohu Moskvy. Z jeho strany je to aj oportunistické, pretože len hovorí to, čo Kremeľ chce počuť.  

Nemala by ľudí, ako je Usovskij, slovenská tajná služba považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko?

To je absolútne bez pochýb. Sú nespochybniteľné dôkazy, že na Slovensku Usovskij založil organizáciu, ktorej cieľom je zmeniť váš ústavný poriadok. V návrhu pre ruskú dumu analyzuje slovenskú ústavu a opisuje mechanizmus, aký sa dá použiť, aby sa Slovensko dostalo von z NATO. A dostáva za to peniaze. To by malo vašim bezpečnostným zložkám stačiť, aby s tým začali niečo robiť. Najskôr ho platil Malofejev, neskôr, keď začal byť aktívnejší v Banskej Bystrici, začal byť platený aj niekým iným z Ruska, ale zatiaľ nevieme kým.

Demonštrácie proti NATO, ktoré podľa uniknutej emailovej komunikácie podporoval Usovskij v strednej Európe. Na Slovensku sa odohrali napríklad 29. augusta 2014 v Banskej Bystrici a 19. septembra v Bratislave. Organizovala ich strana Vzdor. 

Восточная Европа by projektnsk on Scribd

Kto sú Usovského spojenci na Slovensku? Podľa jeho emailov pomohol zorganizovať demonštrácie proti NATO v slovenských mestách…

Vieme, o kom hovorí ako o svojich spojencoch na vysokej úrovni, o priamom prepojení však nemáme dôkazy. Ako o svojom spojencovi hovorí Usovskij o Marianovi Kotlebovi. Pre Kotlebu od predstaviteľov dumy dokonca žiadal špecifickú sumu, ktorú vraj Kotleba potrebuje na zorganizovanie referenda proti NATO. Hovorí, že Kotleba na to nemá peniaze, že sú chudobní. Prečo by túto tému otváral, keby si to predtým nezisťoval?

Členovia neofašistickej strany Mariana Kotlebu pre týždenník Trend nepriznali žiadne prepojenie na Rusko, hovoria, že čo sa týka kontaktov so zahraničím, sú opatrní…

Vieme naisto iba to, že Malofejev sa snažil vytvoriť si kontakty s mnohými politickými organizáciami, ktorým ponúkal ruskú podporu. Dostal rôzne texty do slovenských médií a vieme, že to financoval. V Moskve to berú tak, že to možno nie je otázka troch, ale desiatich rokov, aby dostali Slovensko z NATO.

Možno to nie je až také nepredstaviteľné, premiér Robert Fico sa málokedy pochváli tým, že je rád, že sme členmi NATO…

V analýze ľudí z dumy sa hovorí, že Slovensko je vo V4 jediná krajina, kde majú šancu dostať krajinu z NATO. Potom možno Bulharsko. Poľsko, Česko či Maďarsko? Na to zabudnite. Krátkodobo im však teraz ide najmä o vytvorenie chaosu. Všetko je opísané v tých dokumentoch. Ak vaši politici toto nechápu, tak je to veľmi zlé.

Čo by mali robiť slovenské tajné služby, aby zastavili aktivity týchto ultranacionalistických ruských skupín na Slovensku?

Mali by začať vyšetrovať aktivity, pri ktorých je dokázané, že sú financované zo zahraničia s cieľom zmeniť ústavný poriadok. Mali by si prejsť ten archív, sú tam mená aj platby.

Mali by preveriť Usovského organizáciu?

To by mala byť prvá vec, pôsobia naozaj ako agenti zahraničnej vlády. Rusi, ktorí využívajú fejkové spoločnosti, aby tu mali povolenie na pobyt, by mali byť preverení ihneď. Len tak sedieť a čítať médiá je posledná vec, ktorú by mali vaše tajné služby robiť. Česká republika je v tom oveľa aktívnejšia, mali by si z nej vziať príklad.

Kto je Malofejev, okrem toho, že vystupuje ako oddaný pravoslávny oligarcha?

Má dve tváre. S jednou vystupuje ako ortodoxný a monarchistický ideológ. Verí, že Rusko by sa malo vrátiť k monarchii a stať sa novou Byzanciou. Sponzoroval viacero konferencií pod názvom Moskva – štvrtý Rím a verí, že Rusko by sa ním mohlo stať. Najal okolo seba ľudí, ako je napríklad fašistický ideológ Alexander Dugin, ktorý verí v Rusko ako novú euro-ázijskú veľmoc. Je to jeho hlavný ideológ. Najal si tiež generála Leonida Rešetnikova, ktorý bol bývalý rezident KGB pre Balkán so základňou v Sofii. Posledných päť rokov viedol kremeľský think tank Ruský inštitút pre strategické štúdie. Toto trio vytvorilo najnacionalistickejšiu víziu Ruska, ktorá je niekedy menej, niekedy viac súčasťou oficiálnej línie Kremľa.

Prečo sa od nich Putin nedištancuje viac? 

V mnohom je, samozrejme, radikálnejšia ako Putin, ale už sa jej podarilo vytvoriť si dosť silné hnutie, aby prezident mohol povedať, že to sú blázni. Veľká časť populácie ich nasleduje. Malofejev je navyše veľmi manipulatívny investor, ktorý často porušuje zákon. Rusko by ho mohlo kedykoľvek dať zavrieť. Stačí si spomenúť na prípad, keď si požičal 225 miliónov dolárov z ruskej štátne banky a peniaze len tak zmizli. Ruské súdy síce naoko začali vyšetrovať tento prípad, boli aj razie v jeho kanceláriách, ale nakoniec to vyznelo do stratena. Kremeľ zbožňuje, keď sa veľký oligarcha dostane do problémov so zákonom, a potom ich môže využiť vo svojej súkromnej hybridnej vojne.

Je v tom aktívna aj ruská spravodajská služba?

Áno. Rešetnikov síce pracoval ako šéf kremeľského think tanku, ale zároveň bol poradcom pre ruské tajné služby pre balkánsky región, kde má svoju hustú sieť. Je spojkou medzi Malofejevom a tajnou službou. Známa postava z vyvolania konfliktu na Donbase Igor Girkin (známy aj ako Strelkov), ktorého platí Malofejev, tiež pracovala pre FSB. V poslednom prípade, na ktorom teraz pracujeme, teda údajný pokus o prevrat v Čiernej Hore, vidíme prepojenie na ruskú vojenskú tajnú službu GRU. V tom prípade išlo zrejme ešte o užšiu spoluprácu. Predpokladáme však, že po neúspechu v Čiernej Hore Malofejev stratí svoj vplyv v Kremli. Už nemá čo ponúknuť.

Pretože zlyhal údajný pokus o prevrat v krajine, ktorej vláda chce do NATO?

Najskôr musíte pochopiť, čo sa stalo v Republike srbskej.

Čo sa tam stalo?

Republika srbská bola v roku 2014 jedinou krajinou v Európe, ktorá bola tak silne proruská. Jedine tam jednoznačne vyhrával naratív, že Ukrajinci sú fašisti a Rusi sú osloboditelia. V ruskom záujme bolo, aby tam zostala tá istá vláda, ktorá by robila problémy proeurópskej bosnianskej vláde v Sarajeve. V tom istom roku sa jej premiér Milorad Dodik stretol štyrikrát s Putinom, nikto sa s ním nestretával tak často. Ani to však nestačilo, aby jednoznačne vyhral vtedy miestne voľby. Rusko potrebovalo priamejší zásah. Malofejev preto pár týždňov pred voľbami poslal vyše sto kozákov do Republiky srbskej. Mnohí z nich bojovali na Kryme či v Donbase. Prišli pod krytím kultúrneho festivalu, hoci v skutočnosti však išlo o členov specnazu. Mali zaistiť, aby sa ľudia trochu báli a volili tých správnych ľudí. Deň pred voľbami Malofejev pricestoval do Banja Luky a stretol sa s Dodikom. Malofejev zároveň chcel, aby sa tá informácia o kozákoch dostala von.

Prečo to chcel?

Dodik síce nakoniec nevyhral, ako chcel, ale udržal sa pri moci. Takže Malofejevova operácia pôsobila ako úspešná. Chcel dokázať Kremľu, že tlačí jeho agendu v Európe, a čím dostáva negatívnejší obraz v európskych médiách, tým sa snaží pôsobiť ako cennejší nástroj pre Kremeľ. Prečo môže Girkin (Strelkov) v Rusku tak otvorene vystupovať proti Putinovi? Nemôže byť zatknutý, pretože pre mnohých nacionalistov je hrdina z Donbasu. Ak sa niečo stane Malofejevovi či Girkinovi, nahnevá si tým Putin veľký počet ľudí, ktorí majú zbrane, čo bojovali na Donbase. To by nebolo dobré pre Kremeľ, ktorému vyhovuje, že práve tento typ ľudí začal vojnu, môže sa od nej oficiálne dištancovať.

Prečo sa potom zamerali na Čiernu Horu?

Podgorica sa rozhodla, že už nechce patriť pod ruský orbit, a rozhodla sa pre členstvo v NATO. Začali sme pozorovať priame hrozby z Ruska, vrátane šéfa diplomacie, Sergeja Lavrova, ktorý sa vyhrážal na Twitteri, že ak sa Čierna Hora rozhodne stať členom NATO, nemôže garantovať, čo bude ďalej. To bol december 2015. A čo je ďalšie? Možno prevrat v Čiernej Hore, napísal niekto na mojom Twitteri… Od februára do septembra 2016 sa neustále opakovali varovania, že ak Milo Djukanovič (dlhoročný čiernohorský premiér) vyhrá, bude tam občianska vojna. Už vtedy sa opisovali rôzne scenáre. Zrazu sme videli, ako sa dali dokopy ľudia z oficiálnej balkánskej kozáckej armády registrovaní v Srbsku, viacero dobrovoľníkov z Donbasu aj Rešetnikov.  

Ste si istí, že pokus o prevrat nebol vládnym PR v Podgorici?

Analyzovali sme obidve hypotézy. Objavilo sa veľa vecí, ktoré ukazujú, že hrozba prevratu tam naozaj bola. Čierna Hora požiadala Rusko o oficiálnu pomoc pri vyšetrovaní podozrivých ľudí. Keby išlo len o PR, nikdy by neriskovali pred ruskými vyšetrovateľmi vypočúvanie týchto ľudí. Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o ruskú vládnu operáciu. Nie sme si tým, samozrejme, na sto percent istí, ale podľa Occamovej britvy, ktorá zužuje nepravepodobné alternatívy, to tak vyzerá. Nechávam si desať percent na vysvetlenie, že Rusom išlo len o vytvorenie chaosu a Podgorica to chcela využiť na svoje PR.

Prečo by sa Rusko staralo o tento šestotisícový štátik?

To sa veľmi mýlite. Hovoril som s ľuďmi, ktorí majú blízko k ruským tajným službám. Pre nich je Čierna Hora posledná nádej, že tam budú mať prístup z Jadranského mora k Stredozemnému moru. Republika srbská je skvelá, ale je uprostred ničoho.

Podľa prieskumov verejnej mienky však podpora NATO nie je v Čiernej Hore jednoznačná…

Súhlasím, ale aj podľa prieskumu na Slovensku v niektorých regiónoch, ako je Banská Bystrica, je to tiež niekde 50 na 50. Znamená to, že Slovensko by nemalo byť členom NATO?   

Prečo ste sa vôbec dali na vyšetrovanie ruskej hybridnej vojny?

Jednoducho mi ide o to, aby sa vedelo, ako sa Rusko snaží cez svojich zástupcov šíriť vplyv. Väčšina ľudí na Západe to nechápe a myslí si, že ide o súkromné aktivity. Snažím sa dokázať prepojenie s ruským štátom a jednotlivcami a súkromníkmi, čo si myslím, že je nová stratégia Kremľa.

Necítite sa ohrozený?

Cítil som sa ohrozenejší pred tým, ako mi Malofejevova televízia či jemu spriaznený think tank vyhlásili vojnu. Myslím, že teraz som trochu viac chránený. A odkedy mi Rusi zrušili víza, neobávam sa ani útoku ruských tajných služieb. Hoci – vyhýbam sa čaju. (smiech)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie