Denník N

Čarnogurský chváli Kotlebu a Slovenských brancov za to, že nedopustia americkú okupáciu

Bývalý premiér naletel nepravdivému článku servera Topky o tom, že na Slovensku vyrastie utajená americká základňa. Situáciu prirovnal k podriadenosti Slovenského štátu hitlerovskému Nemecku.

Bývalý premiér a spoluzakladateľ KDH Ján Čarnogurský zverejnil blog (poobede bol už nedostupný), v ktorom pochválil predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Ako jediný politik je podľa Čarnogurského schopný zabrániť stavbe americkej vojenskej základne na Slovensku.

Ostatní politici, vrátane premiéra Fica, sa podľa neho zapredali agresívnemu Západu, a tak slovenských voličov čaká „Sofiina voľba“.

„Pozerám sa po našich politikoch v ústavnom postavení a kladiem si otázku, kto z nich by bol schopný dodržať sľub voličom, že nepripustí cudziu vojenskú základňu na našom území. Vychádza mi iba jeden. Azda Marian Kotleba,“ napísal v blogu na portáli konzervatívneho denníka Postoj.

Podobným spôsobom pochválil aj neregistrovanú polovojenskú organizáciu Slovenskí branci, ktorej členovia chodia do lesov na cvičenia, kde strieľajú z expanzných samopalov a trénujú boj zblízka. Podľa Čarnogurského sa môžu stať silou, ktorá s pomocou Ruska vyženie prípadných okupantov.

„Našťastie stále máme lesy, hory. V nich už cvičia Slovenskí branci. Nie je ich veľa, ale keby bolo treba, môžu sa okolo nich združiť tisíce ďalších vlastencov. Potom, hoci opäť s ruskou pomocou, budú môcť vyhnať tých, ktorí kradmou rukou siahnu na našu slobodu,“ dodal.

carnogursky-blog-i

Jeho blog si všimli ľudia na Facebooku, od včerajšieho večera mal viac než stopäťdesiat zdieľaní.

Bývalý disident a politický väzeň Čarnogurský patril po novembri 1989 k zakladateľom KDH. Od apríla 1991 do volieb 1992 bol slovenským premiérom. KDH ho doteraz pozýva na svoje snemy ako čestného hosťa.

Súčasný predseda Alojz Hlina v reakcii na Čarnogurského blog vyhlásil, že na ďalšie akcie ho už možno volať nebude.

„KDH a aj ja sme voči takýmto názorom veľmi silno vyhranení. Naozaj ma to zarazilo a aj mi je z toho smutno. Pokiaľ sa pán Čarnogurský zhliadol v Kotlebovi, tak ho už pozývať nebudeme,“ povedal Hlina.

Čarnogurský naletel

O čo v celej veci ide? K Jánovi Čarnogurskému sa dostala nepravdivá informácia, ktorú minulý týždeň napísali Topky.sk. Bulvárny server špekuloval, že Američania budú stavať na Slovensku utajenú vojenskú základňu.

Jeho redaktori si prečítali webové stránky amerického vládneho úradu, kde bol vyhlásený tender na americkú firmu, ktorá má na Slovensku urobiť stavebné práce. Topky to vyhodnotili tak, že zrejme u nás vznikne „americké vojenské centrum“, ktorým sa doteraz vláda nepochválila.

V skutočnosti ide o to, že Spojené štáty môžu prispieť na modernizáciu vojenského letiska pri Malackách. „Nevedieme žiadne rokovania s americkou stranou o výstavbe žiadnej základne, ani vojenského centra na území Slovenskej republiky,“ napísala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

carnogursky-status

Letisko pri Malackách patrí slovenskej armáde, ktorá ho využíva ako základňu pre svoje transportné lietadlá. Od čias prvej Dzurindovej vlády, v ktorej bol Čarnogurský ministrom spravodlivosti, ho príležitostne využívajú aj Američania, ktorí sem posielajú svojich pilotov na výcvik.

Cieľ pre ruské rakety

Napriek tomu, že informáciu o základni ministerstvo obrany poprelo, Čarnogurský s ňou v blogu operuje ako s faktom. Čitateľov straší, že Rusko si možno túto základňu pridá na zoznam svojich vojenských cieľov.

„Budovanie americkej základne na našom území znamená najskôr zaťahovanie Slovenska do vojny na území Ukrajiny, neskôr možno do vojny proti Rusku. V každom prípade do vojenského obkľučovania Ruska. Ak si ruskí generáli vložia základňu – iba základňu? – do zoznamu cieľov svojich jadrových úderov, bude to mať zase vojenskú logiku,“ píše bývalý premiér.

Ministerstvo obrany rokuje s Američanmi o tom, že by dali päť miliónov eur na čiastočnú modernizáciu letiska Kuchyňa pri Malackách. Čarnogurský si myslí, že pôjde o tajnú základňu americkej armády. Foto - TASR
Ministerstvo obrany rokuje s Američanmi o tom, že by dali päť miliónov eur na čiastočnú modernizáciu letiska Kuchyňa pri Malackách (na fotke). Čarnogurský si myslí, že pôjde o tajnú základňu americkej armády. Foto – TASR

Súčasnému premiérovi Ficovi v tejto súvislosti pripomína jeho slová z roku 2014, keď sľuboval vyhlásiť referendum, pokiaľ by Slovensko niekto nútil mať na svojom území cudziu vojenskú základňu. „Pán premiér, ohláste referendum alebo odstúpte,“ vyzýva Fica.

NATO ako Hitler

Spojenectvo Slovenska s NATO prirovnáva Čarnogurský k situácii z roku 1939, keď Hitler diktoval Slovenskému štátu, že musí robiť politiku v záujme Nemcov.

„Nemecko prinútilo Slovenský štát podpísať ochrannú zmluvu (dnes zmluva o NATO). Podľa nej Slovensko malo robiť zahraničnú politiku v súlade s Nemeckom,“ píše.

Výsledkom okrem iného bolo, že Hitler zatiahol Slovenský štát do prehratej vojny proti Sovietskemu zväzu.

„Potom Nemecko napadlo Sovietsky zväz. Tuka okamžite voviedol do vojny aj Slovensko, hoci aj bez Tuku by nás to skôr alebo neskôr bolo čakalo. Nemecko vojnu prehralo a Slovensko čakal ten istý osud. Ukázalo sa, že nás zachránili naše hory a lesy. V nich mohli takmer dva mesiace bojovať zvyšky slovenskej armády, československý armádny zbor, partizáni, zahraniční partizáni,“ vysvetľuje Čarnogurský.

Príďte demonštrovať!

Vo svojom blogu spomína aj ďalšie kroky „imperialistickej“ americkej politiky na Slovensku. Kritizuje napríklad zriadenie styčného tímu NATO pri Vajnoroch.

Od januára v ňom pod slovenským velením pôsobí dvadsať zahraničných vojakov, ktorí skúmajú pripravenosť slovenskej armády pre prípad, že by sem pre hrozbu z východu museli prísť spojenecké vojská.

Okrem toho vláde vyčíta, že posiela 150 vojakov na cvičenie do Lotyšska. Čarnogurský pripomína, že ministerstvo obrany v súčasnosti vedú nominanti SNS, ktorá bola v minulosti striktne proti NATO.

„Pamätáme si, ako bola proti základniam NATO Slovenská národná strana. Teraz jej minister obrany otvoril integračné centrum NATO vo Vajnoroch a zatiaľ sme nič nepočuli od SNS proti základni, ktorú idú budovať Američania. Našich vojakov už posielajú na ruské hranice do Pobaltia,“ píše Čarnogurský.

Podľa bývalého politika to svedčí o tom, že dnes, podobne ako za Hitlera, môže mať Slovensko iba takú vládu, ktorú mu schvália vonku. „Vo vláde nemôže byť nikto, kto by nechcel plniť nariadenia NATO,“ vysvetlil.

Slávnostné strihanie pásky v kasárňach vo Vajnoroch, zľava poradca generálneho tajomníka NATO Tacan Ildem, minister obrany Peter Gajdoš a poslanec SNS a predseda výboru pre obranu Anton Hrnko. Foto - MOSR
V januári otvorili pri Vajnoroch budovu, v ktorej začal pracovať styčný tím NATO na Slovensku. Strihania pásky sa zúčastnili zľava: poradca generálneho tajomníka NATO Tacan Ildem, minister obrany Peter Gajdoš a poslanec SNS a predseda výboru pre obranu Anton Hrnko. Foto – MOSR

Svoj blog zakončil výzvou, aby sa ľudia prišli zúčastniť demonštrácie proti budovaniu základne NATO, ktorá sa má konať 30. marca v Bratislave.

„Po voľbe Trumpa sme si mysleli, že sme vyhrali. Bol to omyl. Ukazuje sa, že Spojené štáty sú imperialistickou veľmocou, ktorú jednotlivé volebné víťazstvo nezmení.“

Putinov klub

Čarnogurský je v súčasnosti predsedom občianskeho združenia Slovensko-ruská spoločnosť (Srspol), ktorá okrem iného spolupracuje s proruským dezinformačným webom Hlavné správy – internetový denník od nej napríklad preberá niektoré články o Rusku.

Okrem toho je Čarnogurský už niekoľko rokov jediným slovenským členom Valdajského diskusného klubu, ktorý sa raz do roka schádza v Rusku s prezidentom Vladimirom Putinom.

„V tom klube sú ľudia z celého sveta, ktorí sa venujú Rusku a pri ktorých si Rusi vyhodnotili, že sú vo svojich krajinách mienkotvorní,“ poznamenal pred časom analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba.

Členom Valdajského klubu je napríklad aj moskovský politológ Adranik Migraňan, ktorý minulý týždeň absolvoval niekoľko prednášok na slovenských vysokých školách. Študentom rozprával o tom, že okupácia Krymu bola logickým dôsledkom toho, že v Kyjeve prebehol vojenský puč, ktorý dostal na Ukrajine k moci nacistov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie