Denník N

Je len mizivá šanca, že Fico dostane od Enelu za Gabčíkovo 350 miliónov eur

Premiér Robert Fico si bol osobne prevziať gabčíkovskú elektráreň spod talianskej kontroly. Foto - Tasr
Premiér Robert Fico si bol osobne prevziať gabčíkovskú elektráreň spod talianskej kontroly. Foto – Tasr

Pravdepodobnosť, že štát dostane od Slovenských elektrární toľko, koľko hovorí premiér, je minimálna. Elektrárne tvrdia, že náklady zhltli väčšinu výnosov Gabčíkova.

Slovenská republika chce vysúdiť 350 miliónov eur od Slovenských elektrární, ktoré kontroluje taliansky Enel. Opätovne to vyhlásil premiér Robert Fico, tentokrát v rámci parlamentnej hodiny otázok, píše TASR.

Premiér tak pripomína verdikt bratislavského krajského súdu, ktorý rozhodol, že Taliani nemali čo mať v prenájme vodné dielo Gabčíkovo a teda ani poberať jeho výnosy. Fico ráta, že od roku 2006 takto elektrárne pod talianskou kontrolou zinkasovali spomínaných 350 miliónov eur.

,,Platby na základe tejto zmluvy boli elektrárňam zaplatené bez právneho dôvodu a štát si ich bude môcť nárokovať späť. Budeme žalovať elekrárne,“ opakuje premiér.

Premiér hovorí o tržbách, nie o zisku

Ak by sa však všetko malo vrátiť do stavu, ako keby nikdy žiaden prenájom nebol, nielen Taliani by mali vracať peniaze štátu, ale aj štát im peniaze, ktoré do gabčíkovskej elektrárne zainvestovali.

Premiér pritom pri svojich úvahách o tom, koľko by chcel vysúdiť, spomína tržby, čiže súčet zisku a nákladov. Podľa jeho slov sú tieto náklady ani nie 10 percent výnosov. Slovenské elektrárne to však vidia inak.

,,Spoločnosť musela platiť kompletné náklady na prevádzku, údržbu, ľudské zdroje, platby za prenájom majetku, poistenie, investície, poplatky za prenos a pripojenie do siete a ďalšie. Zisk tvorí iba malú časť výnosov,“  vymenúva hovorkyňa elektrární Jana Burdová.

O čo ide v Gabčíkove
  • Pred rokom 2006 bolo vodné dielo Gabčíkovo v správe Slovenských elektrární.
  • Previedli sa z nich do rúk Vodohospodárskej výstavby. Musia totiž byť v štátnej správe na základe medzivládnych dohôd, ktoré by sa porušili rozbehnutou privatizáciou elektrární.
  • Elektrárne sprivatizoval taliansky Enel zhruba za 840 miliónov eur, gabčíkovskú elektráreň dostal na 30 rokov do prenájmu.
  • Výmenou za starostlivosť o dielo inkasovali elektrárne 35 percent jej príjmov. Zvyšok dostávala Vodohospodárska výstavba. Ročne elektráreň mohla utŕžiť okolo 100 miliónov eur.
  • Štát zmluvu o prenájme vypovedal.
  • Deň pred tým, ako výpoveď začala platiť, rozhodol súd, že celá zmluva o prevádzke je neplatná. Štát vtedy od zmluvy ešte aj odstúpil.

Neplatnosť zmluvy tak môže spôsobiť, že štát by mohol na ziskoch elektrární zinkasovať naspäť teoreticky aj menej, než by im mohol zaplatiť. Ešte to môže skončiť s plusovým či s nulovým výsledným efektom – či už pre štátny rozpočet, či rozpočet Talianov.

Len ťažko však môže štát rátať s čistými 350 miliónmi eur, pokiaľ hovorí iba o výnosoch, a nie o zisku.

Do úplne iného svetla by sa celý súdny verdikt dostal v momente, keby sa preukázalo, že je to sám štát, ktorý spôsobil neplatnosť zmluvy. V tom prípade by sa možno Taliani nemuseli so ziskami lúčiť.

Krajský súd pritom svoj verdikt o neplatnosti zmluvy oprel o to, že keď štát hľadal pre Gabčíkovo nájomcu, mal vyhlásiť tomu zodpovedajúcu súťaž.

Ako zarába Gabčíkovo

Pri pohľade na výnosy Gabčíkova treba pripomenúť, že vyrobí asi 7 percent elektriny, ktorá sa na Slovensku spotrebuje. Koľko za ňu elektráreň zinkasuje, naznačujú ceny elektriny na burze.

Tie sú dnes mimoriadne nízke, asi na úrovni 32 eur za každú megawatthodinu elektriny. Keďže Gabčíkovo jej v modelovom roku vyrobí asi 2,2 terawatthodiny, naznačuje to výnos vyše 70 miliónov eur. Pohľad na ceny elektriny v minulosti však znamená aj cifru vysoko nad 100 miliónov eur.

Čo platí a čo už nie?

Možnosťou je aj to, že ak neplatí zmluva, ktorá dala Talianom gabčíkovské turbíny do prenájmu, nemusí platiť ani to, že sa v minulosti presunuli zo správy elektrární do štátnej Vodohospodárskej výstavby.

,,Gabčíkovo teda opäť patrí podľa privatizačnej zmluvy z roku 2005 Slovenským elektrárňam a výnosy z tržieb im patria nielen na 35 percent, ale v plnej výške. Za tých 9 rokov je to teda asi 600 miliónov eur, ktoré by mal štátny podnik Vodohospodárska výstavba vyplatiť Slovenským elektrárňam,“ píše na blogu Karol Galek z SaS.

Táto hypotéza nemusí sedieť. Všetko záleží na tom, ktoré konkrétne rozhodnutie či zmluva reálne preniesli Gabčíkovo zo správy elektrární pod záštitu Vodohospodárskej výstavby. V praxi to často určujú vládne rozhodnutia, a nie následne uzatvárané zmluvy, uvažuje partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev.

Štát zasa tvrdí, že elektráreň môže byť len a len štátna, iná schéma odporuje medzivládnym dohodám medzi Slovenskom a Maďarskom a je teda nemožné, aby ju čo len na okamih kontroloval súkromník.

Kto dá do poriadku turbíny?

Isté je to, že od utorka gabčíkovskú elektráreň plne kontroluje štát. Pred pár mesiacmi zmluvu Talianom vypovedal. Dôvody vo výpovedi neuviedol. To oprávňovalo Talianov pýtať si od štátu všetky zisky, ktoré by v Gabčíkove zarobili, keby zmluva trvala 30 rokov, ako sa pôvodne dohodlo.

Deň pred účinkami výpovede však vláda náhle zmenila taktiku a od zmluvy odstúpila. V tomto prípade už preplácanie škody neplatí. Štát však musí dokázať, že Enel si neplnil svoje povinnosti tak, ako mal, napríklad, že nedovolil štátu riadne vidieť do elektrárenských čísel, alebo že zanedbával údržby a plánovanú generálnu opravu turbín. Tak to tvrdí štát.

Ten teraz vezme do rúk aj spomínanú generálnu opravu. Bude tak sám bez Talianov rozhodovať o tom, komu pridelí zákazku zhruba za 80 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie