Denník N

Maďarským prezidentom zostáva Áder, Orbán nemá dôvod ho vymeniť

Maďarský prezident János Áder. Foto – TASR
Maďarský prezident János Áder. Foto – TASR

Aktualizované 16:40 János Áder patrí medzi zakladateľov Fideszu a bol Orbánovi vždy verný. Napriek tomu okúsil vyhnanstvo v Bruseli.

V predvolebnom prejave pred dnešným parlamentným hlasovaním o svojom znovuzvolení hovoril maďarský prezident János Áder o všeličom. Pochválil sa, ako osobne napomohol zlepšiť vzťahy so Srbskom, ako sa pričinil o výstavu na počesť vynálezcu Ernő Rubika v New Jersey a tiež ako pomáhal znížiť nezamestnanosť v obci Belecska na juhozápade krajiny.

Poďakoval dokonca skupine maďarských lekárov, že sa im podarilo zachrániť nenarodené dieťa tým, že jeho matku mesiace udržiavali v kóme, kým dieťatko nebolo pripravené na pôrod. Ako vášnivý rybár spomenul i svoje obľúbené témy, klimatické zmeny a ochranu vôd.

Jediné, o čom v prezidentovom prejave nepadlo ani slovo, bola vnútropolitická situácia v Maďarsku. Áder nespomenul autoritárske kroky vlády, ekonomický úpadok, nacionalizmus ani systémovú korupciu zavedenú premiérom Viktorom Orbánom.

Áderov protikandidát, bývalý ombudsman László Majtényi naopak vo svojom prejave sľúbil, že bude ako prezident usilovať o „návrat k republike“, k právnemu štátu a demokratickému spôsobu vlády. Majtényiho kandidatúra však bola iba gestom, nikto nepredpokladal, že by sa skutočne mohol stať hlavou štátu.

Vládny Fidesz pred dvomi rokmi v parlamente prišiel o ústavnú väčšinu, a preto Ádera nemohol potvrdiť vo funkcii už v prvom kole, kde ešte kandidát pre svoje zvolenie potreboval dvojtretinovú väčšinu hlasov poslancov. V druhom kole však už stačila prostá väčšina, preto nebolo pochýb, že sa prezidentom opäť stane ten, koho si Orbán vybral a koho vládni poslanci poslušne odhlasujú.

Niektorí v ňom videli Orbánovho rivala

Áderov prejav vyhýbajúci sa všetkým sporným otázkam a najmä akejkoľvek kritike vlády presne vystihol jeho doterajšie pôsobenie v prezidentskej funkcii a aj celú jeho politickú kariéru. A vysvetlil, prečo Orbánovi vyhovuje.

Áder, vyštudovaný právnik, je jedným zo zakladateľov maďarskej vládnej strany a dlho patril medzi najdôležitejších politikov Fideszu. Bol známy ako dobrý a veľmi pracovitý organizátor, ktorý mal na starosti najmä budovanie strany.

Často sa preto držal skôr v ústraní, nezúčastnil sa najtvrdších politických bojov, používal umiernený slovník a získal si tak povesť akejsi umiernenej sily v rámci Fideszu.

Na jeho smolu to došlo tak ďaleko, že v ňom mnohí začali vidieť potenciálneho Orbánovho vnútrostraníckeho rivala. Považovali ho za človeka, ktorý môže Orbána nahradiť v čele strany a zvráti rozchod strany s demokraciou. Pravdepodobne si to mysleli neprávom.

Áder nikdy nedal verejne najavo, že by Orbána chcel nahradiť a že by mu nebol verný do roztrhania teľa.

Presunul sa do Bruselu

Orbán sa však Ádera predsa len začal obávať. V roku 2007, keď Fidesz prehral už druhé parlamentné voľby a kritika voči Orbánovi v strane silnela, Áder dostal od Orbána vážne varovanie. Správne ho pochopil a náhle oznámil, že sa sťahuje z maďarskej politiky a že bude v ďalších voľbách kandidovať do Európskeho parlamentu. Podľa prevládajúceho názoru Orbán svojho možného rivala jednoducho prinútil, aby odišiel s Maďarska niekam, kde sa neho postupne zabudne.

Situácia sa zmenila v roku 2012, keď musel kvôli škandálu s opisovaním dizertačnej práce z prezidentského úradu odstúpiť bývalý športovec a olympijský funkcionár Pál Schmitt. Orbán na miesto Schmitta potreboval niekoho, kto bude rovnako poslušný, nebude mu však robiť takú hanbu, ako Schmitt. Ten totiž bol celý čas vo funkcii terčom posmechu.

Povolal teda Ádera späť z Bruselu a nechal ho zvoliť prezidentom. Staronový prezident sa ako hlava štátu z Orbánovho pohľadu osvedčil.

Nenašiel si iného prezidenta

Navonok nepôsobil tak servilne ako Schmitt, niekoľko veľmi kontroverzných vládnych návrhov zákonov dokonca odmietol podpísať. Obvykle však nešlo o veci, ktoré by boli pre Orbána skutočne dôležité a vládna hlasovacia mašinéria v parlamente zákony napokon i tak presadila, maximálne s nejakými nepodstatnými úpravami.

A najmä smerom do zahraničia pritom Budapešť mohla tvrdiť, že správy o konci demokratickej kontrole a rozdelení moci v Maďarsku klamú, veď hľa, ako dobre si prezident plní svoju úlohu.

Vlani to však predsa len medzi Orbánom a Áderom zaškrípalo, keď prezident nepodpísal zákon, ktorý by úplne znemožnil kontrolu toho, ako sa využívajú verejné peniaze.  Z Orbánovho okolia vtedy zaznelo verejné varovanie, že by si premiér mohol nájsť iného prezidenta.

Nakoniec však i tento drobný spor prehrmel. Orbán zistil, že hľadanie náhrad za Ádera by bolo príliš prácne a že jeho vláda dokáže pohodlne a úspešne zabrániť kontrole verejných financií inak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie