Denník N

Bratislavskí taxikári vyhlásili vojnu Uberu: blokujú autá, nadávajú zákazníkom a lepia nálepky

Reprofoto – Facebook Stop Uber na Slovensku
Reprofoto – Facebook Stop Uber na Slovensku

Skupiny taxikárov v Bratislave v piatok blokovali autá Ubera, podobnú akciu chystajú aj na utorok.

Cestovanie prepravnou službou Uber v Bratislave nemusí byť v týchto dňoch veľmi príjemné. Organizované skupiny taxikárov blokujú vodičov Ubera aj so zákazníkmi, vulgárne im nadávajú a na autá lepia nálepky „stop illegal transport“ (zastavte nelegálnu prepravu).

Simona si v piatok večer privolala Uber, na Košickej ulici ešte išli vyzdvihnúť kamarátov. „Zastavili sme pred vchodom, kde nás zrazu obkľúčili autá plné chlapov, jedno z nich bol taxík,“ hovorí.

Búchali po aute

Niektorí mali kukly, pľuli na auto, búchali po ňom a lepili na sklo nálepky, opisuje incident Simona, ktorá si neželala zverejniť celé meno.

„Vodičovi nadávali, že je starý k****, ktorý im kradne prácu. Mne, že som k****, ktorá sa chce voziť za dve eurá.“ Podobný zážitok mali podľa Simony aj jej známi na Lazaretskej ulici. Denník N má informácie aj o ďalšom podobnom prípade.

Taxikári chcú pokračovať

Akciu na Facebooku organizovala stránka Stop Uber na Slovensku. „Včera sa konala úspešná ‚nálepková akcia‘ proti nelegálne pracujúcim vodičom Uber. Pôvodne som zháňal do 10 taxikárov. Stretlo sa nás bezmála 50!!!“ napísali v statuse.

V akciách chcú pokračovať, ďalšiu majú naplánovanú na utorok. Na internete sa rozbehla aj petícia za zákaz Ubera. Podpísaným prekáža, že vodiči Ubera nemajú napríklad koncesiu, poistenie áut či psychotesty.

Polícia vie o jednom prípade

Útoky na vodičov potvrdila aj spoločnosť Uber. „Považujeme ich za absolútne neprípustné a mali by byť vždy ohlásené a riešené políciou. Uber stojí za svojimi partnerskými vodičmi a poskytne im akúkoľvek podporu, ktorú budú potrebovať, vrátane tej právnej,“ píše v stanovisku Uber.

Polícia vie o jednom prípade, ktorý sa stal v piatok večer pri nákupnom centre Eurovea. Neznámi páchatelia oblepili nálepkami odstavené auto blízko vchodu do podzemných garáží. Polícia to rieši ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Prevádzkovateľ stránky Stop Uber na Slovensku tvrdí, že počas ich piatkovej akcie neprišlo k žiadnym fyzickým stretom.

„Všetci zúčastnení na tejto akcii boli upozornení, aby so sebou nebrali žiadne zbrane, vyhýbali sa agresii a násiliu,“ napísal v reakcii organizátor blokády vodičov Uberu.

V zahraničí boli nepokoje

Frustrácia z novej konkurencie dohnala v zahraničí taxikárov až k útokom na vodičov Ubera. Taxikári útočili pred dvomi rokmi na vodičov Ubera napríklad v Bruseli, vo Francúzsku agresívny dav taxikárov pri proteste poškodil desiatky áut a zranil sedem policajtov.

Denník N požiadal o vyjadrenie aj združenia taxikárov.

Foto - Facebook Stop Uber na Slovensku
Foto – Facebook Stop Uber na Slovensku

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Uber

Slovensko

Teraz najčítanejšie