Denník N

Mečiarove amnestie chce koalícia zrušiť už o niekoľko dní

Aktualizované o postoj opozície o 15:09. Smer aj SNS ustúpili, zrušenie Mečiarových amnestií nepôjde najprv na Ústavný súd. Návrh má vzniknúť do stredy a na budúci týždeň by sa mal dostať do parlamentu.

Smer, SNS a Most-Híd sa dohodli na tom, že v parlamente už na budúci týždeň predložia návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Rozhodnutie padlo na koaličnej rade, riešenie, ako amnestie z roku 1998 zrušiť, teraz hľadajú tímy právnikov, ktoré postavili vládne strany. „V stredu predložíme ústavné riešenie, ako je možné zrušiť Mečiarove amnestie,“ povedal premiér Robert Fico.

Na Slovensku práve prebieha petícia za ich zrušenie, ktorú doteraz podpísalo 64 200 ľudí, a záujem o tému priniesol aj film o únose Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Únos sa stal jedným z najnavštevovanejších filmov domácej produkcie v histórii.

Video: Fico o amnestiách: Do týždňa môže byť po všetkom
autorka: Martina Koník

Najprv ústava, potom amnestie

Zrušenie amnestií má podľa premiéra prebehnúť „ústavnou cestou“, ktorá podľa neho nie je možná bez zmien kompetencií Ústavného súdu, a teda zmeny ústavy. Až po hlasovaní o tomto má nasledovať zrušenie amnestií, ktoré Mečiar vyhlásil pred 19 rokmi ako zastupujúci prezident. Na takéto zmeny je potrebných aspoň 90 poslaneckých hlasov, teda aspoň čiastočná podpora niektorých opozičných poslancov.

Na snímke z¾ava predseda NR SR Andrej Danko (SNS), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) a podpreseda NR SR Béla Bugár (Most - Híd) poèas tlaèovej konferencie po koaliènej rade. Bratislava, 13. marca 2017. FOTO TASR - Michal Svítok *** Local Caption *** koalícia Meèiarove amnestie
Danko, Fico a Bugár sľubujú zrušenie amnestií. Foto – TASR

„Do jedného týždňa môže byť po všetkom,“ vraví premiér a vyzval opozíciu, aby takýto postup koalície podporila. Opozícia má v parlamente vlastný návrh, ktorý zmenu ústavy nepredpokladá, a amnestie chce zrušiť len ústavným zákonom.

Zároveň Fico aj Danko vyzvali prezidenta Andreja Kisku, aby s nimi spolupracoval pri rušení amnestií. Prezident môže schválené zmeny podpísať, alebo vrátiť do parlamentu. Iné kompetencie nemá.

Najmä premiér úvod aj záver tlačovky po koaličnej rade venoval veľmi ostrej kritike prezidenta za to, že nevymenoval ústavných sudcov. Opieral sa pritom o rozhodnutie Benátskej komisie. „Každý deň, keď nebude konať, bude hrubo porušovať ústavu,“ vyzýval Kisku premiér.

Spolu so zrušením amnestií Vladimíra Mečiara chce koalícia zrušiť aj rozhodnutie prezidenta Michala Kováča, ktorým zastavil trestné stíhanie v kauze Technopol, v ktorej bol obvinený jeho syn Michal.

O podrobnostiach, ako to všetko spraviť, budú lídri koalície informovať tento týždeň. Návrh majú teraz vypracovať právnici a zverejnia ho v stredu, keď sa ním má zaoberať vláda. Doteraz zrušenie amnestií z vládnych strán otvorene podporoval len Most-Híd a najmä SNS tento proces skôr spochybňovala.

Podľa Bélu Bugára s koaličným návrhom v jeho strane panuje „absolútna spokojnosť“. Predseda SNS Andrej Danko o návrhu a dohode na ňom povedal, že „je to určité umenie politiky“.

Podľa informácií Denníka N teda príde na rad najskôr novela ústavy. V rámci nej prisúdia parlamentu kompetenciu zaoberať sa amnestiami, o čom pochyboval doposiaľ Smer. Zároveň získa kompetenciu aj Ústavný súd, ktorý by mal dostať výslovnú právomoc povedať, či zrušenie amnestií bolo v súlade s ústavou. Následne budú poslanci hlasovať o zrušení Mečiarových amnestií, na ktoré bude treba samostatný ústavný zákon.

Predbežne súhlasia zatiaľ len v SaS

Aby mohla koalícia amnestie zrušiť takýmto spôsobom, potrebuje najmenej 90 hlasov. Sama má len 80, dá sa však predpokladať, že traja bývalí poslanci Sme rodina budú za, keďže väčšinou hlasujú so Smerom, SNS a Mostom-Híd. Fico, Danko a Bugár tak potrebujú najmenej sedem ďalších hlasov.

V SaS zatiaľ hovoria návrhu koalície opatrné áno. Je to najsilnejšia opozičná strana s 20 poslancami. „Urobíme všetko pre to, aby amnestie boli zrušené. To znamená, že o tom budeme na klube rozprávať a skôr sa prikláňam k tomu, že áno, než nie,“ povedal podpredseda strany Ľubomír Galko na otázku, či by taký návrh podporili. Z postoja koalície cíti chuť hľadať únikové cestičky z tejto témy, a tak si dajú pozor, aby do návrhu neschovali napríklad to, že by páchatelia nemohli byť potrestaní.

Mierne optimisticky na riešenie koalície pozerá aj šéfka klubu SaS Natália Blahová. „Nemal by to byť pre nás nejaký filozofický problém, ak to bude naozaj čistý spôsob zrušenia amnestií. Určite nebudeme tí, na ktorých skrachuje vôbec možnosť zrušenia amnestií.“ Aj ona si však počká na konkrétny návrh.

V OľaNO a v Sme rodina vnímajú návrh koalície ako úskok. „Na prvé počutie si myslím, že je to iba finta, ako amnestie definitívne nezrušiť,“ myslí si líder OľaNO Igor Matovič. Koalícia sa podľa neho takto rozhodla preto, lebo Fico s Dankom sa boja odmietnuť ich sami a zodpovednosť preniesli na Ústavný súd. „Fico zrejme tuší, aké bude rozhodnutie Ústavného súdu, keďže tí nominanti sú tam jeho a Mečiarovi.“ Matovič si chce najprv počkať na definitívny návrh a potom povedia, či zaň budú hlasovať.

Autor návrhu na zrušenie amnestií, ktorý je momentálne v parlamente, Ján Budaj (OľaNO) vraví, že aj on by mohol za istých okolností koaličný návrh podporiť. „Určite však nepodporím žiadne placebo, ktoré by len predstieralo zrušenie amnestií,“ povedal. Nepodporí ani návrh, ktorý by protiústavne obmedzil suverenitu poslancov ako členov ústavodarného zboru tým, že dá niektoré ich kompetencie Ústavnému súdu. „Chcem veriť, že to neplánujú,“ vraví Budaj.

Za „levárnu“ návrh koalície označil predseda Sme rodina Boris Kollár. „Ja im na to neskočím. Už teraz v tom vidím úskok.“ Keď podľa neho poslanci prijmú ústavný zákon, nemá ho čo hneď následne posudzovať Ústavný súd. „Neverím tomu, nechám si to prejsť právnikmi. Vidím v tom zase nejakú obštrukciu.“ Aj on si však s konečným postojom svojej strany počká na to, ako bude návrh presne vyzerať.

Maďarič o voľnej ruke

Podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič ešte pred tlačovkou po koaličnej rade v rádiu Expres povedal, že si myslí, že keby poslanecký klub Smeru dostal voľnú ruku pri hlasovaní o Mečiarových amnestiách, zvýšilo by to šance na ich zrušenie.

„Viem, že sú ľudia, ktorí majú podobný názor ako ja, a sú ľudia, ktorí viac kladú dôraz na právny aspekt celej veci a spájajú to s tým, že zrušenie by mohlo ohroziť fundament štátnosti,“ povedal Maďarič, ktorý zrušenie amnestií podporuje.

Maďarič povedal, že v strane svoje stanovisko za zrušenie amnestií nekonzultoval: „Je to môj osobný názor. Predpokladám, že sa o tom budeme baviť na vedení a vedenie pôjde s odporúčaním poslaneckému klubu.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie