Denník N

Obchod Kaliňáka s Bašternákom ešte preskúma Čižnár, Kováčik má predložiť spis

Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal na pondelkovej porade pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, aby predložil spis o kauze B. A. Haus.

Preverovanie pre Roberta Kaliňáka veľmi výhodného obchodu s Ladislavom Bašternákom z roku 2013 sa ešte neskončilo. Hoci prípad odmietla vyšetrovať NAKA a po nej aj Úrad špeciálnej prokuratúry, preskúma ho ešte generálna prokuratúra.

„Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na dnešnej porade (dňa 13. 3. 2017) uložil špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, aby túto trestnú vec predložil na preskúmanie postupu orgánov činných v trestnom konaní, ktoré doposiaľ vo veci konali, prieskumnému oddeleniu generálnej prokuratúry,“ napísala Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová.

Ak generálna prokuratúra zistí, že prípad nebol vyšetrený dôsledne, môže prikázať vykonať ďalšie dôkazy. Z policajného uznesenia aj z uznesenia prokurátorky podozrenia z toho, že nepreverili všetky skutočnosti, vyplývajú.

Kaliňák kúpil v roku 2013 od Bašternáka 16-percentný podiel v akciovej spoločnosti B. A. Haus. Vlani v júni na tlačovej besede vyhlásil, že za akcie zaplatil „sumu prevyšujúcu 430-tisíc eur“. Z policajného šetrenia vyplýva niečo iné – Kaliňák za akcie zaplatil len 8-tisíc eur. Zvyšných 422-tisíc eur zaplatil Bašternákovi za pohľadávku, ktorú mal podnikateľ voči spoločnosti B. A. Haus ako jej akcionár. Firma tak už nedlhovala Bašternákovi, ale Kaliňákovi ako svojmu novému akcionárovi a peniaze mu postupne aj vypláca.

Kde sa táto pohľadávka vzala? Bašternák požičal firme v rokoch 2008 až 2011 takmer 850-tisíc eur. Z uznesenia nevyplýva, že by niekto skúmal pôvod týchto peňazí, nie je jasné, či išlo o hotovosť, alebo prevod z účtu na účet. Polícia ani prokurátorka tiež nevideli dôvod dať urobiť znalecký posudok na hodnotu daného podielu vo firme. Tá vlastní v Bratislave viaceré lukratívne nehnuteľnosti a podľa minimálneho odhadu realitného makléra mal Kaliňákov podiel hodnotu aspoň 690-tisíc eur, nie 8-tisíc.

Druhú časť pohľadávky v rovnakej hodnote 422-tisíc eur kúpil od Bašternáka bývalý minister dopravy a financií Ján Počiatek, ktorý v politike po vlaňajších voľbách skončil.

Polícia aj prokuratúra sa uspokojili s konštatovaním, že to, kto za akú cenu čo predáva, je jeho súkromná vec.

Prípad pôvodne dozoroval prokurátor Vasiľ Špirko. Toho vlani nakrátko obvinili z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa na základe výpovede odsúdeného daňového podvodníka. Keď generálna prokuratúra obvinenie v auguste 2016 zrušila, Čižnár odmietol podozrenie, že k obvineniu došlo v súvislosti s Kaliňákovou kauzou.

„To, že bolo zrušené obvinenie, pre výkon funkcie pána Špirka nemá žiadny význam, pán Špirko môže svoju funkciu vykonávať tak, ako ju vykonával doteraz,“ tvrdil Čižnár s tým, „že nikto mu nič nezobral“.

Video: Prokurátorovi Špirkovi napokon Kaliňákov spis naozaj vzali

Autorka: Martina Koník

Teraz sa ukázalo, že Špirko kauzu napokon naozaj nemohol dotiahnuť do konca. Dostala a ukončila ju napokon prokurátorka Blanka Godžová. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odkázal, že sa to stalo „z dôvodu zabezpečenia plynulého vykonávania prokurátorského dozoru po vznesení obvinenia dozorujúcemu prokurátorovi“.

Čižnár v pondelok nepovedal, ako si toto Kováčikovo konanie vysvetľuje, keď on na tlačovej besede hovoril pravý opak.

Opoziční poslanci Igor Matovič, Richard Sulík, Jozef Rajtár a bývalý poslanec Daniel Lipšic podozrievajú Kaliňáka, že prostredníctvom tohto obchodu prijal od Bašternáka úplatok. Kritizujú tiež, že nikto neskúmal pôvod Bašternákových peňazí.

„Považujem to za dôležité, keďže sám minister vnútra hovoril o ‚svete kešu‘ – prenášaní miliónov v hotovosti – ako o každodennej záležitosti. Pôvod peňazí je veľmi otázny, keďže od roku 2009, odkedy sa zverejňujú účtovné závierky, mali firmy Ladislava Bašternáka kumulovanú stratu 30 miliónov eur. Pýtam sa, odkiaľ mal teda Bašternák peniaze, ak nie zo zisku firiem. Z neoprávnených nadmerných odpočtov DPH?“ pýta sa Rajtár z SaS.

Celá transakcia podľa poslanca vykazuje znaky legalizácie príjmu z trestnej činnosti. „Vo svojom trestnom oznámení ohľadne stavby komplexu Bonaparte som vysvetlil, ako Bašternák vytiahol podozrivým spôsobom z daňového úradu 3,6 milióna eur. Takéto podozrivé transakcie sa opakovali aj v iných jeho firmách. A zrazu sa peniaze od Bašternáka ocitnú vo firme, kde je spoluvlastník vtedajší minister financií, a sám Bašternák svoj podiel predá ministrovi vnútra,“ vyhlásil Rajtár.

Poslanci sa chcú mimoriadnym opravným prostriedkom obrátiť na generálnu prokuratúru. Myslia si, že by mal byť vypracovaný znalecký posudok k hodnote majetku, ktorý Kaliňák od Bašternáka získal. Opozícia zvažuje, že dá takýto posudok vypracovať aj sama.

„Kaliňák môže dať Kováčikovi pusu na čelo,“ povedal Rajtár o odstavení Špirka z prípadu a prirovnal to k tomu, keď v minulosti Ivan Lexa ako riaditeľ SIS žiadal od vtedajšieho ministra vnútra Ľudovíta Hudeka z HZDS odvolanie vyšetrovateľov z kauzy únosu prezidentovho syna do zahraničia.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová povedala, že „vo veci preukazovania pôvodu majetku koná Okresná prokuratúra Bratislava I“. Tá skúma, odkiaľ zobral Bašternák 12 miliónov eur v hotovosti v samotnej daňovej kauze, kde je už rok vyšetrovaný. Okresná prokuratúra neodpovedala, či preveria aj týchto 850-tisíc eur.

„Vyšetrovateľ preskúmaval tok majetku, majetkových práv, akcií  a pohľadávok akcionárov spoločnosti B. A. Haus. Vykonal aj kompletnú analýzu účtov podozrivých osôb, pričom jej súčasťou boli aj skutočnosti uvedené vo vašich otázkach. Výpisy z účtov sú súčasťou vyšetrovacieho spisu,“ povedala tiež Tökölyová. Spis však nie je verejný ani pre oznamovateľov trestného činu.

„Všetky dokumenty, ktoré sa týkali prevodu akcií B. A. Haus, úver, prevod z účtu, ako aj výpis z depozitára, som ukázal verejnosti, novinárom a odovzdal som ich aj vyšetrovateľovi. Do vyšetrovania nijako nevstupujem, vyšetrovateľ koná pod dozorom prokurátora,“ napísal ešte v piatok Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

Prečo stál podiel v B. A. Haus len 8-tisíc eur, vysvetľuje minister tým, že spoločnosť bola zadlžená. Z vyšetrovania vyplýva, že mala pohľadávky len voči svojim akcionárom. Tým je okrem Kaliňáka a Počiatka ešte právnik Marek Turčan.

Kaliňák s citátom

Prečo minister tvrdil, že podiel stál 430-tisíc eur? Vie, či Bašternák požičal firme v hotovosti, alebo prevodom na účet, a pozná pôvod týchto peňazí? Vyplatila mu už spoločnosť jeho pohľadávku? A ako hodnotí, že prípad zobrali pôvodnému prokurátorovi? Na to Kaliňák zatiaľ neodpovedal.

„Je irelevantné, aká bola kúpna cena akcií, pretože neexistuje žiadny dôkaz, ani oznamovateľ neoznačil žiadny zdroj dôkazu, že by R. Kaliňák a J. Počiatek konali protiprávne v súvislosti s obstarávaním vecí všeobecného záujmu, čo však samo osebe aj tak nestačí na naplnenie znakov skutkovej podstaty niektorého z korupčných trestných činov, pretože neexistuje jediný dôkaz, že by si uvedené osoby nechali pre seba alebo iného sľúbiť úplatok, alebo že by úplatok prijali, alebo žiadali,“ napísala do uznesenia prokurátorka.

Ladislav Bašternák si po voľbách v marci 2012, ktoré vyhral Smer, uplatnil na daňovom úrade podozrivé miliónové vratky DPH. Hoci na to upozornili pracovníci Kriminálneho úradu finančnej správy a spísali aj trestné oznámenie, polícia v roku 2013 ich trestné oznámenie zamietla. Rozhodnutie vyšetrovateľky následne potvrdil aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Nové vyšetrovanie sa začalo až potom, čo o prípade informoval Denník N a Trend.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie