Denník N

Hackeri odhalili, ako z Ruska financujú slovenský odpor proti NATO

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Slovensko vnímajú v ruskej dume ako jedinú krajinu vo V4, ktorú by mohli dostať mimo NATO, povedal Denníku N expert z investigatívneho projektu Bellingcat.

Na jednej fotografii má demonštrantka portrét ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s textom: vrah detí a iných civilistov. Nechýbajú transparenty proti základniam NATO na Slovensku. Protest proti vojne na Ukrajine a Severoatlantickej aliancii sa podľa prezentácie odohral 29. augusta 2014 v Banskej Bystrici.

O necelý mesiac sa podobná scéna opakuje v Bratislave a znovu na proteste strany Vzdor. Oba protesty síce majú len niekoľko desiatok demonštrantov, ale na svojej prezentácii sa nimi pochválil ruský nacionalista a bieloruský rodák Alexandr Usovskij.

Podľa jeho uniknutých emailov, ktoré zverejnili ukrajinskí hakeri na stránke Informnapalm.org, Usovskij prostredníctvom bratislavskej organizácie Východoeurópska kultúrna iniciatíva financoval proruské aktivity na podporu separatistov na Donbase či s cieľom vystúpenia Slovenska z NATO.

Spomínané demonštrácie, ktoré sa odohrali aj vo Varšave či Prahe, majú byť príkladom jeho úsilia, ktoré rozbehol v celom regióne V4. Financoval ho pritom ruský oligarcha Konstantin Malofejev, ktorý sa preslávil už svojou podporou separatistov na východe Ukrajine.

Ako napísal už týždenník Trend, Usovského organizácia založená v centre Bratislavy pred štyrmi rokmi má pomáhať presadzovať myšlienku „ruského sveta“ v  Európe.

Potrebujete pomôcť s demonštráciami?

Uniknuté Usovského emaily preskúmal aj český server Ihned.cz. Okrem iného v nich opisuje, ako Usovskij podporil proruskú demonštráciu komunistickej strany v Prahe. 

„Chcem vám pomôcť usporiadať v Prahe zhromaždenie proti vláde ukrajinských oligarchov s ukrajinským ľudom. Potrebujete peniaze na vlajky a bannery?“ napísal podľa ihned.cz Usovskij českému proruskému aktivistovi a členovi komunistickej strany Ladislavovi Kašukovi, ktorý plánoval demonštráciu na Pražskom hrade proti „fašistom v Kyjeve“. Kašukovi poslal 250 eur, neskôr ďalších 500 eur na kúpu kamery Canon.  

V rozpočte na jeseň 2014 mal zaplatiť Jobbiku na demonštrácie 2500 eur. Za dve demonštrácie si v Košiciach a Banskej Bystrici vypýtal šesťtisíc eur. Na poľské kampane si vypýtal podľa ihned.cz dvakrát viac. Celkovo mal mať Usovskij k dispozícii stotisíc eur na vytvorenie siete v strednej Európe. 

 V jednom zo svojich listov poslancom dumy píše Usovskij o tom, ako je na rozdiel od Poľska na Slovensku možné pomerne ľahko dosiahnuť vystúpenie z NATO, a píše, že v niektorých regiónoch, ako Banská Bystrica či Košice, podporuje členstvo v Aliancii len okolo polovica obyvateľov.  

V inom liste zase píše o Marianovi Kotlebovi ako o ideálnom spojencovi, ktorý je však príliš opatrný, a preto treba zvoliť delikátnu formu spolupráce. Chce mu tiež pomôcť zohnať peniaze na vypísanie referenda o vystúpení zo Severoatlantickej aliancie. 

Slovensko ako jediné vo V4

Vieme aj z iných zdrojov, než sú hacknuté emaily, že Kremeľ má na stole návrh od členov dumy, ktorý zahŕňa aj Slovensko. Navrhuje vznik hnutia, ktorého cieľom je dostať Slovensko von z NATO. Členovia dumy ho prijali za svoj v decembri koncom minulého roka. Keď plán dostane politickú podporu zhora, ujme sa ho nejaký oligarcha,“ povedal Denníku N člen medzinárodného investigatívneho tímu Bellingcat Christo Grozev, ktorý sa venuje ruskej bezpečnostnej vojne.  

Napríklad niekto ako oligarcha Malofejev, ktorého v Rusku vyšetrovali za pôžičku vyše 200 miliónov dolárov z ruskej štátnej banky. „Kremeľ zbožňuje, keď sa veľký oligarcha dostane do problémov so zákonom, a potom ich môže využiť vo svojej súkromnej hybridnej vojne,“ vysvetľuje bulharský expert Grozev.

V analýze ľudí z dumy, ku ktorej sa jeho tím dostal, sa hovorí, že Slovensko je vo V4 jedinou krajinou, kde majú šancu dostať ju mimo NATO.

Slovenská informačná služba a ostatné bezpečnostné štruktúry by podľa neho mali okamžite „začať vyšetrovať aktivity, pri ktorých je dokázané, že sú financované zo zahraničia s cieľom zmeniť ústavný poriadok“. „Mali by si prejsť ten archív, sú tam mená aj platby,“ hovorí Grozev.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie