Denník N

Židia ako myši, Nemci ako mačky. Kultový komiks Maus vyjde prvýkrát v slovenčine

Prvé preložené vety vystihujú poslanie kultového diela Arta Spiegelmana. Reprofoto – denník n
Prvé preložené vety vystihujú poslanie kultového diela Arta Spiegelmana. Reprofoto – denník n

Bol to prvý grafický román, ktorý získal Pulitzerovu cenu. Nie je náhoda, že práve dnes oznámili slovenský preklad tohto silného rodinného príbehu o holokauste.

Posledný mesiac roka už vydavatelia kníh len dopĺňajú zásoby v kníhkupectvách a sú zvedaví na predaje za kľúčový mesiac z obchodného hľadiska. Oni v tom čase robili niečo úplne iné – doťahovali zmluvu na novú knihu.

Tá kniha nie je nová v pravom slova zmysle, prvýkrát kompletne vyšla v roku 1991, ale v slovenčine ešte doteraz nie a jej odkaz je stále aktuálny. Preto sa rozhodli jej vydanie oznámiť práve dnes. Na výročie založenia vojnového Slovenského štátu.

prve-vydanie
Obálka prvého vydania.

Je to ten typ knihy, ktorá sa nedá prehliadnuť. Na obálke nacistická svastika, v jej strede kresba Hitlera s mačacou hlavou, dolu sa krčia dve myši v kabátoch. Vnútri sa skrýva silný rodinný príbeh, skutočný príbeh na pozadí temných historických udalostí spracovaných nezvyčajnou formou.

„Prvýkrát som sa k Mausovi dostal v Poľsku, keď som niekoľko mesiacov býval v Krakove. To je zóna, ktorá dodnes žije vojnovými udalosťami, a tento komiks je tam všadeprítomný,“ hovorí Peter Michalík, ktorý stojí za vydavateľstvom BRaK aj za rovnomenným festivalom.

Podobne ako množstvo iných ľudí, aj jeho tento grafický román strhol už na prvé prečítanie. Art Spiegelman je ročník 1948, narodil sa poľským rodičom vo Švédsku a vyrastal v Amerike. Túto knihu urobil preto, lebo sa musel vyrovnať s desivou kapitolou minulosti svojich rodičov, ktorá sa začala vyplavovať, keď si ako mladý hipisák kúpil vtedy populárne auto – nemecký Volkswagen prezývaný Chrobák.

Predkovia nádejného autora patrili v Poľsku medzi zámožnejšiu vrstvu obyvateľstva, no druhá svetová vojna z nich spravila ľudí, ktorí postupne prichádzali o všetko. Boli totiž židovského pôvodu. Spiegelman prišiel o brata aj o niekoľkých príbuzných, jeho matka po vojne z traumy spáchala samovraždu a spolu s otcom prežila hrôzy koncentračného tábora aj pochod na smrť.

Kníh o holokauste existuje veľa, no táto je iná. Predovšetkým tým, že je vo forme čiernobieleho komiksu, kde sú Židia zobrazení ako myši a Nemci ako mačky, ktoré na nich neustále poľujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie