Denník N

Mečiarov atentát na spravodlivosť ukáže Bugárovu silu

Foto – TASR
Foto – TASR

Most-Híd je pri téme Mečiarových amnestií pred jednou z najväčších výziev, aké ho v politike stretli.

Vládna koalícia je vraj za zrušenie Mečiarových amnestií. Detaily ešte nepoznáme, ale základnú myšlienku áno. Parlament prijme ústavný zákon, ktorý mu takú právomoc dá, potom ju využije a zároveň dá Ústavnému súdu právomoc výnimočne o vlastnom ústavnom zákone rozhodnúť.

Výnimočne preto, lebo Ústavný súd môže hodnotiť iba ústavnosť obyčajných zákonov. Pri ústavných takú právomoc nemá. Dôležité je aj to, že Košice by o zrušení nerozhodovali vopred – ako chcel Smer – , ale až po ňom. Ako navrhoval Most-Híd. Keď už nič iné, zaručuje to aspoň formálne zrušenie Mečiarovho atentátu na ústavnosť.

Ako to celé nakoniec bude vyzerať, sa dozvieme až v stredu. Pokojne sa môže stať, že ide o divadlo, v ktorom bude Fico v parlamente za dobrého, ale v skutočnosti počíta s tým, že Ústavný súd prípad zastaví. Možno to má dokonca dohodnuté. Lenže v Košiciach by akékoľvek zrušenie amnestií tak či tak skončilo.

Siskári zapletení do zločinu by ústavné sťažnosti podávali bez ohľadu na to, akú podobu by ich prelomenie malo. Rozdiel však môže spočívať v tom, v akom režime by sa o podaniach rozhodovalo.

Ani právnici sa zatiaľ nezhodnú, či by vznikajúci kompromis zločincom zo SIS pred Ústavným súdom pomohol, alebo nie. Jeden názor vraví, že nie nevyhnutne a koalícia ide nádejným smerom. Druhá strana však vraví, že za týchto okolností môže prijatie ústavného zákona stratiť zmysel. Aj zástancovia zrušenia amnestií si totiž uvedomujú, že to nie je štandardný krok.

Ústavný zákon bol potrebný preto, lebo, po prvé, Mečiar urobil mimoriadne svinstvo, ktoré sa tvárilo ako právo a, po druhé, na nápravu tejto odpornosti sú potrebné mimoriadne nástroje, ktoré by cez mnohých košických sudcov, z ktorých niektorí majú korene v mečiarizme, nemuseli prejsť.

Ústavný zákon by toto riziko vylúčil – pretože by za dnešného stavu sudcovia nemohli posudzovať jeho ústavnosť – , a spravodlivosti by bolo učinené zadosť. Lenže teraz všetko smeruje k tomu, že tento ústavný zákon sa bude skúmať ako každý iný. Jeho odmietnutie je teda reálnejšie.

Jedno je isté, ak teraz Most-Híd umožní Smeru prijať niečo, čo sa len tvári ako snaha o vyrovnanie s minulosťou, amnestie páchateľov ochránia možno už navždy. V stredu sa dozvieme viac.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie