Denník N

Leško: Je vo verejnom záujme, aby sme odzvonili schránkam

Politici aj obstarávatelia musia vedieť, že spolupráca so schránkovými firmami ich diskvalifikuje.

Kto si všíma pôsobenie schránkových firiem za posledné desaťročie, vie, že ide o vážnu vec. Kto pozoruje, ako sa v uplynulých piatich rokoch „riešila“, tak vie aj to, že je príliš vážna, aby sme ju mohli nechať len na politikov a zákonodarcov. To je hlavný dôvod, pre ktorý sa Nadácia Zastavme korupciu v tejto veci angažuje.

Doterajší prístup politických subjektov k problematike schránkových firiem prešiel dvoma fázami. V prvej fáze verejní činitelia priznávali, že schránkové firmy sú problém, ale tvrdili, že je to problém tých druhých. (Predseda Smeru-SD napríklad v roku 2010 ostro a správne kritizoval SDKÚ-DS za to, že bola vo svojich začiatkoch financovaná prostredníctvom pochybných schránkových firiem. Lenže to hovoril v čase, keď bol premiérom a v jeho funkčnom období sa vyrojili také schránkové firmy ako Lemikon, Interblue Group, SkyToll, Prefto či Fleetpay. Ako problém tých druhých to vnímala aj vláda Ivety Radičovej. Hoci vládna SDKÚ-DS mala vo volebnom programe, že zabezpečí, aby sa obchodov so štátom nemohli zúčastňovať firmy, „ktorých vlastníci nie sú identifikovateľní“, realita bola odlišná. Po zistení, že spoluvlastníkom firmy Nitra Invest, ktorá profitovala z prenájmu budovy pre košických daniarov, je aj cyperská schránková firma TPE Holding, premiérka vyhlásila: „Cyprus je členom Európskej únie.“ Čím povedala, že spolupráca so schránkovou firmou nikoho automaticky nediskvalifikuje.)

Druhá fáza nastala vtedy, keď schránkové firmy začala vnímať ako veľký problém aj širšia verejnosť. Vládna strana preto prichádza s iniciatívami na  riešenie. Ale iba propagandistickými.

Premiér Robert Fico napríklad oznámil, že bude žiadať od Cypru zverejnenie skutočných vlastníkov schránkových firiem. Deklaratívny charakter mala aj novela zákona o verejnom obstarávaní, prijatá na konci roku 2012. Minister vnútra Robert Kaliňák vtedy vyhlásil, že prostredníctvom nej dostane z tendrov schránkové firmy či spoločnosti s pochybnými majiteľmi. Vtedy zostalo iba pri slovách a hrozí, že sa situácia opäť zopakuje.

Novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá mala riešiť schránky, poslanci vládnej strany schválili v januári 2015, ale s tým, že účinnejšia norma sa pripraví do konca prvého štvrťroku. Minulý týždeň príslušný návrh predložil do pripomienkového konania Úrad pre verejné obstarávanie.

Ani tento návrh – ak by zostal v terajšom znení – nepredstavuje skutočné riešenie problému schránkových firiem. O tom, čo všetko v ňom treba zmeniť, podrobne hovorí hromadná pripomienka, ktorú Nadácia vypracovala v spolupráci s renomovanými právnikmi. A žiada verejnosť o jej podporu.

Je vo verejnom záujme, aby sme „odzvonili schránkam“. Aby bolo pre verejných činiteľov a obstarávateľov neprípustné obchodovať so schránkami a aby pre podnikateľov bolo diskvalifikujúce, že podnikajú so štátom prostredníctvom schránok.

Marián Leško

(autor pracuje v Nadácii Zastavme korupciu)

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie