Denník N

Kauza CT: minister ju už nevidí, riaditeľka zostala, Senčák má nový flek

Kauza CT Pavla Pašku a Renátu Zmajkovičovú rozsadila. Foto - TASR
Kauza CT Pavla Pašku a Renátu Zmajkovičovú rozsadila. Foto – TASR

Lekár Alan Suchánek, ktorý na predražený nákup upozornil, nemá istotu, či svojím krokom niečo zmenil. Sklamal ho minister Viliam Čislák, ktorý už hovorí o pseudokauze.

Kauza CT má už takmer pol roka. Nič sa zatiaľ nevyšetrilo a jej ústredné postavy väčšinou zmizli do úzadia. Pavol Paška, Zuzana Zvolenská, Renáta Zmajkovičová či Martin Senčák prišli o miesta. Najrýchlejšie sa pozviechal bývalý šéf úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák.

Kým po protestoch v uliciach slovenských miest, ktoré sa rozbehli krátko pred komunálnymi voľbami, padali hlavy, teraz kauzu CT minister zdravotníctva Viliam Čislák zľahčuje. V tom čase bol štátnym tajomníkom Zuzany Zvolenskej. Čislák po novom hovorí, že išlo o pseudokauzu, Zvolenská odstúpila zbytočne a „to, že niekto odstúpil, neznamená, že niečo zavinil“. Nemocnica mala zaplatiť  za prístroj 1,6 milióna eur, zatiaľ čo v Česku nemocnice kupovali rovnaké CT o milión lacnejšie, len za iných splátkových podmienok.

K nákupu sa dnes ozvala opozícia. Šéf Novy Daniel Lipšic doplnil trestné oznámenie, aby vraj kauza nešla do stratena. Čo robia jej aktéri dnes?

Pavol Paška: z predsedu podpredsedom

Naposledy sa v médiách ukázal minulý týždeň, keď mal úvodné slovo na „mierovej konferencii“ ku konfliktu na Ukrajine. Začal ju citátom Alexanda Dubčeka pri preberaní Sacharovovej ceny „Hľadajme to, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje“.

Bývalý šéf parlamentu Paška je teraz málo viditeľný, pred médiami sa nevyjadruje a od svojho odstúpenia cez volebnú noc na štábe staronového primátora Košíc Richarda Rašiho neposkytol novinárom väčší rozhovor. Mobil médiám nedvíha.

Paška zostal podpredsedom Smeru a podľa informácií Denníka N jazdí z Košíc do Bratislavy raz do týždňa, alebo za dva týždne. Občas sa ukáže na rokovaní poslaneckého klubu a zúčastňuje sa stretnutí najužšieho vedenia strany, ktorého je ako podpredseda Smeru členom.

Schôdzky bývajú raz týždenne – väčšinou u premiéra na Úrade vlády. Podľa informácií z prostredia strany sa snaží udržať si svoju zahraničnopolitickú agendu, nie je však veľmi pravdepodobné, že by sa o rok dostal na kandidátku do parlamentných volieb. Vraj ani on sám takéto túžby nevyjadruje.

Renátu Zmajkovičovú potopili vlastní

Bývalá popredná funkcionárka Smeru, ktorá po voľbách dostala aj ústavnú funkciu, sa na rozdiel od Pašku poslaneckého mandátu nevzdala. O miesto podpredsedníčky parlamentu prišla ešte pred masovými protestami ľudí v Bratislave a v Košiciach, takže tlak na ňu nebol taký veľký ako v prípade Pašku, pred ktorého vilou sa demonštrovalo.

Renáta Zmajkovičová. Foto - TASR
Renáta Zmajkovičová Foto – TASR

Ani Zmajkovičová sa pre médiá nechce veľmi vyjadrovať a hoci do parlamentu chodí, je menej aktívna ako v minulosti. Vo vedení Smeru ju vnímajú ako najväčšieho vinníka kauzy CT, takže jej návrat do vedúcej funkcie v parlamente, ktorá bola vrcholom jej kariéry, je nepravdepodobný. Vlastní kolegovia ju potopili aj pri hlasovaní o jej zákone o školských bufetoch.

Zmajkovičová je stále šéfkou krajskej organizácie strany v Trnave, takže jej postavenie úplne nevylučuje, že sa opäť dostane na zvoliteľné miesto kandidátky. Tempo zvoľnila aj Nadácia Renáty Zmajkovičovej, ktorá bola pred kauzou aktívnejšia a rozdávala reflexné prvky, postavila kruhový objazd a zaoberala sa zdravšou výživou na školách.

Martin Senčák sa vrátil

Aspoň čiastočnú obnovu kariéry zažíva Martin Senčák. Ako šéf úradu ministerstva mohol o nevýhodnom nákupe CT prístroja vedieť a zabrániť mu. Na ministerstve neskončil pre CT, ale pre gastrotender, pri ktorom bol porušený zákon.

Košičan najprv pokračoval v kariére ako člen dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Po tom, ako o ňom opäť písali médiá, v nej skončil. Teraz si ho šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková vybrala za svojho zástupcu. Senčákova sekretárka nás s ním nespojila.

Erika Bilá zmizla

Osud bývalej konateľky Medical Group, ktorá CT predávala, nie je úplne jasný. Novinári na ňu kontakt nemajú a na Slovensku zrejme nepodniká. Po tom, ako odišla z Medical Group, sa v médiách neobjavila. Zjavne však podniká v Česku. Je stále riaditeľkou a jedinou členkou správnej rady v akciovke RB 22 so sídlom v Brne. V predmete obchodnej činnosti má výrobu, obchod a služby, a prenájom nehnuteľností.

Zuzana Zvolenská je doktorandka

„Proces obstarania CT prístroja vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje.“ Týmito slovami v novembri minulého roka premiér Fico odstavil ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. Vyzval ju na odchod a ona poslúchla.

Zuzana Zvolenská. Foto - TASR
Zuzana Zvolenská. Foto – TASR

Na rozdiel napríklad od bývalého šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča nekandidovala vo voľbách za Smer do parlamentu, a tak sa ani nemohla vrátiť do poslaneckých lavíc. Úplne sa stiahla z politiky a dnes jej meno figuruje medzi zoznamom doktorandov na Právnickej fakulte Univerzity Komenského.

O kauze CT ani politike sa dnes už rozprávať nechce. „Aj tak vám nič nepoviem, som teraz súkromná osoba,“ reagovala na telefonát z Denníka N. „O súkromí nehovorím a nič iné sa v mojom živote nedeje.“

Mária Domčeková zostala riaditeľkou

Kauza CT stála miesto mnohých okolo nej, no ona zostala. Riaditeľka priešťanskej nemocnice Mária Domčeková dnes hovorí, že – tak ako počas medializácie kauzy – aj teraz sa mieni držať faktov a počká na výsledky kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Tá by mohla byť hotová do konca marca.

Dovtedy vraj o predraženosti cétečka nemôže byť reč. Domčekovej pozíciou neotriasla ani petícia zamestnancov nemocnice, pod ktorú začali zbierať podpisy tesne po kauze. „Pani riaditeľka nerozumie zdravotníckej problematike, nezaujímajú ju naše problémy, za dva roky sa nebola schopná zamestnancom nemocnice ani predstaviť,“ kritizovali ju vtedy zamestnanci.

Petíciu nakoniec podpísalo 92 z asi 450 zamestnancov nemocnice. „Ten počet zrejme nebol taký, aby to niečo zmenilo. Bolo už po tom, nezdalo sa mi, že by sa ešte niečo takéto dialo,“ povedala Domčeková.

Alan Suchánek stráca nádej

Na nákup predraženého cétečka upozornil lekár a člen správnej rady nemocnice Alan Suchánek. Niekoľko mesiacov od kauzy dúfa, že sa celý prípad vyšetrí, i keď je čoraz menej optimistický. „Veril som, že to malo význam, že by sa mohlo niečo zmeniť. Začínam strácať dôveru.“

Lekár Alan Suchánek. Foto - TASR
Lekár Alan Suchánek. Foto – TASR

Sklamali ho slová ministra Čisláka, ktorý pred pár dňami hovoril o pseudokauze. „Akoby sa strácalo, že išlo o 600-tisíc“. Trochu nádeje mu však dodáva, že sa mu v stredu ozvala policajná vyšetrovateľka, ktorá by ho pre podozrenia v obstarávaní chcela vypočuť.

S riaditeľkou Domčekovou sa na chodbách nemocnice vídajú málo, vraj veľmi nemajú prečo. Na otázku, aký je ich vzťah, Suchánek odpovedá: „Nie dobrý. Asi nemá byť prečo.“

Juraj Koval predáva lieky

Predseda predstavenstva firmy Medical Group, ktorá drahé cétečko nemocnici dodala, naďalej stojí na jej čele. Juraj Koval sa okrem toho venuje hokeju, je prezidentom banskobystrického klubu, ktorý je v semifinále play-off Tipsport Extraligy.

Medical Group na Vianoce zrušila zmluvu s piešťanskou nemocnicou a v tejto chvíli žiadny iný prístroj do niektorej zo slovenských nemocníc nedodáva. Naďalej však patrí medzi najsilnejších hráčov v oblasti distribúcie liekov. Podľa vestníka verejného obstarávania uzatvorila od začiatku roka so Všeobecnou zdravotnou kontrakty na dodávky liekov za takmer 14 miliónov eur.

Na Slovensku sa ročne spotrebujú lieky za asi miliardu eur. Medical Group dokázala v minulosti najmä v kategórii drahších liekov ponúknuť štátu lepšie ceny ako jej konkurenti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie