Denník N

Na Bašternákov žeriav zavesili transparent pre Fica o korupcii

Výstavba Bašternákovej Vily Stoneline. Foto N – Monika Tódová
Výstavba Bašternákovej Vily Stoneline. Foto N – Monika Tódová

Pán premiér, každé ráno sa pozeráte na korupciu, odkazujú členovia KDH Ficovi na transparente, ktorý vyvesili na Bašternákovu stavbu oproti rezidencii Bonaparte.

Otočili ho tak, aby naň premiér Robert Fico videl z Bonaparta, keď pôjde ráno do práce. Predseda KDH Alojz Hlina a jeho stranícki kolegovia zavesili na žeriav na stavbe Ladislava Bašternáka transparent s odkazom pre premiéra Roberta Fica: „Pán premiér, korupcia? Každé ráno sa na ňu pozeráte. Tento dom je čistý podvod.“

Nápis visel v utorok ráno na žeriave, ktorý stavia Vilu Stoneline na Hummelovej ulici. Vidieť naň až z Bonaparta, kde v Bašternákovom byte býva Fico.

Výstavba prebieha podľa susedov v rozpore so zákonom. Bašternák je tiež podozrivý, že na stavbe nelegálne vyrúbal strom, pre čo ho vyšetruje polícia. Neďaleko stavby býva aj Hlina.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Autori zavesili na žeriav transparent v deň, keď ide Fico o desiatej rečniť s generálnym prokurátorom na protikorupčný seminár na vládnom hoteli Bôrik. Bašternáka vyšetrujú pre daňové podvody a preverujú ho aj z toho, či tým, ako predal svoj podiel vo firme, neuplatil ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Tak sme ho trochu namotivovali,“ napísal Hlina na svoj Facebook. „Presne z jeho okien to je vidno, a keď si ráno umýval zuby a pripravoval sa na konferenciu, tak aby nezabudol aj na túto stavbu,“ povedal Hlina. Transparent zavesili na žeriav v noci. „Je to akcia nášho 3D tímu, úderky KDH,“ hovorí Hlina. 3D tím podľa neho „vizualizuje problémy slovenskej politiky“.

Denník SME ešte minulý rok upozornil, že stavebný úrad bratislavského Starého Mesta vydal povolenie na výstavbu Vily Stoneline bez vedomia susedov. Stavebný úrad stavebné povolenie zverejnil len na úradnej tabuli a odvolal sa na veľký počet účastníkov stavebného konania. Bašternákova firma Balax chcela od susedov povolenie na výjazd do stavby po ceste, ktorá im patrí. Oni mu ho odmietli dať a boli odhodlaní sa s ním súdiť.

Aliancia fair-play zároveň minulý rok upozornila, že spôsob, akým Bašternák s nehnuteľnosťou narábal, vykazuje znaky podvodu.

Vila Stoneline sa nachádza vedľa bývalého poľského veľvyslanectva, ktoré sa však už z budovy odsťahovalo. Ministerstvo zahraničných vecí teraz budovu prenajalo súkromnej klinike.

Výstavba Bašternákovej Vily Stonline. Foto N - Monika Tódová
Výstavba Bašternákovej Vily Stoneline. Foto N – Monika Tódová

Denník Plus 1 deň v apríli špekuloval, či Bašternák nestavia vilu pre Roberta Fica. „Táto otázka má politický podtón. Výstavba na Hummelovej ulici číslo 2 žiadnym spôsobom s premiérom Slovenskej republiky nesúvisí,“ povedal vtedy novinám Bašternák.

V stredu to bude rok odvtedy, čo Denník N a Trend informovali o tom, že Bašternák si v roku 2012 podozrivo uplatnil od štátu miliónové vratky DPH. Hoci Kriminálny úrad finančnej správy upozornil na to, že môže ísť o podvod, polícia pod dozorom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prípad odmietla vyšetrovať. Nové šetrenie sa začalo až po tom, čo o prípade informovali médiá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie