Denník N

Pri rušení Mečiarových amnestií nesmieme „politikárčiť“

Niektorí predstavitelia opozície začali koaličný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií okamžite spochybňovať, pričom ho ešte ani nevideli.

Autorka je poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD

Mečiarove amnestie aj takmer dve dekády po ich udelení traumatizujú slovenskú spoločnosť. Ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie prijatej Národnou radou na konci minulého roka nestačilo.

Jednoducho preto, že stále platia a s nimi aj ochrana ľudí, ktorí bezprecedentným spôsobom zneužili štátnu moc, aby nemohli niesť zodpovednosť za únos či dokonca vraždu človeka.

Platí, a zďaleka nielen na Slovensku, že riešenie krívd minulých režimov je veľmi náročné a z právneho hľadiska často ťažko vykonateľné. Treba na to spoločenskú dohodu, silnú politickú vôľu, no hlavne ústavne nespochybniteľné riešenie. Mečiarove amnestie sú pozostatkom jeho režimu a zdá sa, že existuje možnosť definitívne sa s nimi vysporiadať.

Ak sa ukáže, že vláda skutočne našla postup, ako Mečiarove amnestie zrušiť ústavným spôsobom, nie je žiadny dôvod na to, aby sa opozícia nepridala. Bohužiaľ, niektorí jej predstavitelia začali návrh okamžite spochybňovať, pričom ho ešte ani nevideli.

Opozícia by si mala uvedomiť, že akýmkoľvek „politikárčením“ pri tejto téme len prispieva k prehlbovaniu morálnej krízy v našej spoločnosti. Zrušenie Mečiarových amnestií si vyžaduje dohodu naprieč politickým spektrom a môže byť tým správnym krokom k opätovnému pozdvihnutiu dôvery ľudí v tento štát a jeho inštitúcie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie