Denník N

V kauze Čistý deň zneužívajú deti na zvláštne hry, niekomu veriť je už ťažké

Kto koho fotí, kto koho nakrúca? Peter Tománek, Boris Kollár s fotkou stretnutia Zuzany Tománkovej s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom, pod ním táto fotografia a vľavo dole Zuzana Tománková Miková. Foto – TASR a Vladimír Pčolinský
Kto koho fotí, kto koho nakrúca? Peter Tománek, Boris Kollár s fotkou stretnutia Zuzany Tománkovej s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom, pod ním táto fotografia a vľavo dole Zuzana Tománková Miková. Foto – TASR a Vladimír Pčolinský

Kauza Čistého dňa pokračuje, a to najmä z vôle vedenia tohto zariadenia, ktoré zvoláva iniciatívne tlačové besedy.

Pred tlačovou konferenciou Čistého dňa zazvoní telefón žene, ktorá má na konferencii vystúpiť. Vzápätí začne kričať, že je to vydieranie. Je to matka bývalej chovankyne zariadenia Simony, ktorá si pred rokmi písala s Borisom Kollárom. Dnes už opozičný poslanec jej vtedy dával lascívne návrhy.

Simonina matka hovorí, že jej zavolala dcéra, nech si dáva pozor na to, čo povie, lebo ju zatiaľ do svojho trestného oznámenia nezahrnula, no môže sa to zmeniť. Zakrátko v priamom prenose žiada policajného prezidenta o ochranu svojej rodiny. Tvrdí, že ju sledujú.

Simona vystúpila pred médiami deň predtým a na vedenie Čistého dňa podala trestné oznámenie.

Toto je len jeden z bizarných momentov, ktoré sa posledné dni objavujú v kauze Čistý deň.

K tomu si treba pripočítať zverejňovanie fotografií ľudí v kaviarňach – raz je to manželka riaditeľa centra Zuzana Tománková Miková s Mariánom Kočnerom z mafiánskych zoznamov a bývalým novinárom a expríslušníkom SIS Petrom Tóthom, v iný deň zasa Boris Kollár v inej kaviarni s otcom Natálie, ktorej príbehom sa kauza Čistý deň začala. (Na konci zoznam všetkých významných postáv – Kto je kto v kauze Čistý deň.)

Video: Minister Richter tlačovky s chovancami Čistého dňa rešpektuje
autorka: Martina Koník

Odborníčka: Deti nemôžu byť ako štít

A o čom bola tlačová konferencia Čistého dňa, ktorou jeho vedenie reagovalo na trestné oznámenie od chovankýň? Predovšetkým išlo o obranu resocializačného zariadenia. K svojim deťom sa tam vyjadrovali matky, o dievčatách, ktoré v pondelok podali trestné oznámenie, hovorili, že boli pod vplyvom (zrejme drog) a neboli čisté. Odznelo, ako sa narkomani nechajú ľahko ovplyvniť.

Názor klientov sa podľa šéfa Čistého dňa Petra Tománka stal obchodným artiklom. „Dá sa vymeniť a dá sa predať,“ povedal. Tománek si za stôl na tlačovke posadil bývalých a dokonca aj súčasného klienta, ktorý sa uňho lieči.

„Nemôžete si zobrať klienta ako štít, aby chránil vašu robotu. To je neprípustné,“ reaguje na to Ida Želinská – sociálna poradkyňa a bývalá riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava. „Mala som pocit, že sa pozerám na absurdné divadelné predstavenie,“ povedala.

Takéto správanie podľa nej ohrozuje klientov. „Sú bezbranní, sú v hroznej osobnej aj rodinnej situácii a sú v strede nejakej hry, ktorú nemôžu zvládnuť so svojou životnou históriou, všetkými životnými zlyhaniami.“ Preto sa podľa nej nemajú vyjadrovať pred kamerami, ak nejde o ochranu ich práv. „Títo ľudia sú veľmi zraniteľní a za tri minúty môžete spochybniť ich dôveryhodnosť, nech majú tisíckrát pravdu.“

Čo hovorí Želinská na to, že na tlačovke nechali vystúpiť matky proti svojim deťom? „To, čo sa tam deje, nie je štandardné. To nie je sranda. Deti zúfalo hľadajú pomoc. Skúsme sa do toho vžiť. Keby som videla svoje dieťa stáť pred kamerami, pod vplyvom, alebo by som videla, ako si v 15 rokoch s niekým písalo touto formou, bola by som hlboko nešťastná a neviem, či by som to vedela racionálne vysvetliť, určite by som to nevedela správne vyhodnotiť,“ hovorí Želinská.

Ani právny zástupca Natálie Daniel Lipšic podľa Želinskej neurobil správne, keď predstavil dve dievčatá médiám –jednu bývalú a jednu súčasnú klientku. „Samozrejme, že to bolo zlyhanie. To by sa tým ľuďom nemalo robiť. Nie je to v poriadku,“ hovorí.

Čakalo sa upokojenie

Keď 1. marca minister práce Ján Richter (Smer) oznámil, že resocializačné zariadenie Čistý deň nepríde o akreditáciu, vyzeralo to, že sa kauza zariadenia, kde sa liečia deti z drogovej závislosti, skončila. Začala sa v septembri minulého roku blogom opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS), ktorá opísala, ako údajne sexuálne zneužili maloletú chovankyňu Natáliu.

Týždeň po vystúpení ministra manželka šéfa a zakladateľka centra Zuzana Tománková Miková iniciatívne zvolala tlačovú besedu, kde obvinila jedného z poslancov z chlipných rečí s 15-ročnou zverenkyňou centra Simonou, ktoré sa vraj odohrali pred niekoľkými rokmi. Začala tak ďalšiu vlnu vzájomného obviňovania a tlačových konferencií, na ktorých vystupujú súčasní aj bývalí klienti centra aj ich matky.

Ku komunikácii sa priznal opozičný poslanec Boris Kollár (Sme rodina) a ukázal konverzáciu s chovankyňou. Vedenie domova naňho podalo trestné oznámenie, Kollár už aj vypovedal na polícii.

Atmosféru menia fotky

Vývoj výrazne ovplyvňujú spomínané fotografie z bratislavských kaviarní, ktoré majú ukazovať rôzne prepojenia.

Prvú fotografiu Tománkovej s Kočnerom a Tóthom zverejnili v pondelok krátko po tlačovke Tománkovej, stretnutie sa odohralo krátko pred tlačovkou. Autorom fotografie bol Vladimír Pčolinský z Kollárovho hnutia Sme rodina.

Marián Kočner a Peter Tóth v stredu v Crowne Plaza.
Marián Kočner a Peter Tóth v stredu v Crowne Plaza. Foto – Vladimír Pčolinský

Tománková sa k tomu najskôr nechcela vyjadrovať a na otázky o stretnutí reagovala podráždene. „A prečo vás to zaujíma?“ pýtala sa na otázku, ako dlho sa s Kočnerom a Tóthom pozná. „To, či sa poznám s pánom Kočnerom, alebo pánom Tóthom, s kauzou nesúvisí, pretože tak oni, ako aj ja sme súkromné osoby,“ hovorila Tománková. Neskôr tvrdila, že sa poznajú len pár dní.

Neskôr povedala, že stretnutie s Kočnerom iniciovala ona. Videla staršiu tlačovú besedu, kde Marián Kočner, známy aj z mafiánskych zoznamov, zverejnil súkromné SMS správy medzi novinármi a politikmi. „Páčila sa mi tlačová beseda o Lipšicovom stáde, a povedala som si, že on by mohol byť správny nosič, aby sme to zverejnili,“ povedala Tománková.

Kočner podľa Tománkovej zverejnenie tejto konverzácie odmietol. Tománková tiež tvrdila, že Tótha predtým nepoznala.

S vlastnou fotografiou „protivníka“ prišiel aj Peter Tománek, manžel Zuzany Tománkovej. Na tejto už boli Boris Kollár s otcom Natálie a s komunikačným stratégom Milana Krajniaka. Rovnakú fotografiu deň predtým zverejnil bývalý príslušník SIS Tóth na svojej facebookovej stránke. Tománek odmietol, že by mu to poslal Tóth. „Poslal mi ju niekto z neznámej adresy, neviem, kto to bol, ale som mu vďačný,“ povedal Tománek, ktorý na začiatku kauzy s novinármi takmer vôbec nechcel komunikovať.

Zasahuje aj Daniel Lipšic, zástupca už troch bývalých chovankýň domova. Oznámil, že v najbližších dňoch podá trestné oznámenie aj pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Lipšic má lekárske správy riaditeľa zariadenia Čistý deň, ktoré majú podľa neho potvrdiť vážne nálezy. Nechcel povedať aké. „S takouto vážnou diagnózou nikdy legálne nemohol byť na čele zariadenia, kde sa majú liečiť drogovo závislé deti,“ povedal Lipšic. Odkiaľ má tieto informácie, nepovedal.

Lipšic hovorí, že ak sa okolo Čistého dňa pohybujú ľudia ako Kočner a Tóth, musí isť o niečo viac. „Musí ísť o vážne podozrenie z ekonomických trestných činov,“ povedal Lipšic.

Teraz by mal zasiahnuť štát

Pre Želinskú je absurdné, že sa zneužívajú veľmi nešťastní ľudia a zverejňujú sa ich príbehy. „Toto ich môže za pol roka, tri mesiace strašne mrzieť, lebo ich príbeh pôjde ďalej.“ Nevie, prečo to Čistý deň robí. „Dostávame sa do neuveriteľných konšpirácií a do neuveriteľných dohadov, kto čo ako kedy myslel. Ja tomu nerozumiem.“ Tieto otázky sa podľa nej majú riešiť na odbornej pôde, nie s klientmi pred kamerami.

Malo by ministerstvo odobrať Čistému dňu akreditáciu? Želinská hovorí, že štát by mal teraz určite zasiahnuť, dať stanovisko, či to, čo sa deje, je odborne v poriadku.

Ministerstvo práce v utorok na otázky, či niečo v kauze Čistý deň podnikne, do uzávierky neodpovedalo. V pondelok na ministerstve povedali, že na základe ďalšieho trestného oznámenia bývalej chovankyne Simony na vedenie Čistého dňa nezačnú konanie o odobratí akreditácie.

Za to, že Čistý deň má stále akreditáciu, a teda tam súd môže posielať deti, kritizovala ministra aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová na svojom Facebooku.

Kto je kto v kauze Čistý deň

Peter Tománek: riaditeľ resocializačného zariadenia Čistý deň.

Zuzana Tománková Miková: zakladateľka Čistého dňa. Manželka Petra Tománka. V minulosti pracovala na úrade vlády.

Natália Blahová: poslankyňa SaS, ktorá v septembri zverejnila blog a otvorila kauzu.

Natália: bývalá klientka Čistého dňa, ktorej príbeh odštartoval kauzu Čistého dňa.

Erik Tomáš: poradca premiéra, radil vedeniu Čistého dňa na úrade vlády. Za zverejnenie komunikácie naňho podala Natáliina matka trestné oznámenie.

Ján Richter: minister práce (Smer). Nechal Čistému dňu akreditáciu.

Simona: bývalá klientka Čistého dňa, ktorá si pred rokmi písala s Borisom Kollárom. Podala trestné oznámenie na vedenie Čistého dňa.

Boris Kollár: opozičný poslanec a šéf Sme rodina, ktorý si lascívne písal s chovankyňou centra.

Marián Kočner: podnikateľ z mafiánskych zoznamov, radil Tománkovej.

Peter Tóth: bývalý spravodajský dôstojník SIS, ktorý bol na stretnutí Tománkovej s Kočnerom.

Daniel Lipšic: zastupuje bývalú klientku Čistého dňa Natáliu a od pondelka aj Simonu a Tamaru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie