Denník N

Plavčanovi ľudia už rok hodnotia ponuky na projekt internetu pre školy

Minister školstva Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister školstva Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľký projekt internetu pre školy nemá štúdiu a nie je ani jasné, ako štát odhadol hodnotu zákazky na 81 miliónov eur.

Presne pred rokom sa na ministerstve školstva otvárali obálky s ponukami firiem na internetové pripojenie pre materské, základné aj stredné školy. Ubehol rok, súťaž nie je doteraz vyhodnotená a veľký projekt s predpokladanou hodnotou 81 miliónov eur, nazývaný Edunet, čelí kritike mimovládok.

Ide o to, že štát opäť hľadá jedného dodávateľa školského internetu pre celé územie Slovenska, hoci by si ho školy vedeli obstarať lacnejšie od lokálnych firiem. A hľadá ho už tak dlho, že medzitým dvakrát predĺžil zmluvu Slovak Telekomu, lebo pôvodná zmluva na Infovek 2, predchodcu práve súťaženého riešenia, sa končila v roku 2015.

Podmienky tendra už dlhšie kritizuje Aliancia Fair-play a Slovensko.Digital. Súťaž žiadajú zastaviť, prehodnotiť a vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by posúdila, ako by sa to dalo spraviť inak.

Vyriešili to po svojom

Aj prešovský učiteľ informatiky Ján Macek na príklade svojej školy už viackrát verejne vysvetľoval, prečo centrálne riešený internetový projekt nie je dobrý nápad. Učí v škole, ktorá má 950 žiakov, 5 počítačových učební, s učiteľskými notebookmi okolo 150 počítačov. Internet, ktorý im dodával štát, bol pre školu príliš pomalý, keď sa pripojili viacerí, jednoducho nestíhal.

Škola hľadala niečo rýchlejšie a pred dvoma rokmi si zaviedla do školy optické pripojenie od Orangeu. Nebolo to zadarmo, za projekt, vybavovačky a výkopové práce zaplatila 12-tisíc eur zo svojich. Škola platí mesačne za internet 20 eur. Ministerstvo školstva platilo Telekomu za školu od 130 do 160 eur mesačne, firma si už zo školy zariadenia odniesla.

„Vlani nám prišiel formulár a už je to preč. Prišli už aj z Telekomu a zariadenia si odniesli. Platíme si zo svojho 20 eur mesačne. Bežne máme na sieti pripojených 200, 250 zariadení. Sme veľká škola, máme 940 žiakov, 5 učební, interaktívne tabule. Pri pripojení, ktoré poskytoval štát, bolo to nereálne.“

Súťaž ešte nevyhodnotili

Ministerstvo zverejnilo súťažné podklady k projektu Edunet ešte v novembri 2015. Termín na posielanie ponúk potom presunulo z konca januára na 1. marca, čo bolo štyri dni pred voľbami. Ponuky sa potom otvárali 15. marca a doteraz sa nevyhodnotili.

„V súčasnosti stále prebieha legitímne verejné obstarávanie bez uplatnenia revíznych postupov a námietok, ktoré je už v záverečnej fáze,“ uviedlo v utorok ministerstvo. Dnes napísalo, že „momentálne prebieha kontrola verejného obstarávania na Úrade pre verejné obstarávanie“.

O zákazku majú záujem štyri firmy. Okrem Telekomu aj O2, Slovanet a Swan. Zákazka má byť na štyri roky, rozhodne najnižšia cena. Údajne niektorá z ponúk je za výrazne nižšiu cenu, ako je štátom odhadovaná.

Tretí sektor projekt kritizuje

Viac ako v tom, že tender nebol ešte po roku vyhodnotený, vidia odborníci z tretieho sektora problém v iných veciach. „Nezdá sa nám spôsob nákupu. Nakupujú to ako jednu veľkú centrálnu sieť, ktorú vyhrá jeden dodávateľ, hoci na trhu sú stovky dodávateľov,“ hovorí Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Ministerstvo už skôr uviedlo, že v prvom kroku plánuje pripojiť len asi 2 000 škôl a každá z nich sa môže dobrovoľne rozhodnúť, či má záujem. Uviedlo tiež, že pripojenie nebude pomalé ani drahšie. V súčasnosti platí ministerstvo za školu pripojenú rýchlosťou 12 Mbps mesačne 155 eur bez DPH, v rámci nového projektu pri rýchlosti 200 Mbps nebude cena vyššia ako dnes.

Projekt však nemá riadnu štúdiu, ktorá by porovnala rôzne spôsoby nákupu internetu do škôl. Aliancia Fair-Play sa z odpovedí na infožiadosť napríklad dozvedela, že ministerstvo nemá dokument, ktorý by vysvetľoval spôsob výpočtu predpokladanej hodnoty zákazky pri Edunete.

Problém vidia aj v tom, že nebol včas pripravený plynulý prechod medzi Infovekom 2 a Edunetom. „Vzniknutý akútny stav ministerstvo z môjho pohľadu pláta zákonne pochybným spôsobom, keď opakovane predĺžilo projekt Infovek 2 bez riadnej súťaže,“ hovorí Pavol Lacko z Aliancie Fair-play.

Druhý dodatok (za 5,4 milióna) podpísal štát s Telekomom vlani v septembri, má platiť dovtedy, kým štát neukončí súťaž na projekt Edunet. Ministerstvo dodatok obhajovalo tým, že školám znížil ceny za internet a niektorým aj zvýšil rýchlosť pripojenia, keď to umožnila technika.

„Za problém považujeme aj veľmi malú ochotu ministerstva komunikovať s odbornou verejnosťou. Keďže narába s verejnými peniazmi, dlží daňovým poplatníkom rozumné vysvetlenia do posledného argumentu,“ hovorí Lacko.

Ministerskí úradníci sa so zástupcami Aliancie Fair-play a Slovensko.digital stretli zatiaľ iba raz, a to vlani v novembri. Výsledkom bola vzájomná nespokojnosť.

Začalo sa to Infovekom

Prvý internetový projekt, ktorý sa týkal internetu pre školy, bol Infovek a začal sa ešte v roku 2004. Slovak Telekom dodal školám pripojenie cez DSL aj cez pomalšiu ISDN technológiu.

Infovek 2 podpísal minister školstva Ján Mikolaj (SNS) tesne pred voľbami v roku 2010. Jeho nasledovník Eugen Jurzyca (SDKÚ) túto zmluvu síce nezrušil, ale s Telekomom vyrokoval zníženie ceny z pôvodných 38 miliónov eur o viac ako štvrtinu.

„Už vtedy som jednoznačne deklaroval, že správne riešenie otázky pripojenia škôl je prestať s celoštátnym projektom, ale spýtať sa škôl, či si želajú peniaze na vlastné pripojenie, alebo chcú tento servis od štátu,“ povedal ešte vlani Roman Baranovič, riaditeľ bratislavskej základnej školy Narnia, ktorý bol v tom čase zodpovedný za rokovania s Telekomom.

Pôvodný Infovek sa končil v roku 2015, no potom ho štát dvakrát predĺžil a internetové pripojenie školám dodáva naďalej Slovak Telekom. Verejné obstarávanie na Edunet sa ešte neskončilo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie