Denník N

Čižnár: Korupcia na najvyšších miestach je

Jaromír Čižnár a Robert Fico pri vymenovaní do funkcie. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Robert Fico pri vymenovaní do funkcie. Foto – TASR

Premiér Robert Fico chce nový zákon pre oznamovateľov korupcie, na otázky o Kaliňákovi sa mu odpovedať nechcelo.

„Netvárme sa tu, že korupcia na najvyšších miestach nie je, ona tam je.Na protikorupčnom seminári zorganizovanom úradom vlády pre štátnych úradníkov takto v prítomnosti premiéra Roberta Fica prehovoril generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Korupcia je podľa Čižnára „rakovinou spoločnosti“, a ak sa nezlepšia výsledky boja s ňou, „bude sa tu veselo rozvíjať.

To, že korupcia na najvyšších miestach nie je, vyhlásil v januári minister vnútra Robert Kaliňák. „Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať. Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia. Prosím, aspoň jeden. Neviete? Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte, ani ja ju nemám,“ vyhlásil Kaliňák.

Vyšetrovať sa má online

Čižnár dnes hovoril aj o tom, že spoločnosť a médiá chcú, aby niekto vysoko postavený išiel do väzenia. „Keď niekoho chcete zavrieť, tak to najprv musíte dokázať, dodal.  Za „absolútne nedostatočnú považuje ochranu ľudí, ktorí chcú korupciu oznámiť. Pre políciu aj prokuratúru je podľa neho podstatné, aby sa korupcia vyšetrovala „online a nie až potom, keď sa deje.

Generálny prokurátor spomenul aj spor, ktorý mal so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom. Opozičný poslanec najprv tvrdil, že má svedka korupcie, neskôr však odmietol Čižnárovi povedať jeho meno.

Boj proti korupcii spadá primárne pod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ten na seminári nebol. V parlamente dnes ústavnoprávny výbor odmietol predvolať Kováčika, aby prišiel vysvetliť, prečo za osem rokov nepodal ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré dozoroval. Zdržal sa aj poslanec Mosta-Híd Peter Kresák, ktorý pôvodne avizoval, že rokovanie výboru podporí.

Pred Čižnárom vystúpil na protikorupčnom seminári vo vládnom hoteli Bôrik aj premiér Robert Fico. „V boji proti korupcii nám chýbajú základné informácie, tvrdil v prejave.

Premiér vyčíta opozícii, že boj proti korupcii je jej jediná téma, a už niekoľkýkrát pripomínal korupčný prípad Osrblie, ktorý sa odohral v čase vlády Ivety Radičovej. Za korupciu odsúdili jej poradcu na úrade vlády. „Som presvedčený, že premiérka mala padnúť. Keby sa toto mne stalo, tak ma upália za živa, vyhlásil pred úradníkmi.

Video: Ficov prejav o korupcii

Médiám tiež vyčítal, že nezverejnili jeho list, ktorý poslal starostom a primátorom v sobotu 4. marca. V liste ich vyzval, aby oznamovali korupciu. „Je hanba, že ste neuverejnili list, ktorý som poslal všetkým primátorom a starostom. Hovorím to najmä na adresu verejnoprávnej televízie, povedal. O liste informovalo Rádio Slovensko. Podľa Fica iba jednou vetou. Tak to urobili aj ostatné médiá, keď Fico oznámil, že list pošle. 

Fico: nebude mať zľutovanie

„U mňa nie je žiadne zľutovanie pre nikoho a je úplne jedno, či to bude malý predstaviteľ štátnej správy, alebo najvyšší predstaviteľ, pokiaľ ide o korupciu, tvrdil Fico. Predseda vlády pripravuje návrh úplne nového zákona na ochranu oznamovateľov korupcie, ktorý má ľudí v tomto smere povzbudiť. Povedal, že je potrebné podstatne zvýšiť ochranu tých, ktorí sa rozhodnú nahlásiť korupciu.

Na tlačovej besede odmietol odpovedať na otázky týkajúce sa Roberta Kaliňáka. Polícia aj Úrad špeciálnej prokuratúry odmietli vyšetrovať, ako Kaliňák kúpil podiel od podnikateľa Ladislava Bašternáka. Podľa uznesení to bolo príliš lacno. Opozícia tvrdí, že Bašternák takto Kaliňáka podplatil. Prípad ešte preverí generálny prokurátor.

Práve pred konferenciou dal predseda KDH Alojz Hlina zavesiť na žeriav na stavbe podnikateľa Ladislava Bašternáka transparent s odkazom pre Fica: „Pán premiér, korupcia? Každé ráno sa na ňu pozeráte. Tento dom je čistý podvod.“ Nápis visí na žeriave, ktorý stavia Vilu Stonline na Hummelovej ulici. Vidieť naň až z bytového komplexu Bonaparte, v ktorom býva premiér a postavil ho Bašternák.

Video: Fico na Kaliňáka odmietol odpovedať

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie