Denník N

Zomrel Terry Pratchett, autor kultovej ságy Úžasná Plochozem

Populárny britský spisovateľ podľahol vo veku 66 rokov Alzheimerovej chorobe.

Tú správu ako prvý zverejnil jeho vydavateľ: ,,S nemerateľným smútkom sme sa dozvedeli, že Sir Terry Pratchett umrel. Svet prišiel o jeden z najbrilantnejších mozgov,“ napísal Larry Finlay z Transworld Publishers. ,,Terry zomrel doma, s mačkou spiacou v jeho posteli a obklopený rodinou.“

Anglického autora kultovej fantasy ságy Úžasná Plochozem od roku 2007 trápila Alzheimerova choroba. Nepoddával sa jej, ešte vlani dokončil poslednú zo svojich vyše sedemdesiatich kníh.

Čo sa dá robiť s klišé

Urbánna legenda tvrdí, že v každom vlaku londýnskeho metra sa nájde vždy minimálne jeden človek, ktorý číta Pratchetta. Aj to dokazuje status, aký tento spisovateľ dosiahol. Jeho vrcholným dielom je práve Úžasná Plochozem. Prvý diel napísal v roku 1983, pretože sa chcel ,,zabaviť s niektorými klišé fantasy“.

terryPratchettove diela sú dobre známe aj u nás. Najskôr vychádzali v brilantných českých prekladoch Jana Kantůrka, neskôr prišli aj slovenské verzie.

,,Poznal som české preklady, čítal som ich ešte ako študent. Keď som sa pustil do vlastných, snažil som sa odlíšiť, Jan Kantůrek sa nedal kopírovať,“ vraví Vladislav Gális. Fanúšikovia sa sprvu pýtali, načo je vlastne dobré prekladať Pratchetta do slovenčiny, ale nakoniec si mnohých získal. Ocenil ho aj jeho český kolega: ,,Bol veľmi chápavý. Osobne a veľmi žičlivo uviedol môj preklad na jednom festivale. Spolu sme sa tešili a sťažovali na prekladateľské problémy. Ale bola to veselá práca. Pratchett patrí k mojim obľúbeným autorom,“ dodáva Vladislav Gális.

Na otázku, čo robí tvorbu Terryho Pratchetta špecifickou, má jeho slovenský prekladateľ jasnú odpoveď: ,,Mám rád fantasy aj sci-fi, ale zároveň si uvedomujem, že tieto žánre majú svoje klišé. On ich vedel využívať tvorivo a urobiť si z nich zábavu. Má väčší zmysel pre humor ako niektorí fanúšikovia. Fantasy bola pre neho prostriedok, ako vyjadriť niečo hlbšie. Jeho knihy sa dajú čítať ako fantasy, ale je tam aj hlbšia rovina, filozofické úvahy, zároveň stále s humorom.“

Od hračiek a elektrární k literatúre

Ako dieťa Pratchett často navštevoval knižnicu, ale svoj iniciačný zážitok, ktorý v ňom vybudil literárne sklony, získal inde – v roku 1954, keď ho matka zobrala do obchodného domu v Londýne a videl tam množstvo hračiek: ,,Mnohé z mojich budúcich písačiek sa začali v ten deň,“ spomínal pre BBC.

carpetLiterárny talent ukázal už ako 13-ročný, keď mu v školskom časopise uverejnili poviedku, no napriek ďalším nádejným pokusom sa jeho život mohol zvrtnúť iným smerom. Dlho pracoval ako novinár a v roku 1980 sa stal hovorcom spoločnosti Central Electricity Generating Board, pod ktorú patrilo aj niekoľko jadrových elektrárni. Literatúre sa začal naplno venovať až o sedem rokov neskôr, keď už bolo jasné, že ho dokáže uživiť. V 90. rokoch patrili jeho diela k najžiadanejším.

Okrem písania miloval aj počítače, prechádzky, život a rôzne pokrývky hlavy. Po Rade britského impéria získal od kráľovnej Alžbety II. aj titul Sir, dostal aj Rad za zásluhy o Britské kráľovstvo za službu literatúre, o ktorom vyhlásil: ,,Mám podozrenie, že službu literatúre preukážem, keď sa zdržím ďalších pokusov nejakú napísať.“ Každý z jeho čitateľov vedel, že ide o iróniu, a tešili sa na ďalšie knihy. Ich zoznam sa dnes definitívne uzavrel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie