Denník N

Kresák nedodržal slovo a nepodporil výbor o Kováčikovi: Nie som z klinca zvesený

Peter Kresák. Foto N – Vladimír Šimíček
Peter Kresák. Foto N – Vladimír Šimíček

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nemusí prísť na ústavnoprávny výbor vysvetliť svoju nulu na konte podaných obžalôb. Aj vďaka poslancovi Mosta-Híd.

Poslanci z ústavnoprávneho výboru ani dnes nedokázali do Národnej rady predvolať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby vysvetlil, prečo za osem rokov vo funkcii nepodal ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré dozoroval.

Rozhodlo o tom aj hlasovanie koaličného poslanca Mosta-Híd Petra Kresáka, ktoré bolo iné ako minulý týždeň.

Najprv áno

„Pokiaľ sa táto téma otvorí na výbore, podporím, aby sme sa pána Kováčika pýtali, že čo sa deje a prečo to tak je,“ povedal Kresák 23. februára s tým, že podporí zvolanie ústavnoprávneho výboru, aby vypočul špeciálneho prokurátora Kováčika.

Opozícia sa pokúsila zvolať takýto výbor 8. marca a Kresák hlasoval za program. Na výbor však neprišiel poslanec z Kotlebovej strany, a tak opozícia nemala ani s hlasom Kresáka väčšinu. V utorok sa opozícia pokúsila zvolať výbor znovu. Kotlebov poslanec Rastislav Schlossár prišiel a hlasoval za, tentokrát sa však Kresák zdržal.

Prečo zmenil názor? „Prečo by som mal hlasovať vždy, keď si to kolegovia zmyslia? Ja som povedal, že ich podporím, že tam nemali Schlossára, to nie je moja chyba,“ povedal Kresák. Prečo však nehlasoval za návrh opätovne? „Dnes bolo 26 bodov programu, ja som nemal vôbec chuť otvárať iné témy. Ja ich otvorím inokedy,“ tvrdí Kresák.

„Ja nie som z klinca zvesený pre mojich kolegov. Žiadna zmena sa nestala, akurát kolegovia napriek tomu, že som ich podporil, tak ma kritizovali,“ povedal Kresák.

Facebooková výmena názorov

Člen ústavnoprávneho výboru Ján Marosz (OĽaNO) predpokladá, že sa Kresák pravdepodobne urazil na jeho status na Facebooku, ktorý napísal ešte 8. marca po rokovaní výboru. „Dnes sa konal mimoriadny ústavnoprávny výbor, ktorý sme zvolali, aby sme sa pýtali špeciálneho prokurátora Kováčika a jeho nadriadeného Čižnára, prečo zametajú pod koberec závažné korupčné kauzy ako Gorila, Bašternák, hlas podobný Ficovi. Z trinástich členov sa ospravedlnil kotlebovec Schlossár, šesť členov bolo za schválenie programu, smeráčka Laššáková proti, zvyšok sa zdržal, a teda program výboru nebol schválený. Žijeme v smutnej krajine, kde vládna koalícia bráni čo i len klásť otázky kľúčovým ľuďom v tomto štáte, ktorí bránia výkonu spravodlivosti,“ napísal Marosz.

Do diskusie mu vtedy napísal aj Kresák. „Škoda, že ani Vy, pán kolega, ste nespomenuli, že vďaka mojim priateľským poznámkam ste dokázali napísať ako-tak spôsobilý návrh na mimoriadne zvolanie výboru… a ani to nespomínate, že som za Most-Híd v mojej osobe hlasoval za otvorenie rozpravy… ak teda chcete za každú cenu mediálne škandály a vojnu, budete ju mať a nečakajte ďalšiu podporu… ste zrejme rovnaký ako Váš stranícky šéf, ktorému už ‚zvoní hrana‘… a to nie vďaka koalícii, ale vďaka rozhodnutiu ÚS SR…“ odpísal Maroszovi Kresák.

Práve ústavný právnik Kresák v týchto dňoch pracuje aj na paragrafovom znení textu zrušenia Mečiarových amnestií, ktorý chce koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd už v stredu predložiť.

Odpoveď Petra Kresáka
Odpoveď Petra Kresáka

Proti Kováčikovej účasti na výbore hlasovali aj všetci poslanci Smeru a SNS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie