Denník N

Kaliňák je jeden znalecký posudok od konca kariéry

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Obrana ministra vnútra môže naraziť nielen na fakty, ale aj na profesionálnu česť generálneho prokurátora.

SaS a OĽaNO na tlačovej besede oznámili, že chcú oživiť vyšetrovanie prípadu podozrenia, že Robert Kaliňák dostal od Ladislava Bašternáka úplatok, respektíve že pre neho pral špinavé peniaze. Povedali, že podajú sťažnosť na postup vyšetrovania prípadu B. A. Haus.

Na prvý pohľad to už vyzerá ako zúfalý pokus oživiť ešte tému Bašternákových vratiek. No na druhý, tretí a ďalší raz sa skôr zdá, že opozícia nebola k rukolapnému dôkazu proti Kaliňákovi nikdy tak blízko ako teraz. Dva dôvody:

1. Čižnár nie je úplne gumený

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v pondelok požiadal špeciálnu prokuratúru, aby mu predložila spis týkajúci sa B. A. Haus. Urobil to hneď po víkende, počas ktorého sa stalo verejne známe, aké nedokonalé bolo doterajšie vyšetrovanie podozrení voči Bašternákovi, Kaliňákovi a Počiatkovi.

Čižnár to urobil z vlastnej vôle, nebol k tomu okolnosťami prinútený. Presne tak ako minulý rok, keď si od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika iniciatívne vyžiadal starý spis o Bašternákových vratkách a po jeho prečítaní dal prípad znova otvoriť.

2. Pointa je v skutočnej cene bytov a víl

Tak ako v prípade vyšetrovania starých vratiek Bašternáka, aj v prípade B. A. Haus naďabí generálny prokurátor Čižnár na také veľké nedostatky vyšetrovania, že mu profesionálna česť prikáže vec oživiť.

Kľúčové bude, ako sa Čižnár postaví k tomu, že vyšetrovateľ nedal urobiť znalecký posudok hodnoty firmy B. A. Haus. Kaliňák totiž kúpil od Bašternáka 16 % akciovky B. A. Haus za symbolických 8-tisíc eur, akoby firma vlastne nemala žiadnu cenu.

Na papieri to tak naozaj bolo. Jediný vážny majetok B. A. Haus boli podľa jej účtovníctva budovy a pozemky v účtovnej hodnote cca 2 milióny eur, no firma mala približne rovnako veľké dlhy. S pravdepodobnosťou veľkou, akože Robert Kaliňák je tuhý fajčiar, mali však tieto vily, byty a pozemky hodnotu dva- až trikrát vyššiu.

Šéf asociácie realitiek Ján Palenčár ich trhovú cenu odhadol v lete minulého roka na 4,6 až 6,2 milióna eur. Znamená to teda, že Kaliňák sa v obchode s Bašternákom dostal za 8-tisíc eur k majetku za 400-tisíc až 700-tisíc eur.

Okrem Kaliňáka doteraz nikto tento odhad odborníka na reality nespochybnil a polícia si nedala urobiť naozajstné znalecké posudky. Ak k tomu Čižnár políciu donúti, bude veľmi ťažké nájsť znalca, ktorý uverí Kaliňákovým argumentom na úrovni „bola kríza, všetko bolo lacné“.

P.S.: Zabudnite na cenu 430-tisíc

Ak sa vám zdá čudné, prečo sa naraz nehovorí o cene za podiel v B. A. Haus 433-tisíc, ale iba o 8-tisíc eurách, máte dobrú pamäť. Kaliňák totiž minulý rok vec tak geniálne domotal, že to vyzeralo, akoby podiel vo firme kupoval za 430-tisíc, čo už nie je na pohľad zadarmo.

Všetkým nám vtedy uniklo, že Bašternák Kaliňákovi k akciám vtedy pribalil aj pohľadávku voči B. A. Haus za 422-tisíc eur. Je to teda fakticky, ako keby Kaliňák zaplatil Bašternákovi 433-tisíc eur a ten mu hneď 422-tisíc vrátil a k tomu dal akcie vo firme.

Áno, geniálne podvody vyzerajú po vysvetlení zrazu neuveriteľne primitívne.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie