Denník N

Čižnár zatiaľ len trúsi reči

Generálny prokurátor používa silné slová, ale reálne výsledky za nimi zatiaľ zaostávajú.

Za normálnych okolností by veta generálneho prokurátora „Netvárme sa tu, že korupcia na najvyšších miestach nie je, ona tam je,“ kolidovala s januárovými slovami ministra vnútra, ktorý doteraz žiadnu korupciu na najvyšších miestach nezbadal.

Predsa len, vyslovil ju človek, ktorého legitimitu mnohí spochybňovali a ktorého podozrievajú, že má veľmi blízko k premiérovi, ktorý sa za svojho ministra nedávno postavil celou svojou váhou. Keď to povie takýto človek, mali by sme to brať vážne.

Možno by nasledovala séria rozhovorov s generálnym prokurátorom, v ktorých by sa novinári snažili zistiť, čo svojimi slovami myslel a či nemôže aspoň naznačiť, o aké najvyššie miesta ide. Zároveň by novinári s jeho citátmi konfrontovali ministra vnútra a generálny prokurátor by sa možno otcovsky porozprával so špeciálnym prokurátorom. A toho by sa poslanci nezdráhali pozvať do parlamentu.

Lenže pri všetkej nádeji, ktorú takáto veta môže vzbudiť, existuje aj silné podozrenie, že je to len vytváranie zdania. Tak, ako Robert Fico zorganizuje kontaktné stretnutie s protikorupčnými mimovládkami, tak ako pošle list s protikorupčnou tematikou smeráckym starostom, tak aj generálny prokurátor povie, že korupcia je rakovinou spoločnosti. A tam sa to všetko končí.

[aticlelink id=“704637″]

Od Jaromíra Čižnára sme už v júli 2013 počuli, že „boj s korupciou je pre mňa samozrejmosťou“. V júni 2015 zase povedal, že veľké ryby nie sú vo väzení pre pomalé vyšetrovanie.

O niečo neskôr zdôraznil, že ak hospodárska trestná činnosť tvorí len 3,8 percenta z celkovej trestnej činnosti, tak je to príznak, že polícia a prokuratúra nerobia svoju prácu dobre.

V polovici minulého roka zase prostredníctvom svojej hovorkyne odkázal, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a vyšetrovateľka Tatiana Ujváryová v prípade vyšetrovania Ladislava Bašternáka z roku 2014 zlyhali.

To sú všetko silné slová, rovnako ako najnovšie vyhlásenie, aby sme sa netvárili, že korupcia na najvyšších miestach nie je. Lenže, aké sú reálne výsledky? V prípadoch, ktoré sa nedotýkajú najvyššej politiky, vie Čižnár zasiahnuť.

Naopak, tam, kde všetko stopí Kováčik, už ďalej nezasahuje, ako by mal. Veľmi milo by prekvapil, keby to bolo inak aspoň v prípade obchodu Bašternáka s Kaliňákom. Zatiaľ trúsi len reči, ktoré ničím nepodložil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie