Denník N

Ich ministerke zastavili Saudi prejav. Švédi sa nedali a odrezali ich od zbraní

Švédska ministerka zahraničia chcela arabským lídrom povedať o význame demokracie a právach žien. Nedovolili jej to. Foto - AP
Švédska ministerka zahraničia chcela arabským lídrom povedať o význame demokracie a právach žien. Nedovolili jej to. Foto – AP

Dovolila si to, čomu sa jej kolegovia vyhýbajú – kritizovala Saudskú Arábiu. Jej krajina v stredu dokonca zrušila obchodnú spoluprácu s krajinou, ktorú sa západné štáty inak boja nahnevať.

Má bohaté politické skúsenosti a odvahu hovoriť o veciach, ktorým sa jej mužskí kolegovia často vyhýbajú.

Margot Wallströmová, švédska ministerka zahraničia, sa napríklad nebála v januári vyhlásiť, že v Saudskej Arábii dodnes fungujú stredoveké praktiky a že bičovanie Raífa Badáwího, liberálneho saudského blogera, je len „krutým pokusom o umlčanie moderných foriem prejavu“.

A tento týždeň – aj vďaka úspešnému pokusu prekaziť Wallströmovej vystúpiť s prejavom na stretnutí Ligy arabských štátov – švédska vláda ohlásila, že so Saudskou Arábiou nepredĺži dohodu o spolupráci.

Nahnevala tým nielen Saudov, ktorí preto stiahli z krajiny svojho veľvyslanca, ale aj švédskych podnikateľov. Tí totiž prišli o lukratívny biznis so zbraňami.

Arabskí lídri ju nechceli počúvať

Wallströmová nikdy nevyštudovala vysokú školu, no v politike má úspech. Ako 25-ročná sa za sociálnych demokratov dostala do švédskeho parlamentu, do vlády sa prvýkrát dostala o deväť rokov neskôr.

Desať rokov pôsobila ako eurokomisárka, šéf OSN Pan Ki-moon si ju neskôr vybral za špeciálneho veľvyslanca pre sexuálne násilie a konflikt. V roku 2014 sa vrátila do švédskej vlády, keď ju socialisti povolali, aby sa stala šéfkou rezortu zahraničia.

Pod jej vedením Švédsko ako prvá krajina Únie uznala Palestínu ako samostatný štát.

Ona sama podľa denníka Guardian vyhlásila, že pod jej vedením sa dôraz na ženské práva stane ,,dôležitou súčasťou” švédskej zahraničnej politiky. A presne toho sa diktátorské režimy ako Saudská Arábia boja.

Až tak, že jej dokonca zabránili vystúpiť s prejavom pred arabskými lídrami. Tí sa v pondelok stretli v Káhire a Wallströmová tam pôvodne mala vystúpiť ako čestný hosť. Malo to byť ocenenie, že sa jej krajina postavila za Palestíncov a nebrala ohľad na názor Izraela. Jej prejav však nakoniec nezaznel.

,,Dostali sme vysvetlenie, že keďže Švédsko upriamilo pozornosť na demokraciu a ľudské práva, nechcú, aby som tam hovorila. Je to hanba,” povedala Wallströmová pre švédsku agentúru TT.

Zrušili spoluprácu

Švédi ešte v ten istý deň zverejnili prepis jej prejavu. Vyplynulo z neho, že aj keď Wallströmová chcela hovoriť o nevyhnutnosti demokracie a práv žien, konkrétnu krajinu v nej nespomenula.

No týmto incidentom sa to neskončilo. V utorok totiž švédska vláda vyhlásila, že so Saudskou Arábiou nepredĺži dohodu o spolupráci. Tú štáty podpísali pred desiatimi rokmi a jej platnosť vyprší už o dva mesiace.

Vďaka nej sa švédski podnikatelia napríklad dostali k lukratívnym zbrojárskym zákazkám. Saudská Arábia je totiž najväčším importérom zbraní na svete a len za minulý rok podľa agentúry AFP dodali Švédi Saudom zbrane za 37 miliónov eur.

,,Líderstvo neznamená ísť s vetrom. Som hrdá, že stojíme na strane demokracie a ľudských práv,” napísala  Wallströmová  podľa Guardianu na Twitteri. Britský denník hovorí, že  Wallströmová  –  spolu so švédskym premiérom Stefanom Lovenom – pôvodne obnovenie spolupráce so Saudskou Arábiou podporovala.

Saudi však v stredu odvolali svojho veľvyslanca z krajiny. V diplomacii sa takýto krokpovažuje za jeden z najsilnejších odkazov, aký si medzi sebou môžu krajiny vymeniť.

Činy, nielen slová

To, že Švédsko nebude pokračovať v spolupráci so Saudmi, sa nevyhlo kritike. Carl Bildt, bývalý minister zahraničia, na svojom blogu napísal, že sa z tohto kroku tešia najmä iné štáty, ktoré takto prišli o konkurenciu. A podľa niektorých analytikov to môže dokonca ohroziť šance Švédska na znovuzvolenie do Bezpečnostnej rady OSN.

,,Odteraz už nikto nebude počúvať Švédsko,” povedal pre Guardian Per Jonsson, expert na Blízky východ zo švédskeho Inštitútu pre zahraničné veci. Iní analytici však krok Švédska privítali.

,,Ide o prelom, 50 rokov si Západ hovoril, že sa Saudskej Arábie nemôže dotknúť,” povedal pre Washington Post Ali al-Ahmed, riaditeľ washingtonského Inštitútu blízkovýchodných štúdií. A podobný názor má aj Ulf Bjereld, profesor politológie Göteborskej univerzity.

,,Švédsko ukázalo svetu, že keď hovoríme o ľudských právach, nie je to len o slovách, ale aj o činoch. Švédsko tak môže svet vnímať ako krajinu s vysokou integritou,” povedal Bjereld pre Guardian.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie