Denník N

Konflikt medzi Tureckom a Európou sa preniesol na Twitter, Erdoganovi stúpenci hackli tisíce účtov

Hacknutý účet Forbesu. Foto – Twitter
Hacknutý účet Forbesu. Foto – Twitter

Turecko pokračuje v útokoch na európske krajiny, ktoré mu nedovolili robiť si u nich kampaň.

Vyhrotený spor medzi Tureckom a Holandskom sa neskončil zmrazením diplomatických vzťahov a ostrými slovami tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o novodobých nacistoch.

Z diplomatickej roviny sa presunul aj do virtuálnej sféry.

V stredu neznámi útočníci hackli tisíce účtov na Twitteri a zverejnili na nich proturecké príspevky. Útočníci nadviazali na vyjadrenia tureckého prezidenta Erdogana a jeho ministrov, ktorí Holandsko a aj Nemecko označili za fašistov a ich správanie prirovnali k nacistom.

Hashtagy #Nazialmanyia a #Nazihollanda, ktoré v preklade znamenajú „nacistické Nemecko“ a „nacistické Holandsko“, sprevádzal text o tom, že 16. apríla príde „otomanská facka“. Útočníci tak chceli upozorniť na deň, keď sa v Turecku koná referendum o reforme tureckej ústavy, ktorá by okrem iného mala posilniť právomoci tureckého prezidenta.

Napadli aj známe profily

Medzi napadnutými účtami sa objavili aj profily dôležitých organizácií, ako Amnesty International, americká pobočka Unicefu, futbalový klub Borussie Dortmund, a profil tenistu Borisa Beckera, ako aj niektorých médií – napadli Forbes či účet BBC pre Severnú Ameriku.

Hacknutý účet Amnesty International. Foto -Twitter
Hacknutý účet Amnesty International. Foto – Twitter

„Dnes ráno bol náš účet na Twitteri hacknutý. Príspevok sme už zmazali a vyšetrujeme, čo sa stalo,“ napísala na Twitteri Amnesty a o hodinu nato zverejnila výzvu, aby ľudia podpísali petíciu za ukončenie prenasledovania novinárov v Turecku.

Hackeri okrem príspevkov zmenili aj profilové a titulné fotky, na napadnutých profiloch sa tak objavila turecká vlajka či erb Osmanskej ríše.

Neznámi útočníci tak reagovali na vojnu slov, ktorá sa medzi Tureckom a viacerými európskymi krajinami začala minulý týždeň.

Proti vyjadreniam Turkov o fašistoch a nacistoch sa ohradili Holanďania aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Reagoval na ne aj najčítanejší nemecký denník Bild, ktorý v dnešnom vydaní prezidentovi Erdoganovi odkázal, že v Nemecku už nie je vítaný.

Erdogan podľa Bildu svojou túžbou po moci ohrozuje stabilitu Európy. „Bild hovorí Erdoganovi pravdu priamo do tváre – nie si demokrat. Škodíš svojej krajine, nie si tú vítaný!“ oznamovali nemecké noviny tureckému prezidentovi.

Referendum ako základ napätia

Na začiatku napätia medzi Holandskom a ostatnými západoeurópskymi štátmi a Tureckom, ktoré začalo eskalovať v priebehu víkendu, stála práve Erdoganova túžba po moci. Tú si chce posilniť prostredníctvom zmeny ústavy, o ktorej sa bude rozhodovať v spomínanom referende

Turecká vládna strana však pre referendum chce získať aj podporu Turkov, ktorí žijú v zahraničí.

Politici sa preto rozhodli, že v európskych štátoch, kde žijú státisíce Turkov, rozbehnú kampaň. Viaceré štáty vrátane Nemecka (podľa Bildu chystajú tureckí politici do konca marca v Nemecku 15 zhromaždení), Rakúska a Švajčiarska však s tým nesúhlasili a nechceli, aby tureckí politici ich štáty využívali na vnútropolitický boj.

Zhromaždenia preto zakázali.

Holanďania zašli ešte ďalej a v sobotu zabránili tureckému ministrovi zahraničných vecí Mevlutovi Čavušoglovi, aby pristál v Rotterdame, kde sa mal zúčastniť jedného z mítingov. Následne z krajiny eskortovali aj ministerku sociálnych vecí a rodiny, ktorá do Rotterdamu prišla z Nemecka.

Konanie Holanďanov vyprovokovali protesty pred konzulátmi v Rotterdame aj v Istanbule a viedli k vojne slov, ktorá vyvrcholila tým, že Turci sa vyhrážali silnými odvetnými opatreniami. Turecko následne zmrazilo vzťahy s Holandskom a veľvyslancovi odkázalo, že sa nemá vracať do Ankary.

V utorok už Holanďanom vyčítal aj masaker v Srebrenici, čo holandský premiér Mark Rutte označil za hysterické.

Ohrozí to utečeneckú dohodu?

Európska únia sa momentálne snaží s Tureckom udržiavať čo najlepšie vzťahy najmä v súvislosti s dohodou o vracaní migrantov, ktorá je jedným z nástrojov na boj proti migračnej kríze.

Turecký minister pre európske záležitosti Omer Čelik už oznámil, že Turci dohodu prehodnotia. Podľa ČTK tvrdí, že Turci splnili všetky svoje záväzky, zatiaľ čo Únia nedodržala ani jeden zo svojich sľubov.

„Nevidím jediný dôvod, prečo by Turecko malo aj naďalej dohodu dodržiavať,“ povedal Čelik, ktorý tvrdí, že je jasné, že Únia neplánuje splniť sľub o bezvízovom styku, ktorý bol jednou z hlavných motivácií na uzavretie dohody.

Na stranu Holandska a Nemecka sa však pridal aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Turecko je podľa neho „odtrhnuté od reality“, ak v Rotterdame vidí fašizmus.

„Erazmovo mesto, brutálne zničené nacistami, dnes má starostu z Maroka,“ dodal Tusk.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker si myslí, že Erdoganove komentáre, ktoré označil za neprijateľné, Turecko posúvajú čoraz ďalej od Európskej únie.

Európsky parlament už minulý rok po potlačenom pokuse o prevrat a čistkách, ktoré v Turecku nasledovali, vyzval na to, aby Únia zmrazila desaťročia trvajúce prístupové rokovania s Tureckom.

Dá sa očakávať, že po najnovších sporoch a vyjadreniach Erdogana aj iných predstaviteľov Turecka tlak na zastavenie rokovaní ešte vzrastie. Europarlament totiž svoju výzvu zopakoval aj dnes. „Erdogan žiada pre svojich ministrov slobodu prejavu v zahraničí, zatiaľ čo doma zatvára novinárov do väzenia,“ povedal šéf frakcie liberálov Guy Verhofstadt.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Turecké referendum

Svet

Teraz najčítanejšie