Denník N

Deti z osád sa chcú uplatniť, pomáha im v tom aj online mentoring

Program Schopné deti prináša prvé výsledky v búraní bariér, zapájajú sa aj Slováci zo zahraničia.

Mentoringový program Schopné deti ukazuje cestu, ako búrať predsudky. Prispieva k úspešnému začleneniu do spoločnosti ľudí ohrozených generačnou chudobou – obyvateľov rómskych osád. To bezpochyby prinesie efekt nám všetkým. Schopné deti sú online platforma, ktorú na jeseň 2016 spustila nezisková organizácia ETP Slovensko. Funguje ako program na integráciu detí z chudobných rómskych osád. Prináša im možnosť spojiť sa cez internet s online mentorom, aby im pomáhal napredovať a plniť si svoje sny.

Do online mentoringu Schopné deti sa dosiaľ zapojilo 107 dobrovoľníkov, prevažne mladých ľudí s vysokoškolským vzdelaním z celého Slovenska i Slovákov zo zahraničia. Takmer denne pribúdajú ďalší.

Jednou z online mentoriek je aj Naďa, rodáčka z Považskej Bystrice. V súčasnosti postgraduálne študuje právo v kanadskom Edmontone. Aspoň raz týždenne sa prostredníctvom internetu spája s Evou, stredoškoláčkou z rómskej osady na východnom Slovensku.

Eve sa už niekoľko rokov denne a individuálne venuje lokálna mentorka Monika. Včas ju podchytila, doviedla na strednú školu, spolu sa učia, nekonečne veľa sa rozprávajú, chodia na nákupy či do kina do mesta. Aj teraz stojí pri nej, keď získala online mentorku. Eva študuje sociálnu prácu, škola jej ide dobre a o rok ju čaká maturita. Baví ju práca s deťmi.

Naďa jej v rozhovoroch pomáha ujasniť si možnosti uplatnenia sa po škole. Navrhla jej, aby počas leta získala prax aj v inej oblasti sociálnej práce, keďže s deťmi už počas lanských prázdnin pracovala v komunitnom centre ETP. Pripomenula jej, aby nezabúdala na matematiku, lebo aj z tej bude maturovať.

S obomi mentorkami si Eva stanovila najbližšie ciele: úspešne zvládnuť skúšku dospelosti a počas prázdnin praxovať v rôznych oblastiach sociálnej práce.

Naďa využila týždeň svojich školských prázdnin a rozhodla sa Evu osobne navštíviť. Svoju cestu na východné Slovensko vníma ako možnosť budovať dôveru.

„Žila som v štyroch krajinách a považujem sa za multikultúrneho človeka. Aj online mentoring je cesta, ako spoznať inú kultúru,“ hodnotí túto skúsenosť. „Keďže sa učím perzštinu, zistila som, že rozumiem niektorým rómskym slovám. Taká väzba mi nikdy predtým nenapadla,“ dodáva.

O Schopných deťoch sa dozvedela vďaka pracovníkovi úradu ombudsmanky Jánovi Glovičkovi, ktorý je tiež rodákom z Považskej Bystrice a prostredníctvom sociálnych sietí šíri povedomie o mentorskom programe.

Prv než sa Naďa rozhodla, že sa stane online mentorkou, naštudovala si informácie o rómskych komunitách, aby rozumela väzbám, aké v nich fungujú.

„Rešpektujem rodinné kruhy, na ktoré je Evka viazaná. Neprišla som ju vytrhávať z reality,“ pokračuje.

Je presvedčená, že ak Evka ukáže, že si zbytočne nerobila maturitu, a po škole si nájde prácu, bude to silný odkaz pre jej komunitu.

Hoci Naďa pred rokmi odišla zo Slovenska, stále ho vníma ako krajinu, v ktorej vyrastala a ktorá jej dala niečo do života.

„To najmenšie, čo môžem pre Slovensko urobiť, je dať niečo späť. Trochu voľného času, aký treba na online mentoring, mám. Financie určite pomáhajú a bolo by namieste, keby sociálna oblasť mala silnejšie financovanie, ale zo svojich vlastných skúseností viem, že potrebný je človek, kontakt s ním z očí do očí, priateľ, ktorý pomôže ukázať cestu. Pre toto som si vybrala projekt Schopné deti.“

Aj vy môžete podporiť projekt Schopné deti – buď ako online mentor, alebo prostredníctvom 2 % z vašich daní. Viac o možnostiach podpory sa dozviete na stránke www.schopnedeti.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie