Denník N

Najznámejšie albumy Mariána Vargu a Deža Ursinyho opäť vychádzajú na LP platniach

LP reedícia dvojalbumu Konvergencie. Foto N – Tomáš Benedikovič
LP reedícia dvojalbumu Konvergencie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Konvergencie skupiny Collegium musicum a Provisorium už sú na ceste z lisovní na Slovensko, chystajú sa aj vinyly Zelená pošta a Modrý vrch.

V apríli sa po celom svete koná Records Store Day, sviatok fanúšikov vinylových platní, keď vychádzajú rôzne rarity a špeciality. Na Slovensku je posunutý už na marec. Na LP totiž znovu vychádza kultová nahrávka kultovej slovenskej skupiny. Dvojalbum Konvergencie už je na ceste z lisovne v Nemecku, v najbližších dňoch by sa mali objaviť v obchodoch prvé kusy. Náklad je 500 kusov, cena 30 eur.

To sú základné informácie a tu by sa celá správa mohla končiť. Lenže nekončí, pretože to najdôležitejšie je v detailoch reedície, v pôvodnom príbehu zo začiatku 70. rokov minulého storočia a v tom, že legendárnych slovenských albumov znovu na LP platniach vyjde viac.

Čistý analóg

Prvé albumy Mariána Vargu so skupinou Collegium musicum vyšli v Čechách, vydali ich Panton a Supraphon, pretože Opus ešte vtedy neexistoval. Keď vznikol, rozhodol sa ako jeden z prvých titulov urobiť nový projekt mladého klávesistu a skladateľa. Je logické, že v roku 2017 otvára novú edíciu práve ním.

„Rozhodli sme sa znovu vydávať LP platne. Začíname Konvergenciami, budeme pokračovať Zelenou poštou, chceme ísť aj do ďalších reedícií progresívneho rocku a popu,“ vysvetľuje Slavomír Kopec z Opusu.

Firma si dala špeciálne záležať na tom, aby zvukovo čo najvernejšie vystihla pôvodnú hudbu, matrica sa robila z originálneho master pásu na zrepasovaných magnetofónoch značky Studer. Do pôvodnej nahrávky sa robili iba minimálne, výlučne technické zásahy.

„Je to technológia priameho analógového metalického masteringu. Všetko je v prísne analógovej forme, mastering aj lisovanie. Bez akéhokoľvek zásahu do zvuku, so snahou čo najvernejšie reprodukovať originál. Jediné úpravy sa týkali potlačenia pôvodného šumu a jemného dynamického nastavenia podľa súčasných štandardov.“

Od originálu sa trochu viac odlišuje obal. Portrét Mariána Vargu je rovnaký ako na pôvodnom vydaní, čo však znamená s vyretušovanou cigaretou v kútiku úst. Opus dal v roku 1971 hudobníkom absolútnu slobodu, ako prví v Československu mohli nahrať dvojalbum, ale scenzuroval jeho vizuál. Nielen fotografiu fajčiaceho hudobníka, ale celú sériu s členmi kapely, ktorú nafotil Tibor Borský v ruinách starého domu v centre Bratislavy.

Originál Vargovej fotky je na obálke knihy jeho rozhovorov s Petrom Uličným, ostatné zábery nájdete v knihe Collegium musicum Mariána Jaslovského. A ešte je tu jeden rozdiel. Na tejto reedícii platne nie je vo vnútri obalu štvorstrana. Chýba spoločná momentka kapely zoskupenej okolo bicykla, podľa Slavomíra Kopca preto, lebo kedysi sa samostatne vlepovala dovnútra obalu, čo by dnes bola časovo a finančne náročná vec. Je tu iba dvojstrana s pôvodným textom Kamila Peteraja.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Štyri strany hudby

Konvergencie sa nahrávali v Československom rozhlase v Bratislave v septembri a októbri 1971 a vyšli už na vianočný trh toho istého roku. Všetko okolo nich bolo na tú dobu nezvyčajné. Bol to prvý dvojalbum u nás, štyri strany hudby, šesťstranový obal so špeciálnym písmom Juraja Jakubiska, ktorý nestačili vytlačiť – kto si kúpil platňu, musel si vyzdvihnúť neskôr. Predalo sa neuveriteľných 140-tisíc kusov, Marián Varga dostal tantiémy 250-tisíc korún, Ale nielen preto sa k tejto nahrávke dodnes hrdo hlási.

„Pre mňa i pre Collegium to bola veľmi dôležitá platňa, myslím, že aj pre naše ďalšie fungovanie, už sme vedeli, po akej ceste ideme. Ja sám som bol v tom období hrdý najmä na Eufóniu, skúšal som, kam sa dá zájsť v komunikácii s nástrojom, preveroval som limity hammondu aj klavíra až na doraz, a pritom to, aspoň dúfam, ešte celkom nestratilo komunikatívnosť pre poslucháčov,“ povedal.

Aj v roku 2017 ide o vzrušujúce počúvanie. Okrem experimentálnej polohy v Eufónii sú na platni tri ďalšie strany, v ktorých je všetko podstatné, čo potrebuje nadčasová hudba. Silné nápady a zohratá kapela, ktorá to vie poriadne rozbaliť v dlhých inštrumentálnych plochách, ale vie ponúknuť aj pekné pesničky. Je tu voľné spracovanie tém z baletu Rimského-Korsakova Šeherezáda, počujete aj detské riekanky a zbor, bigbítový zvuk aj klasický organ či akustické mandolíny, za klávesmi čaruje hlavná postava, no bravúrne ju dopĺňa prvý slovenský gitarový hrdina, vtedy len 18-ročný (!) Fero Griglák.

„Slovenská scéna sa vyrovnala svetovým progresívno-rockovým trendom“, ako výstižne napísal Marián Jaslovský. V jeho knihe Collegium musicum nájdete aj špeciálnu historku o tom, že nechýbalo veľa a pesničkovú stranu Konvergencií mohol namiesto Pavla Hammela naspievať prekvapivý hosť.

„Po profesijnej stránke bol rodený pesničkár a dobrý aranžér. Najpresvedčivejší bol, keď spieval po anglicky. Málokto vie, že Meky Žbirka bol horúcim kandidátom na speváka. Usilovne chodil na skúšky a učil sa spievať Piesne z kolovrátku. Kým ja som sa zakaždým opil červeným vínom, Fedor Frešo skúšky tvrdo bojkotoval, asi mal o spevákoch iné predstavy. Nakoniec to dopadlo inak, ale čas dal za pravdu mne. O nás dnes vie slabých päť percent populácie a Meky skoro každý rok naspieva nejaký hit, ktorý si pospevujú šestnástky aj ich babičky,“ spomínal Marián Varga.

Čo bude ďalej

Nové vydanie kultového dvojalbume sa dá brať ako ďalší darček k Vargovej sedemdesiatke. Nie je to len zásluha Opusu, s nápadom na reedície prišiel Pavol Maruščák z Pavian Records, ktorý sa okrem Konvergencií bude finančne po­­dieľať aj na výrobe albumu Zelená pošta. Sám ešte chystá vinyl Speak, Memory, koncertný záznam najlepších skladieb kapely v zostave s bubeníkom Martinom Valihorom, ktorý v roku 2010 vyšiel na CD a DVD.

provisorium

Na LP platni už je vylisovaná aj reedícia debutového (anglického) albumu Deža Ursinyho so skupinou Provisorium. Ako prví ju o pár dní dostanú fanúšikovia, ktorí podporili jej vydanie v crowdfundingovej kampani, potom sa začne predávať aj cez stránku dezoursiny.rocks. Aj Ursinyho príbeh na platniach pokračuje – druhý v poradí vyjde album Modrý vrch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marián Varga

Kultúra

Teraz najčítanejšie