Denník N

Fico možno chystá podvod, ale skúsiť to treba

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícia buď nedosiahne nič, alebo Ficovi prikývne a riskuje, že z nej ešte aj spravia hlupákov. Veľmi si však vyberať nemôže.

Plán Fica a spol. na zrušenie Mečiarových amnestií je právne absolútne čistý. Okľuka cez Ústavný súd je síce zbytočná, ale inak sa nedá nič namietať. Až by sa chcelo povedať, že šanca na zrušenie je dnes väčšia ako menšia.

Takto by to totiž malo vyzerať. Parlament si odhlasuje ústavnú právomoc zrušiť amnestie. Vzápätí amnestie zruší a dá Ústavnému súdu právomoc povedať, či to nie je protiústavné. Aby v Košiciach povedali, že zrušenie protiústavné bolo, museli by nazbierať sedem hlasov z desiatich súčasných sudcov. Na to, aby cez súd prešlo, sú však až dve možnosti. Jedna nereálna – nájde sa sedem hlasov, podľa ktorých je prelomenie amnestií v poriadku. Druhá je, že ak sa nenájde sedem hlasov za alebo proti, zrušenie amnestií bude potvrdené aj tak.

Stačí to teda zahrať na alibistu a ak by neprevážil ani jeden názor, po dvoch mesiacoch by Mečiarova ochrana nad jeho poskokmi prestala platiť aj bez víťazstva v hlasovaní. Taká je lehota, do ktorej budú musieť Košice rozhodnúť, ak chcú do veci prehovoriť.

Pri pohľade na minulosť jednotlivých sudcov to dnes vyzerá ako najpravdepodobnejšia alternatíva. Sú tam síce jasní Mečiarovi (respektíve Ficovi) ľudia, ale aj ich totálne protiklady a zopár plávajúcich, pri ktorých si nemôžeme byť istí.

Pesimisti majú už dnes jasno, že práve ich Fico podchytil a postarajú sa, že amnestie nakoniec zostanú účinné. Môže byť. Aká je však alternatíva?

Bez Smeru a SNS žiadne rušenie nebude. S nimi zas hrozí riziko, že je to celé podvod, že v parlamente predvedú dobrú vôľu, aj keď vedia, že na súde už všetko zariadili naopak. Opozícia je v nepríjemnej situácii. Ak vládny návrh nepodporí, šanca na zrušenie bude nulová. Ak zaň zahlasuje, môžu z nej spraviť hlupákov, ale šanca bude možno päťdesiat na päťdesiat. A to je omnoho viac ako nula. Opatrná rada preto znie, že to treba risknúť. Dovtedy nič proti, že si vzali čas na rozmyslenie.

Samostatná kapitola je prezident Kiska. Koaliční lídri už gestikulujú, že ak teraz chce zvýšiť pravdepodobnosť zrušenia amnestií, mal by urýchlene vymenovať troch sudcov, čo doteraz odmietal urobiť. Z 13 sudcov sa vraj pozbiera sedem hlasov ľahšie ako z desiatich. To je pravda. Lenže ako sme si vysvetlili na začiatku, toľko ich ani nepotrebujeme. Pri tom výbere, čo Kiska má k dispozícii, by skôr zvýšil pravdepodobnosť, že sa nájde sedem hlasov, ktoré nájsť nechceme, a Lexa bude oslavovať.

Je to krajne cynické a od autora nepekné, ale prezident by mal s vymenovaním chvíľu počkať. O dva mesiace sa však bude musieť rozhýbať, pretože neurčité stanovisko Benátskej komisie o tom, či má v spore o vymenovanie ústavných sudcov pravdu, bolo jeho politickou prehrou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie