Denník N

Štátna pošta zachraňuje J&T a ďalších partnerov Smeru

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Investícia pošty do súkromnej poisťovne nie je polonáhodná havária, ale cieľavedomý program.

Zo Slovenskej pošty si robia niektorí ľudia okolo Smeru bezpečnú základňu pre svoje súkromné podniky. Keďže to robia známi dvojice Kaliňák/Počiatek, je to kultivovane prezentované, tvári sa to, že to má biznis logiku a že to tak vlastne má byť, len to doteraz nikomu nenapadlo.

Pošta predáva produkty finančníkov J&T nielen preto, že niekedy v hlbokej minulosti bola významnejším akcionárom Poštovej banky, ale aj preto, lebo štátni manažéri napojenie na banku J&T systematicky podporujú. Poštová banka pritom nemá nič zvláštne, pre čo by mohla byť dobrým partnerom Slovenskej pošty.

Ak by pošta chcela, aj iné stredne veľké banky by ju obletovali, len aby sa stala predajcom ich produktov. Štátna pošta je ako partner zaujímavá nielen pre množstvo svojich pobočiek (predajných miest). Pošta má najmä vysokú dôveru u digitálne nezdatných, väčšinou starších ľudí z vidieka. Tí síce majú nízke príjmy, ale v priemere nižšiu finančnú gramotnosť a v žltom kostýme im tak môžete predať akokoľvek drahý úver. Poštová banka, ktorá sa musí stále znova a znova vyhrabávať z problémov svojich súkromných akcionárov, teda potrebuje štátnu poštu, ale tá ju nie.

Smer však nedávno prekročil rubikon, keď štátnej pošte povolil nákup 20 percent akcií malej komerčnej J&T poisťovne. Má sa na to minúť asi šesť miliónov eur s jednoduchým vysvetlením, že pošta nechce prepúšťať, tak musí podnikať. V poriadku, pre krajinu je možno dôležité, aby aj v menších obciach zostala pobočka pošty. A tie budú možno menej stratové, ak budú predávať aj neznačkovú kozmetiku, robiť prevody peňazí, tlačiť výpisy z katastra. Ale na to netreba kupovať akcie J&T poisťovne.

Teraz navyše vyšlo najavo, že štátna investícia do súkromnej minipoisťovne nie je polonáhodná havária, ale cieľavedomý program. Aktuálne pošta oznámila, že chce kúpiť 20 percent v telekomunikačnej firme Swan. To je tá, ktorá práve buduje sieť, aby sa mohla stať štvrtým mobilným operátorom.

Pošta namiesto toho, aby predávala produkty Orangeu, Telekomu alebo O2 (alebo aj Swanu), ide rovno do kúpy podielu. Kým štátny podnik sa ešte tvári, že vec zvažuje, ľudia zo Swanu už o štátnej investícii hovoria ako o dohodnutej veci.

Ani to ešte nemá byť koniec. Pošta už oficiálne povedala, že chce podnikať aj v energetike. Kto bude ten šťastlivec, ktorý mimo verejnej súťaže predá štátnej pošte 20 percent vo svojej energetickej firme? V čom všetkom ešte podnikajú ľudia zo Smeru a potrebujú s tým pomôcť?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie