Denník N

Mimovládky poslali Plavčanovi otvorený list, aby bral vážne ich výhrady k súťaži na internet pre školy

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko.Digital a Aliancia Fair-play žiadajú ministra školstva o pracovné stretnutie, no šanca, že im vyjde v ústrety, je minimálna.

IT-čkári zo Slovenska.Digital a Aliancie Fair-play poslali ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (SNS) otvorený list, v ktorom ho znova žiadajú o pracovné stretnutie k veľkému projektu školského internetu pod názvom Edunet.

S ministerskými úradníkmi chcú detailne hovoriť o výhradách k súťaži a technickému riešeniu projektu s predpokladanou hodnotou 80 miliónov eur. Výhrad nie je málo.

Na skoré stretnutie to nevyzerá

Plavčanovi ľudia sa s mimovládkami už stretli vlani v novembri, no napriek prísľubu sa už ďalšie stretnutie nekonalo. Mimovládky Plavčanovi v liste pripomínajú, že ministerstvo namiesto toho vydalo tlačovú správu, v ktorej im odkázalo, že vyhodnocuje súťaž a nemá záujem s nimi ďalej komunikovať.

Pravdepodobnosť, že so žiadosťou o skoré stretnutie uspejú teraz, je minimálna. „My sme sa so zástupcami mimovládok stretli, verejné obstarávanie ešte nie je ukončené, a keď bude v tomto smere niečo nové, hneď budeme informovať,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová na otázku, či sa s mimovládkami stretnú.

Debatovať by bolo o čom. Projekt nemá kvalitnú štúdiu, ktorá by porovnala funkčnú a finančnú výhodnosť rôznych spôsobov nákupu internetu pre školy. Ministerstvo nakupuje internet pre školy opäť centrálne, hoci lokálni poskytovatelia by ho mohli vedieť dodať lacnejšie. Chýba tiež dokument, ktorý by vierohodne vysvetlil, ako ministerstvo odhadlo predpokladanú cenu zákazky.

Ministerstvo tvrdí, že na základe prieskumu trhu oslovilo troch potenciálnych dodávateľov (Slovak Telekom, Slovanet a Benestru) a na základe aritmetického priemeru ich cien vyrátali predpokladanú hodnotu.

Plavčan si môže v liste prečítať aj to, ako vedia nakupovať takéto služby v zahraničí. Napríklad vo Veľkej Británii nakúpili sieťové služby formou rámcovej dohody. „Figuruje v nej 59 dodávateľov, pričom 30 percent z nich sú malé a stredné firmy,“ píše sa v liste.

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Prebiehajúcu súťaž nezrušia

Slovensko.Digital a Aliancia Fair-play žiadajú súťaž zastaviť, prehodnotiť a vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by posúdila, ako to spraviť inak. No ministerstvo to odmieta.

„Chceme verejné obstáravanie dokončiť, tak ako je teraz nastavené. Skutočne chceme, aby sme mali vysúťaženého nového dodávateľa dátových služieb, keďže v súčasnosti fungujeme len v rámci projektu Infovek 2,“ povedala Skokanová.

Súčasťou nového projektu je podľa ministerstva rýchlejšie dátové pripojenie, pripojenie na centrálne databázy, centrálny manažment, bezpečnostné parametre, aby sa k žiakom nedostával nevhodný obsah.

Hovorí tiež, že oslovili asi 3-tisíc škôl, ktoré sú dnes pripojené v rámci Infoveku, a že takmer 2300 z nich sa vyjadrilo, že chcú pokračovať v tomto systéme.

Už rok hodnotia ponuky

O zákazku na Edunet majú podľa neoficiálnych informácií záujem štyri firmy. Okrem Telekomu aj O2, Slovanet a Swan. Zákazka má byť na štyri roky, rozhodnúť má najnižšia cena.

Ministerstvo vyhodnocuje ponuky uchádzačov už rok. Podľa ministerstva aj preto, že sú na Úrad pre verejné obstarávanie podávané námietky, ktoré musia prešetriť.

Mimovládky vidia problém aj v tom, že nebol včas pripravený plynulý prechod medzi Infovekom 2 a Edunetom. Ministerstvo to vyriešilo tak, že najprv v septembri 2015, potom aj o rok neskôr predĺžilo zmluvu so Slovak Telekomom. „Na základe zmluvy a zverejnených faktúr mu platí v priemere 430-tisíc eur mesačne,“ píše sa v otvorenom liste Plavčanovi.

Ministerstvo sa bráni a vysvetľuje, že zmluva bola predĺžená z dôvodu kontinuity služieb.

Ministerstvo to však urobilo bez riadnej súťaže, čím podľa mimovládok porušilo zákon.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie