Denník N

Súd rozhodol, že vedkyňu, ktorú prepustili a ponúkli jej prácu upratovačky, diskriminovali

Národné lesnícke centrum vo Zvolene prehráva ďalší spor so svojou bývalou zamestnankyňou Vierou Petrášovou. Ak vedkyňa právoplatne vyhrá, lesníci môžu zaplatiť sumu blížiacu sa k stotisíc eurám, spor sa však môže pre odvolania ťahať ešte dlho.

Sedem rokov po tom, čo docentka Viera Petrášová dostala výpoveď v Národnom lesníckom centre (NLC), rozhodol Okresný súd, že to bolo neplatné. Vedkyňa v odbore lesníctva má dnes 61 rokov a je v dôchodkovom veku, rovnako ako sudkyňa, ktorá o prípade rozhodovala. Vyhraté Petrášová ani zďaleka nemá – teraz ju čaká súd o ušlú mzdu a aj dnešný rozsudok ešte nie je právoplatný – lesníci sa môžu odvolať na vyššie súdy a spor sa bude ďalej ťahať.

Proces môže trvať roky

„Musíme počkať, či sa odvolajú. Dúfam, že proces nebude trvať ďalších sedem rokov. Určite sa do práce vrátim,“ povedala Petrášová po vyhlásení rozsudku.

Keď Petrášovú v roku 2009 prepustili pre nadbytočnosť, bola vo firme jedinou znalkyňou pre všetky odvetvia v odbore lesníctva. Odvtedy sa so zamestnávateľom súdi.

Aj keď súdy rozhodli v jej prospech v časti, že výpoveď je neplatná, rozhodovať sa bude ešte osobitne aj o náhrade ušlej mzdy a nemajetkovú ujmu, ktorá sa v súčte môže pohybovať okolo stotisíc eur.

Celý proces môže trvať roky. Rozsudok musí byť právoplatný a Petrášovú čakajú ďalšie súdy. Diskrimináciu musí potvrdiť ďalší súd a súdiť sa bude osobitne aj o náhradu škody.

Z docentky mala byť upratovačka

Bývalý zamestnávateľ docentku prepustil pre nadbytočnosť a musel jej podľa zákona ponúknuť inú prácu. Niekdajšej sekčnej šéfke na ministerstve pôdohospodárstva, vedkyni a znalkyni ponúkli pozíciu informačnej špecialistky, kde by vyplňovala tabuľky s platom o štyri triedy nižším, ako pôvodne.

Za ponižujúcu označila docentka ponuku práce montážničky, na ktorú stačilo stredoškolské vzdelanie, s tabuľkovým platom nižším o sedem tried. Ústne jej dali možnosť ešte upratovať.

Petrášová sa po prepustení prihlásila na úrade práce, a potom prijala menej platené miesto v sto kilometrov vzdialenej Nitre. Chodila na týždňovky, bývala na internáte v izbe vybavenej dvojplatničkou.

Muži a ženy

Petrášová aj jej právna zástupkyňa tvrdia, že Národné lesnícke centrum ju prepustilo preto, že je žena. Požiadali preto súd aj o rozhodnutie o diskriminácii.

Národné lesnícke centrum diskrimináciu nepripúšťa. Hovorí o Petrášovej osobnej pomste a duchu antidiskriminačného zákona, ktorý podľa právneho zástupcu nemôže slúžiť na diskrimináciu druhej strany. Lesnícke centrum tvrdí, že k diskriminácii z dôvodu pohlavia a rodu nedošlo.

„V porovnateľnom postavení boli v NLC zamestnaní len muži. Žalobkyňa nemohla očakávať automaticky, že len preto, že je žena, budú jej projekty prijaté,“ argumentoval právny zástupca NLC.

Docentka už vyhrala jeden antidiskriminačný spor s NLC v roku 2003 ako prvá na Slovensku.

„Niektorí nemajú silu vydržať ten veľký psychický tlak a vzdajú sa. Netreba sa báť, treba vydržať,“ dodala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie