Denník N

V Bratislave už kúpite lístky na MHD v niektorých automatoch aj kartou

Dopravný podnik do konca roka prerobí 50 žltých automatov na platbu bezkontaktnou kartou. Ilustračné foto – TASR
Dopravný podnik do konca roka prerobí 50 žltých automatov na platbu bezkontaktnou kartou. Ilustračné foto – TASR

Do konca marca dopravný podnik prerobí 15 starších žltých automatov aj na platbu kartou, koncom roka ich má byť 50.

Už nemusíte viac zháňať drobné na lístky, hľadať trafiku alebo posielať esemesky. Aspoň na niektorých miestach v Bratislave.

Dopravný podnik (DPB) prerába niekoľko starších žltých automatov, v ktorých bude možné zaplatiť bezkontaktne bankomatovou kartou.

Dopravný podnik chce do konca marca vynoviť pätnásť automatov na najrušnejších miestach, ako sú Hlavná stanica, Aupark smerom do centra, Patrónka, Vajnorská či Pekná cesta.

Je to jednoduché

Kartou sa už teraz dá kúpiť lístok napríklad pri cintoríne v Slávičom údolí.

Návod je vizuálne neprehľadný a už si z neho na Facebooku robia žarty, no nebudete ho potrebovať, ovládanie je intuitívne. Po zvolení lístkov musí cestujúci iba stlačiť tlačidlo platba kartou, ktoré je umiestnené pod štrbinou na mince a vedľa storno gombíka. Čítačka karty je hneď pod otvorom na vytlačené lístky.

https://www.facebook.com/dopravnypodnikbalkan/posts/1433263256717697:0

K prvým 15 automatom pribudne do konca roka ešte ďalších 35. Ďalšiu modernizáciu dopravný podnik zváži podľa peňazí.

Multifunkčné automaty nepridajú

V Bratislave je aj niekoľko väčších multifunkčných červených automatov. Tie sú napríklad na zastávke pri Sade Janka Kráľa, na Šafárikovom námestí alebo na Hlavnej stanici, na letisku či v nákupných centrách. Dopravný podnik nákup ďalších multifunkčných automatov zatiaľ neplánuje.

Ďalšia novinka ešte z minulého roka je bezhotovostná platba za lístok priamo vo vozidlách. V nich sú osadené nové automaty, ktoré z predplatnej karty po priložení strhnú peniaze za jeden lístok. Napríklad v starých električkách nie sú takéto označovače pri každých dverách.

Karta sa oplatí najmä turistom a ľuďom, ktorí necestujú verejnou dopravou každý deň, ale iba príležitostne. Lístok z elektronickej peňaženky je o desať percent lacnejší, 15-minútový základný lístok stojí 63 centov.

Oproti zahraničiu je nutné vybaviť si zvlášť kartu, kým napríklad v Česku je možné platiť za lístky bežnou bankomatovou kartou.

V predajniach dopravného podniku či Slovak Lines ju vybavia na počkanie. Dopravcovia požadujú ku karte fotku, cestujúci si ju preto musí buď priniesť, alebo si kartu vybaviť v predajni, kde aj fotia.

Zoznam miest, kde vynovia automaty na platbu kartou:

Hlavná stanica – 4 automaty
Slávičie údolie
Patrónka – smer mesto
Panónska – železničná stanica Petržalka
Cintorínska
Betliarska – Ľubovnianska
Pekná cesta
Vajnorská – Česká
Danube, Nový most
Predstaničné námestie
Botanická záhrada
Aupark – smer mesto

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie