Denník N

Kiska píše Richterovi: Konanie Čistého dňa je neprijateľné

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 16:54 o reakciu ministerstva. Prezident Andrej Kiska kritizuje konanie vedenia Čistého dňa. Minister Richter by ho mal osobne preveriť.

Prezident Andrej Kiska napísal ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer) otvorený list, kde ho „dôrazne požiadal“, aby on, ministerstvo a jemu podriadené organizácie bezodkladne preskúmali situáciu v resocializačnom zariadení Čistý deň.

Prezident sa k dianiu v zariadení vyjadroval od začiatku kauzy, teda od zverejnenia blogu opozičnej poslankyne Natálie Blahovej. Tá vlani v septembri opísala prípad Natálie, ktorá mala v zariadení pohlavný styk so zamestnancom zariadenia, keď nemala ani 15 rokov.

Minister aj napriek odporúčaniu svojej akreditačnej komisie ponechal zariadeniu akreditáciu, čo znamená, že tam súd môže ďalej posielať deti, ktoré majú problém s drogami. „Beriem na vedomie Vaše nedávne rozhodnutie o neodobratí akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante – napriek tomu, že Vám príslušná akreditačná komisia odporúčala, aby ste akreditáciu zariadeniu odňal,“ píše prezident.

Video: Richter nevidí zneužívanie chovancov na mediálne hry
autorka: Martina Koník

„Ale od tohto Vášho rozhodnutia sa zástupcovia organizácie Čistý deň opakovane pokúsili využiť im zverené osoby, či informácie o ich údajnom stave v rámci mediálnych vystúpení na svoju obhajobu. Prípadne na cielený útok – ako aj sami napokon priznávajú – na iné osoby. Toto konanie považujem za neprijateľné,“ dodáva prezident.

Kto koho fotí, kto koho nakrúca? Peter Tománek, Boris Kollár s fotkou stretnutia Zuzany Tománkovej s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom, pod ním táto fotografia a vľavo dole Zuzana Tománková Miková. Foto – TASR a Vladimír Pčolinský
Kto koho fotí, kto koho nakrúca? Peter Tománek, Boris Kollár s fotkou stretnutia Zuzany Tománkovej s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom, pod ním táto fotografia a vľavo dole Zuzana Tománková Miková. Foto – TASR a Vladimír Pčolinský

Akreditáciu ponechali

Potom, čo zariadeniu ponechali akreditáciu, vedenie zvolalo tlačovú konferenciu, na ktorej oznámili, že opozičný poslanec v minulosti lascívne komunikoval s ich klientkou. Vzápätí sa k tomu priznal Boris Kollár, líder strany Sme rodina a spustila sa lavína tlačoviek a mediálnych rozhovorov, ktoré dáva vedenie zariadenia, klienti zariadenia aj Kollár. Vedenie Čistého dňa tento týždeň na tlačovú konferenciu priviedlo bývalých klientov a súčasného klienta zariadenia aj matky klientov a bývalých klientov.

Prezident preto ministra žiada, aby on aj jemu podriadené organizácie „bezodkladne túto situáciu preskúmali. A zabezpečili to, čo Vám zo zákona a pri plnení medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky vyplýva: ochranu pred akýmkoľvek konaním, ktoré by mohlo ohroziť alebo ohrozuje najlepší záujem nedospelých osôb, zverencov v resocializačnom stredisku Čistý deň“, napísal prezident.

„Minister Ján Richter sa v zásade plne stotožňuje s postojom pána prezidenta a obratom na list odpovie aj oficiálnou formou,“ reaguje ministerstvo. Akreditačná komisia bude podľa ministerstva oboznámená s listom prezidenta, rovnako aj s ďalšími relevantnými informáciami.

„Minister považuje za dôležité informovať pána prezidenta aj o tom, že už budúci týždeň bude zasadať akreditačná komisia, na ktorú boli prizvaní aj predstavitelia resocializačného strediska Čistý deň,“ dodáva ministerstvo.

Prezident ministrovi pripomína, že podľa zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele má povinnosť dbať na to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv dieťaťa, a zabezpečiť dieťaťu ochranu a starostlivosť, ktorá je nevyhnutná pre jeho blaho a ochranu jeho právom chránených záujmov, pri rešpektovaní jeho práv priznaných Dohovorom o právach dieťaťa.

Ministerstvo tvrdí, že udalostiam ohľadom maloletých, ktorých sa téma osobne dotýka, venuje maximálnu pozornosť aj po nedávnom uzavretí správneho konania vo veci akreditácie. „Ministra mrzí len tá skutočnosť, že obsah listu pána prezidenta nespomína v tejto súvislosti aj konanie viacerých opozičných politikov, ktorí naďalej konajú v hrubom rozpore s právami týchto detí. Navyše ak niektorí z nich manipulatívnym spôsobom používajú osobné informácie o deťoch v rámci svojej politickej prezentácie a, čo je najhoršie, aj na prekrývanie vlastných káuz,“ napísalo ministerstvo.

Blahová: Dôkazy majú sto strán

„Veľmi vítam výzvu pána prezidenta smerom k ministrovi Richterovi. Je absurdné, že v právnom štáte musí prezident vyzývať členov vlády, aby konali v súlade s platnými zákonmi a medzinárodnými dohovormi,“ napísala opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorej blog kauzu odštartoval.

„Najmä ak ide o situáciu, v ktorej sú konaním a nekonaním rezortu ohrozené maloleté deti. Je to desivá vizitka vedenia tohto rezortu. Sama som minulý týždeň podávala akreditačnej komisii návrh, aby sa opätovne zaoberala činnosťou tohto zariadenia a opäť odporučila zariadeniu odňať akreditáciu,“ povedala Blahová.

Dôkazy mali podľa nej približne sto strán a išlo o porušovanie medzinárodných dohovorov, zákonných podmienok a aj zmluvných podmienok zo strany zariadenia. „Toto už nie je kauza jedného zariadenia, je to kauza, za ktorú plne zodpovedá ministerstvo, a reakcia pána prezidenta je dôrazným varovným prstom. Prípadom sa zaoberá aj OSN a Výbor pre práva dieťaťa,“ dodala Blahová.

Psychologička: Vládne tam strach

List prezidenta prichádza deň potom, čo web Postoj.sk zverejnil rozhovor so psychologičkou Katarínou Hatrákovou z Ústredia práce, ktorá robila v Čistom dni kontrolu. Tá už počas kontroly našla pochybenia, ale zarazil ju aj spôsob komunikácie. „Mohli sme komunikovať len s vedením Čistého dňa, pričom bol problém dostať sa k akýmkoľvek zamestnancom. Niekoľko týždňov trvalo, kým som si s vedením vykomunikovala, že by som ako psychologička potrebovala hovoriť s ich psychológom,“ povedala pre Postoj.

Naznačila, že zo strany jej vedenia šlo o snahu, aby sa urobila len formálna kontrola. Povedala, že cítila, že ju manželia Tománkovci, ktorí zariadenie vedú, chcú manipulovať.

Ústredie práce včera reagovalo, že bolo jej slovami prekvapené. Ústredie práce malo na starosti viaceré kontroly v Čistom dni – preverovalo, či majú v poriadku personál, ale aj financovanie. „Absolútne nerozumieme vyjadreniam zamestnankyne a dešpektu, s ktorým sa zrazu vyjadruje o práci kolegov a o systéme, súčasťou ktorého je, a teda má možnosť aktívne ho meniť a svojimi názormi prispievať k jeho formovaniu,“ tvrdí ústredie práce.

Dodali, že „kvôli objektívnemu vyšetreniu ,dojmov‘ našej zamestnankyne okamžite postupujeme zverejnený rozhovor špeciálnemu vyšetrovaciemu tímu v Trnave“.

„Toto je kľúčový dôkaz, že Richter nemá čo robiť na pozícii ministra,“ reagovala na rozhovor opozičná poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO).

Podľa Jurinovej by mal Čistý deň o akreditáciu prísť okamžite. „Vieme o mnohých veciach, ktoré sa dejú na ústredí práce, na úradoch práce, a je nám veľmi ľúto, že minister sa stále tvári, že systém funguje v poriadku. Som čím ďalej, tým viac presvedčená, a ten rozhovor je toho ďalším dôkazom, že sa tu zakrýva všetko tak, aby sa tu chránili inštitúcie a nie ľudia, ktorým majú tieto inštitúcie pomáhať. V tomto prípade deti,“ hovorí Jurinová.

SaS: Ak nezruší akreditáciu, stane sa druhým Kaliňákom

Konanie ministra Richtera ostro kritizovala aj opozičná SaS. „Pozícia ministra práce Jána Richtera v kauze Čistý deň je morálne neudržateľná. Ak nezruší tomuto resocializačnému centru akreditáciu ani po medializovanej výpovedi psychologičky na Ústredí práce Kataríny Hatrákovej, ktorá hovorí o atmosfére strachu a o porušovaní povinností zo strany vedenia Čistého dňa, stane sa druhým Robertom Kaliňákom vlády Roberta Fica. Teda vládnym politikom, ktorý koná v hlbokom rozpore s verejným záujmom,“ napísala SaS.

Opozícia bude chcieť na ministra odvolať. Je to však podľa nich krajná a najmä symbolická záležitosť. „Nevyrieši sa tým to hlavné, aby deti boli presunuté do bezpečného a ich psychickému vývoju vhodného prostredia. Preto znova vyzývame ministra Jána Richtera, aby netlačil situáciu do krajnosti a odňal Čistému dňu akreditáciu, alebo aby okamžite odstúpil a prenechal rezort nominantovi, ktorý bude spĺňať morálne a odborné kritériá na zastávanie tohto postu,“ napísala SaS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie