Denník N

7 dobrých správ: Ženy búrajú predsudky po svete. Česko bude mať prvú generálku, Irán pretekárku

Výber dobrých správ bude tentokrát hlavne o ženách, ktoré chcú byť úspešné napriek spoločenským prekážkam.

1. Holandskí študenti majú netradičných spolubývajúcich

Jeden je z malého holandského mesta, druhý zo zničenej Sýrie. Rob Schilder a Jasser Rais sa stretli v Startbloku. Ide o unikátny projekt bývania v Amsterdame, kde sa holandskí študenti delia o byty s utečencami a pomáhajú im rýchlejšie sa integrovať.

„Navzájom sa motivujeme,“ povedal Schilder, ktorý Raisa učí po holandsky. Nie je to však len o jazyku. Pre utečencov je ťažké nadväzovať priateľstvá s miestnymi. Študenti im však pomáhajú vytvárať sieť nových kamarátov a známych.

„Keď som prišiel do Holandska, nepoznal som nikoho, koho by som mohol požiadať o pomoc,“ povedal pre BBC Moutie zo Sýrie. „Po tom, čo som prišiel do Startbloku, sa to zlepšilo.“

Startblok vybudovala miestna asociácia bývania a holandská vláda. Dnes tam žije 560 mladých ľudí, z toho polovicu tvoria utečenci zo Sýrie a Eritrey. Od nich sa zas Holanďania učia variť nové jedlá a spoznávajú ich kultúru.

„Všetko sú to normálne veci, ktoré bežne robíte s inými priateľmi,“ povedala Bobbie, ktorá pomáha Moutiemu. „V takom prípade to nie je nijako odlišné, aj keď máme rozdielne skúsenosti.“

2. Jazdou na motorke búra v Iráne predsudky

Behnaz Shafieiová by raz chcela byť profesionálnou pretekárkou na motorke. Nebolo by to nič nezvyčajné, keby nepochádzala z Iránu, kde ženy obmedzujú aj pri jazde na bicykli.

„Mnohé, s ktorými som hovorila, sa sťažujú, že nemajú v Iráne slobodu,“ uviedla. „Nesmú robiť niektoré veci, majú obmedzenia, lebo sú dievčatá. Niektoré z nich sa však mýlia, pretože aj napriek tomu môžu uspieť.“

Shafieiová vyhrala prvé miesto v motoristických pretekoch pre ženy, ktoré sa v Iráne konali prvýkrát. Pred rokom v krajine tento šport ešte neexistoval. Shafieiová však jazdiť neprestala a dnes trénuje na súkromnom cvičisku pre ženy.

„Chcela som inšpirovať ostatné ženy a dokázať im, že je možné robiť čokoľvek, čo máte rady, bez ohľadu na svoje podmienky,“ povedala.

3. Boxom inšpiruje ďalšie dievčatá

Netradičnému športu sa venuje aj Catherine Phiriová. Pochádza zo Zambie, ktorá patrí medzi najchudobnejšie krajiny na svete. Napriek ťažkým podmienkam sa profesionálne venuje boxu. Minulý rok vyhrala svetový šampionát.

„Zvykli sme si, že dievčatá majú byť doma a robiť domáce práce,“ povedala. „Chlapci chodia do školy. Robia, čo sa im zachce. Ale tieto časy sa zmenili. Dievčatá sa chytili príležitostí, aby v živote vynikli.“

Phiriová pokračuje v tréningu a vďaka svojmu úspechu môže dokončiť strednú školu, na ktorú jej rodina nemala peniaze. Svojím životom povzbudzuje aj ďalšie dievčatá, aby sa usilovali plniť si sny.

„Hovorím si: ‚Som najlepšia. Dokážem to,‘“ uviedla. „Ak to dokážu druhí, ja dokážem ešte viac.“

4. Česko môže mať prvú generálku

O ženách sa hovorí aj v susednom Česku. Prvýkrát v histórii českej armády môže generálsku hviezdičku získať žena. Plukovníčka Lenka Šmerdová by podľa denníka Právo mala byť povýšená na brigádnu generálku.

„V máji navrhnem vymenovať prvú generálku,“ povedal pre Novinky.cz český minister obrany Martin Stropnický. V českej armáde je 13 percent žien. Okrem Šmerdovej, ktorá má na starosti nábor nových vojakov, pôsobia v ozbrojených silách ďalšie štyri ženy s hodnosťou plukovníka.

„Po štvrťstoročí existencie armády Českej republiky je preto načase, aby bola súčasťou velenia aj žena,“ uviedol Stropnický.

Podľa náčelníka generálneho štábu Josefa Bevčvářa sa ženy stále viac presadzujú aj vo veliteľských funkciách. „Armáda už dávno nie je len svetom mužov,“ povedal. „To, že by sa prvá žena zaradila aj medzi generálov, je preto logickým krokom.“

Česká plukovníčka Lenka Šmerdová. Foto – acr.army.cz
Česká plukovníčka Lenka Šmerdová. Foto – acr.army.cz

5. Na banskobystrickej univerzite zriadili detský kútik

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici je prvou vysokou školou na Slovensku, ktorá otvorila kútik pre deti zamestnancov a študentov. Detské centrum Trpaslík vzniklo v priestoroch schátranej posilňovne, ktorú prerobili dobrovoľníci; finančne to podporila Nadácia pre deti Slovenska.

„Umožníme tým najmä pracujúcim a študujúcim matkám skorší návrat do práce a k štúdiu,“ povedala pre TASR Mária Murray Svidroňová z občianskeho združenia ZADOBE, ktoré tento projekt zrealizovalo v spolupráci s ekonomickou fakultou. „Veríme, že tak prispejeme k vyvažovaniu profesného a osobného života.“

Nahlasovanie detí do detského kútika funguje online. Združenie chce na základe záujmu rodičov pozývať študentov z pedagogickej fakulty, ktorí si tak budú môcť robiť prax.

„Okrem koordinátorky, ktorá bude platená a bude garantovať celú kvalitu služieb, tu budú aj dve-tri ďalšie študentky z pedagogickej fakulty, ktoré budú dobrovoľnícky praxovať. Ich počet sa prispôsobí kapacite,“ vysvetlila Murray Svidroňová.

Detské centrum Trpaslík. Foto – TASR
Detské centrum Trpaslík. Foto – TASR

6. Stavbu diaľnice zastavil orol

Stavba diaľnice D1 v úseku Budimír – Bidovce pri Košiciach musí počkať do augusta. Môže za to hniezdo orla kráľovského.

Na pár chránených vtákov upozornil ornitológ Jozef Mihók, ktorý monitoruje život týchto dravcov v okolí Košíc. Pár pri Košických Olšanoch tam podľa neho býva minimálne päť rokov.

„Orly sa áut neboja, na to si zvyknú. Každý deň vidia tisíce áut, ktoré im neubližujú,“ povedal pre RTVS. „Len čo z auta vystúpi človek, orol spozornie a vyletí z hniezda.“

Výstavba diaľnice preto bude pokračovať až po skončení leta. Diaľničiari boli na túto situáciu pripravení, lebo ornitológovia ich vopred upozornili. Práce preto naplánovali tak, aby nebol ohrozený termín ukončenia výstavby.

Na Slovensku žije približne 40 párov tohto ohrozeného druhu, z toho 12 v okolí Košíc.

7. Deti vedú k dizajnu

V Bratislave prebehne budúci víkend prvý veľký predaj dizajnových značiek pre deti. V Starej tržnici sa predstaví viac ako 50 značiek zo Slovenska a Česka z oblasti oblečenia, doplnkov, hračiek či knižiek.

„Veríme, že s čím deti vyrastajú, s čím sa hrajú, čo čítajú, nosia, na čo sa pozerajú, ovplyvňuje ich vnímanie sveta a estetiky ako takej,“ povedala Marika Beňadik Majorová, jedna zo zakladateliek podujatia.

Kid. shop up je prvým podujatím svojho druhu na Slovensku. Vznikol spoluprácou mám, ktoré spája láska k dizajnu. Ambasádorkami projektu sú Kristína Farkašová, Tamara Šimončíková Heribanová a Ivica Jusková.

Okrem nakupovania čakajú návštevníkov aj semináre, detská škola varenia či divadlo.

Bonus: 104-ročná blogerka dobýja svet

Dagny Carlssonová vôbec nie je typická storočná pani. Nepotrebuje palicu, často zabúda na strojček do ucha, pretože počuje aj bez neho, a každý večer bloguje. Niekedy opisuje svoje spomienky z detstva, vysvetľuje pôvod švédskych tradícií, inokedy čitateľom píše o prírode, cestovaní a varení, ktoré sú jej najväčšie záľuby. Okrem toho vedie kurzy pre seniorov, kde ich napríklad učí používať e-maily.

Počítač si kúpila, keď mala 99 rokov, a pod prezývkou Bojan bloguje už štyri roky. Na stránke už prekročila dva milióny návštev a získala si fanúšikov aj za hranicami Švédska. V roku 2015 o nej natočili dokument Život sa začína po stovke.

„Hanbila som sa a mala strach. Ale čím som staršia, tým je to jednoduchšie. Je to moja druhá šanca,“ povedala v dokumente.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie