Denník N

Rušenie amnestií: škrabanie sa ľavou rukou za pravým uchom (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Ako hovorieval Satinský: Šľak ma ide trafiť. Neviem, akú zápisnicu o Osrblí má Robert Fico, ale v uznesení Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti korupcii z 27. 2. 2012, ktoré som dostala a mám ho pred sebou, sa uvádza: Prijímateľ dotácie z rezervy premiérky SR Slovenský zväz biatlonu vyúčtoval poskytnutú dotáciu a jej účelové využitie, pričom nebolo zistené neúčelné použitie poskytnutých finančných prostriedkov… konaním zástupcov Slovenského zväzu biatlonu nevznikla Úradu vlády SR žiadna škoda… Neboli zistené žiadne skutočnosti preukazujúce, že by sa v súvislosti s poskytnutím dotácie vo výške 300 000 eur z rozpočtovej rezervy predsedníčky vlády SR na dokončenie prestavby a rekonštrukcie Národného športového areálu biatlonu v Osrblí z roku 2009 účelovým čerpaním predmetnej dotácie dopustili podvodného konania alebo inej nezákonnej, trestnej činnosti.

Teda žiadny podvod, zneužitie verejných prostriedkov či iný trestný čin sa ani z mojej strany, ani z úradu vlády, ani zo strany nového, zmeneného majiteľa areálu v roku 2011 nestali. Navyše, ako sa uvádza v zápisnici, rezerva sa použila na zaplatenie dlhov dodávateľov stavby z roku 2009. Navyše, podmienka pri schvaľovaní dotácie bola zmena majiteľa areálu a následne aj Ficovou vládou vybraného dodávateľa stavby. To si asi premiér „nevšimol“.

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Udalosť týždňa

Spôsob, akým Smer + SNS + Híd navrhujú zrušiť Mečiarove amnestie, je škrabanie sa ľavou rukou za pravým uchom bez akejkoľvek istoty, že svrbenie prestane. Áno, takto sa postupuje, keď chcem vyvolať dojem, že som za, no v skutočnosti som proti. Neostáva než donekonečna opakovať modifikovaný výrok, ktorým v starom Ríme končil každú svoju reč v senáte Marcus Porcius Cato: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“, čiže „Ešte chcem dodať, že Mečiarove amnestie musia byť zrušené“.

Citát týždňa/Prešľap života

„Našťastie stále máme lesy, hory. V nich už cvičia Slovenskí branci. Nie je ich veľa, ale keby bolo treba, môžu sa okolo nich združiť tisíce ďalších vlastencov. Potom, hoci opäť s ruskou pomocou, budú môcť vyhnať tých, ktorí kradmou rukou siahnu na našu slobodu.“ Neprekvapilo by ma, keby v Kremli v trezore už ležal dekrét generálneho gubernátora pre ruskú provinciu Словацкая народная республика, vypísaný na meno Ján Čarnogurský.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Mečiarove amnestie, pokus o ich zrušenie a Ficov neočakávaný názorový prerod. To je udalosť týždňa bez ohľadu na to, že s vysokou pravdepodobnosťou ide o jeden veľký podvod, ktorý vládna koalícia ide spáchať na nespokojnej verejnosti. Nedá sa nájsť totiž žiaden rozumný dôvod na to, aby sa tie nemorálne amnestie nedali zrušiť jednoduchšie, čitateľnejšie a uveriteľnejšie. Neverím, že Robert Fico má skutočný záujem na odstránení tejto škvrny z našej minulosti. Ale ak sa mýlim, tak sa mu tu rád verejne ospravedlním.

Prešľap týždňa

Ján Čarnogurský padol na úplné dno – a ani tu nechcem povedať čoho. Tento muž, ktorého som si napriek mnohým odlišným názorom vážil, sa svojimi výrokmi o našej nedávnej minulosti, o našom členstve v NATO a o svojom obdive k Marianovi Kotlebovi definitívne zaradil medzi osoby, ktoré na ulici budem ignorovať, a miestnosť, v ktorej sa bude nachádzať so mnou, okamžite opustím. Jeho blog bol naozaj smutným čítaním.

Podcenená udalosť

Nepodceňujme mediálnu snahu Roberta Fica bojovať s korupciou. Traste sa, lekári, sestričky, traste sa, všetci malinkí úplatkári, ktorí nie ste ničím iným, len vedľajším produktom tejto korupčnej doby, dobre živenej z najvyšších vládnych poschodí! Robert Fico s vami neohrozene zatočí, nasadí vám želiezka, spoločensky znemožní, a to všetko v mene zamaskovania tej skutočnej korupčnej chobotnice. Máme sa na čo tešiť. A možno nám aj zatelefonuje.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Keď pesimistickému dieťaťu darujete najnovšiu technologickú hračku, rozplače sa, lebo v nej treba meniť batérie. Optimistickému decku zase stačí aj balík sena, pretože očakáva, že k nemu časom dostane aj poníka. Podobne je to aj s holandskými voľbami. Optimisti sa tešia z toho, že pravicoví populisti dostali na frak. Pesimisti zase píšu o nebezpečnej implózii centristickej ľavice a radikalizácii tradičnej pravice. Keďže autor tohto textu stále čaká na poníka, dovolí si napísať, že udalosťou týždňa je sklamanie v očiach Geerta Wildersa.

Prešľap týždňa

Ani najväčší majstri absurdného humoru by nevymysleli reakciu Tureckej asociácie producentov mäsa na diplomatickú roztržku Turecka s Holandskom. Tureckí mäsiari sa rozhodli podporiť svojho prezidenta tým, že vyhostili z krajiny 40 kráv. Nič netušiace zvieratá holštajnského plemena pôvodom z Holandska naložili do kamióna a poslali ich späť do miesta ich pôvodu. Čaká sa, kedy v Holandsku zakážu turecký med.

Citát týždňa

„Keď nemôžeš vyhrať, sprav to tak, aby všetci prehrali,“ napísal na Facebooku politický marketér Adam Znášik v reakcii na koaličné riešenie Mečiarových amnestií.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie