Denník N

Bojujú proti dvojakej kvalite potravín, úspech môže byť aj označenie Nutella východ

Česká eurokomisárka Věra Jourová sa zaoberá dvojakou kvalitou výrobkov už dlhšie, v agende ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej je niekoľko mesiacov. Foto – TASR
Česká eurokomisárka Věra Jourová sa zaoberá dvojakou kvalitou výrobkov už dlhšie, v agende ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej je niekoľko mesiacov. Foto – TASR

Problém odlišného zloženia výrobkov v krajinách V4 a v západnej Európe by mali riešiť inšpekcie, potraviny zverejnia aj na webe.

Slovensko s Českom, ale aj s ďalšími štátmi V4 začali síce silnejšie bojovať za to, aby nadnárodné koncerny dodávali na trhy strednej aj východnej Európy značkové potraviny rovnakého zloženia ako na Západ. Neočakávajú však, že sa pre tento problém bude meniť európska legislatíva. Povedala to dnes po stretnutí s ministerku pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou česká eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Tvrdí totiž, že problém dvojakej kvality potravín nie je problémom celej Európy, ale len niektorých štátov a na úniovej pôde sa riešia prioritne problémy, ktoré sa týkajú celej EÚ.

Legislatívu na to máme

Podľa nej je v EÚ trojaký prístup k tejto problematike: na jednej strane sú krajiny V4 a niekdajšieho socialistického bloku, ktorých sa bytostne týka a pre ktoré nie je prijateľné, že dostávajú výrobky inej kvality. Ďalšia asi tretina štátov podľa Jourovej chápe, že je to problém, ale v ich krajine sa nevyskytuje.

V poslednej skupine sú podľa eurokomisárky krajiny, ktoré boli prekvapené, že taký problém vôbec existuje.

Jourová však pripomína, že krajiny V4, ktoré začali na odlišnú kvalitu potravín nadnárodných koncernov upozorňovať, majú dostatočnú legislatívu, ktorá za neférové praktiky môže firmy postihovať.

Aj preto by sa podľa nej mali týmto problémom zaoberať obchodné inšpekcie jednotlivých štátov. Šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš potvrdil, že 10 výrobkov, ktoré v slovenskom testovaní mali veľké rozdiely v zložení a tým aj v kvalite oproti tým z Rakúska, by tak postihnúť vedeli, no malé odchýlky by postihovať nevedeli.

Podľa Jourovej Európska komisia nemá právomoc spustiť konanie proti neférovej praktike. Eurokomisárka tvrdí, že o takúto kompetenciu žiadala, ale s návrhom neuspela.

Výrobky budú na webe

Za úspech snaženia, aby sa odstránili rozdiely medzi výrobkami, ktoré firmy pod rovnakou značkou dodávajú na západné a východné či stredoeurópske trhy EÚ, by považovala, ak by výrobcovia uznali, že aj českí a slovenskí spotrebitelia si zaslúžia mať produkty s rovnakým zložením a kvalitou, ako napríklad nemeckí či rakúski. Keďže Slovensko a Česko rátajú aj s tým, že to nedosiahnu, druhou alternatívou by bolo, ak by výrobcovia museli označiť na obaloch, že sú určené pre vybrané trhy.

V takom prípade by podľa Jourovej i Matečnej mali mať naši spotrebitelia nájsť napríklad na obale Nutelly, ak bude jej zloženie iné ako na Západe, označenie Nutella východ.

Zatiaľ sa štáty dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá by mala zorganizovať ďalšie prieskumy výrobkov a dodať podklady na vypracovanie právneho stanoviska, že ide o neférovú praktiku. V dohľadnej dobe plánujú spustiť aj web, na ktorom chcú spotrebiteľom vysvetliť, čo je dvojaká kvalita a akých výrobkov sa týka.

Na webe by sa mali objaviť aj konkrétne príklady výrobkov, pri ktorých laboratóriá v jednotlivých štátoch odlišné zloženie a kvalitu preukázali. Ako rýchlo sa to stane, závisí podľa Matečnej od toho, ako rýchlo členské štáty informácie na internet pripravia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie