Denník N

Zástupca šéfa finančnej polície podozrieva Kaliňáka, že blokoval raziu u Bašternáka

Robert Kaliňák, Ladislav Baštrnák, Marek Turčan. Foto N – Tomáš Benedikovič a metislegal.sk
Robert Kaliňák, Ladislav Baštrnák, Marek Turčan. Foto N – Tomáš Benedikovič a metislegal.sk

Bývalý zástupca riaditeľa expozitúry Bratislava finančnej polície Jozef Lutter podal v januári na generálnu prokuratúru trestné oznámenie. Niekto podľa neho zabránil vykonaniu prehliadky vo firme Bašternáka a Mareka Turčana. Zatiaľ ho nevypočuli.

Streda 29. júna 2016 sa pre novinárov začala informáciou o policajnej razii v dome podnikateľa Ladislava Bašternáka pod bratislavským Slavínom a v jeho firmách na Tupého ulici.

Štáby väčšiny médií okamžite nabehli buď na jedno, alebo na druhé miesto, zo záhrady Bašternákovho suseda Milana Kňažka kamery snímali opulentnú Bašternákovu vilu. Kňažko im poskytoval rozhovory a opozícia hovorila, že ide len o divadlo pred mimoriadnou schôdzou o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorá bola na druhý deň.

Na policajnom prezídiu na Račianskej ulici sa však podľa bývalého policajného funkcionára odohrával ešte iný príbeh, o ktorom vtedy novinári netušili:

Razia, ktorej úlohou bolo zaistiť účtovníctvo, mala podľa príkazu prokurátora prebehnúť aj v Bašternákovej firme Vega plus na Karadžičovej ulici 10. Keď tam ráno prišli príslušníci NAKA, policajtke, ktorá tomu velila, vraj niekto zavolal a povedal jej, aby sa aj s kolegami otočili a žiadnu prehliadku nerobili.

Príliš blízko k ministrovi

Spoločníkmi Vega plus sú okrem Bašternáka aj Jozef Deák a Marek Turčan.

Advokát Turčan je obchodným spoločníkom ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Vlastnia spolu napríklad firmu B.A. Haus, v ktorej Kaliňák kúpil podiel od Bašternáka. Na Karadžičovej 10 sídli aj Turčanova advokátska kancelária – METIS Legal.

Ranné otočenie policajtov spred budovy opísal v januári v trestnom oznámení ich vtedajší nadriadený – zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Jozef Lutter.

Sídlo advokátskej kancelárie Mareka Turčana, aj jeho spoločnej firmy s Ladislavom Bašternákom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sídlo advokátskej kancelárie Mareka Turčana aj jeho spoločnej firmy s Ladislavom Bašternákom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajtka, ktorú spred Turčanovej kancelárie niekto otočil naspäť do práce, o tom podľa jeho trestného oznámenia spísala úradný záznam. V ňom uviedla podľa Lutterovho oznámenia vymyslený dôvod nevykonania prehliadky – že ju nemala kde vykonať, lebo firma tam mala len adresu na doručovanie. To však podľa Luttera nebola pravda.

Jej konanie sa na policajnej centrále nepáčilo viacerým policajtom ani samotnému Lutterovi. Prehliadku napokon ešte v ten deň vykonala popoludní iná policajtka – samotná vyšetrovateľka prípadu. O moment prekvapenia však už polícia prišla.

Kto ráno policajtku a jej ďalších kolegov poslal naspäť na policajnú centrálu? Lutter od januára v trestnom oznámení žiada generálnu prokuratúru, aby to zistila a vyšetrila. Doteraz ho vo veci nikto nevypočul a nezbavil mlčanlivosti.

Lutter odišiel z polície minulý rok v októbri, teraz je správcom športovej haly v Krupine. „Áno, podával som na generálnu prokuratúru trestné oznámenie 16. januára 2017. Ide o podozrenie z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s kauzou Bašternák. Podrobnosti uvediem až po zbavení mlčanlivosti pred orgánmi činnými v trestnom konaní,“ povedal Lutter Denníku N.

Prečo nepodal trestné oznámenie hneď v ten deň, ako sa malo ovplyvňovanie domovej prehliadky udiať? „Hanbím sa za to, že som to neurobil hneď. Možno to bola osobná zbabelosť alebo strata dôvery v schopnosť orgánov činných v trestnom konaní to vyšetriť.“

Bývalý vysoký policajný funkcionár Lutter hovorí, že trestné oznámenie podal po tom, ako videl reakciu ministra vnútra Roberta Kaliňáka v januári na rozhovor s bývalým šéfom tímu Gorila Marekom Gajdošom.

Gajdoš v rozhovore pre Denník N povedal, že vyšetrovatelia nemajú radi politicky citlivé kauzy, lebo sa zo strany nadriadených začnú diať čudné veci. „Kaliňák vtedy na to povedal, že to hovorí možno už desiaty policajt, ale vždy až vtedy, keď je v civile, a nikdy nevie uviesť žiadne konkrétnosti, iba že necítil podporu nadriadených. To ma nahnevalo, tak som podal konkrétne trestné oznámenie,“ povedal Lutter.

Kaliňák o Gajdošovi: Ovplyvňovanie vyšetrovania? Nezmysel. Autorka: Martina Koník

Lutter: Na všetko sú dôkazy

Jozef Lutter pracoval v polícii 23 rokov. Najprv na okresnej vyšetrovačke vo Zvolene a v roku 2002 nastúpil na odbor obzvlášť závažných trestných činností, ktorý viedol Jozef Šátek; zaoberal sa najvážnejšími trestnými kauzami vrátane prípadov bývalého šéfa SIS Ivana Lexu.

Zástupcom riaditeľa bol Lutter 11 rokov. Podľa jeho profilu na Facebooku kritizuje Smer za korupčné kauzy už dlhšie. Napríklad na tému utečencov má rovnaký názor ako policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý podpísal konšpiračné vyhlásenie. Lutter sa k nemu tiež na Facebooku pripojil. „Nikdy som nebol členom žiadnej politickej strany, ani so žiadnou nespolupracujem,“ povedal Lutter.

„Na Facebooku vyjadrujem svoj názor a každý jeden status si viem obhájiť. Rozumiem aj protestným hlasom ľudí, ktorých napríklad v Banskobystrickom kraji, kde žijem, nahnevalo vyjadrenie Roberta Fica, že Kotlebu porazí aj vrece zemiakov.“

Bývalý policajt v trestnom oznámení píše, že za zastavením prehliadky u Bašternáka a Turčana môže byť podľa neho aj minister vnútra Robert Kaliňák, lebo spomedzi funkcionárov má len on blízke obchodné vzťahy s Turčanom, ktorého advokátska kancelária sídli na rovnakej adrese ako firma Vega plus.

Lutter sa k tomu, kto podľa neho telefonoval policajtke, nechcel vyjadrovať.

Vec sa dá podľa neho riadne vyšetriť, vzhľadom na to, že existujú svedkovia udalosti aj príslušné dokumenty.

Riaditeľom finančnej polície a všetkých expozitúr na Slovensku je Bernard Slobodník, bývalý sponzor Smeru.

Denník N požiadal v piatok popoludní o stanovisko Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara, Bašternáka aj Turčana. Zatiaľ nikto z nich neodpovedal.

Prečo Luttera doteraz nikto nevypočul? „Podanie Jozefa L. bolo na generálnu prokuratúru doručené dňa 19. 1. 2017. Prokurátor trestného odboru generálnej prokuratúry dňa 1. 2. 2017 odstúpil podanie krajskej prokuratúre v Bratislave, ktorej prokurátor v súčasnej dobe vykonáva dozor nad dodržiavaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania,“ napísala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Prokurátor trestného odboru podľa nej postupoval v súlade so zákonom. „Prípadné ďalšie otázky smerujte na krajskú prokuratúru,“ dodala Predajňová.

Krajská prokuratúra na otázky zatiaľ neodpovedala.

Turčan dohodil ministrovi aj obchod s Bašternákom

Polícia v roku 2014 pod dozorom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika odmietla poriadne vyšetriť podozrenia, že si Bašternák od štátu podvodom vypýtal miliónové vratky DPH. Minister Kaliňák už rok tvrdí, že stopenie vyšetrovania sa neudialo na jeho pokyn a že Bašternáka štyri roky nevidel. Nové vyšetrovanie sa začalo až po tom, čo o prípade v marci 2016 informovali Denník N a Trend.

Asistent poslanca SaS Filip Rybanič si neskôr ako zamestnanec Tatra banky pozrel Kaliňákov účet a zistil, že Kaliňák s Bašternákom obchodoval. Rybanič je teraz za zverejnenie týchto informácií trestne stíhaný.

Kaliňáka aj teraz vo firmách delí od Bašternáka iba jediný človek – Marek Turčan. Ten s Bašternákom priamo podniká práve vo firme Vega plus. Predtým boli spolu aj vo firme B.A. Haus, do ktorej Bašternák nalial vo forme pôžičky 850-tisíc eur. Pôvod týchto peňazí zatiaľ nikto z polície neskúmal.

V roku 2013 Bašternák predal svoj podiel vo firme Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi. Minister tvrdil, že ani vtedy Bašternáka nevidel. Dohodli sa vraj „cez Mareka Turčana“.

Kaliňák kúpil 16 percent akcií len za 8-tisíc eur. Od Bašternáka ešte odkúpil jeho pohľadávku voči samotnej firme za 422-tisíc eur. Peniaze teraz B.A. Haus vypláca samotnému Kaliňákovi.

Polícia vyšetrovala podozrenie, že Kaliňák takto dostal od Bašternáka úplatok, ale vyšetrovanie zamietli s tým, že nejde o trestný čin – je vraj na obchodných partneroch, za akú cenu si čo predajú, a nie je vraj ani známe nič, čo by Kaliňák pre Bašternáka vo verejnej funkcii urobil.

Kúpou podielu v B.A. Haus získal minister lukratívne nehnuteľnosti v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kúpou podielu v B.A. Haus získal minister lukratívne nehnuteľnosti v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prípad pôvodne dozoroval prokurátor Vasiľ Špirko, ale špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mu vec odňal a pridelil ju novej prokurátorke. Tá odmietnutie vyšetrovania policajtom potvrdila.

Keď Kaliňák v roku 2002 vstúpil do politiky, musel odísť ako štatutár z firiem, v ktorých pôsobil. Vo firmách Business Park Bratislava, Krupp aj Bratislava Trade Center ho vystriedal práve Turčan.

Náš človek

Podozrenie, že Bašternák nie je pre políciu radový občan, ale „náš človek“, existuje už dlhšie a nielen v dôsledku nevyšetrených oznámení, že podvádzal s vratkami DPH.

Poukazuje na to incident, ktorý sa stal v rovnaký dátum, ako mala prebehnúť policajná akcia vo firme Vega plus – 29. júna, ale o štyri roky skôr, v roku 2012.

Bašternáka v jeho luxusnom aute Bugatti Veyron vtedy zastavila policajná hliadka. Chcela mu dať pokutu 400 eur, lebo nebol pripútaný a obiehal cez plnú čiaru.

Bašternák niekam zavolal a policajtom potom volali nadriadení, aby ho nechali ísť, lebo je to „náš človek“. Jeden policajt to odmietol urobiť, Bašternák musel zaplatiť a policajt o všetkom spísal úradný záznam. Vyšetrovanie jeho nadriadených inšpekcia najprv odbila. Oznámenie preverila poriadne až potom, keď o prípade v parlamente v roku 2016 prehovorila opozícia.

Takýto bilbord už poslanci v sále vystavovať nesmú. Foto N – Vladimír Šimíček
Takýto bilbord už poslanci v sále vystavovať nesmú. Foto N – Vladimír Šimíček

Výsledok bol, že údajne išlo o nedorozumenie a nikto vraj hliadku nenútil podnikateľa pustiť. Vraj iba zisťovali, ako to je, lebo sa občan Bašternák sťažoval, ale nepodarilo sa zistiť komu. Nebolo to na linku 158. Keď policajt povedal „náš človek“, tak vraj len preto, lebo zle pochopil nadriadeného a myslel si, že hovorí o „informátorovi“.

Z funkcie Kaliňák odstúpiť odmieta.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie