Denník N

Saganov premožiteľ: Niektorí jazdci si myslia, že je z inej planéty. Ja som sa s ním pohrával

Sagan, Kwiatkowski a Alaphilippe na stupni víťazov po Miláno – San Remo. Foto – AP
Sagan, Kwiatkowski a Alaphilippe na stupni víťazov po Miláno – San Remo. Foto – AP

Peter Sagan sa sťažoval, že v závere Miláno – San Remo s ním Michał Kwiatkowski nechcel spolupracovať.

Šesť kilometrov pred cieľom Miláno – San Remo sa Peter Sagan počas stúpania na kopec Poggio zdvihol zo sedla a ušiel skupine favoritov.

Nasledovali ho len Michał Kwiatkowski zo Sky a Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors. Trojica unikala hlavnému balíku pomaly.

Alaphilippe spolupracoval len sporadicky, Kwiatkowski vôbec. Vymieňanie jazdcov na čele skupiny je dôležité: už druhý jazdec preráža o niekoľko desiatok percent odporu vzduchu menej, tretí je na tom ešte lepšie. Väčšinu času však odtiahol Sagan.

„Jediné, čo dnes chýbalo, bol kúsok spolupráce od niektorých jazdcov,“ povedal Sagan podľa cyclingweekly.com. „Ale je to v pohode. Ja som si svoje odrobil a som s tým spokojný.“

Kwiatkowskému a Alaphilippovi by až tak neprekážalo, keby ich pelotón dostihol. Mali v ňom tímových kolegov určených na záverečný hromadný špurt.

Saganovi sa často stáva, že s ním súperi nechcú spolupracovať. Vedia, že ak s ním pôjdu do úniku, majú len malú šancu na víťazstvo. Väčšia šanca zdolať ho je v hromadnom špurte, v ktorom dominujú klasickí šprintéri.

Cieľová fotografia, dojazd bol veľmi tesný.

Dlhuje mi pár pív

Sagan bol najväčším favoritom prvej monumentálnej klasiky sezóny, hoci ju ešte nikdy nevyhral. Keď v záverečnom stúpaní zaútočil, sledovali to aj diváci na veľkoplošnej obrazovke v priestore cieľa. A začali šalieť.

„Ja som však spokojný. Výsledok je dôležitý, ale je to aj o šou, ktorú videli fanúšikovia. Nie vždy vyhrá najsilnejší.“

Pre slovenského cyklistu to bolo 78. umiestnenie na druhom mieste v kariére.

Sagan tvrdí, že útok nebol vopred naplánovaný – vždy vraj záleží na tom, „aké má nohy“.

„Skúsil som to, pretože na Poggiu bol zadný vietor, nemal som čo stratiť. Myslel som si, že im ujdeme, ale je náročné získať pomoc od jazdcov z viacerých tímov.“

Ešte dva kilometre pred cieľom nebolo isté, či trojicu nakoniec nepohltí balík, v ktorom boli tímoví kolegovia Kwiatkowského a Alaphilippa – Fernando Gaviria (pred pretekmi veľký favorit) a Elia Viviani.

„To je cyklistika. Šliapete tristo kilometrov a môžete vyhrať o kúsok, ale o kúsok aj prehrať. Spravil som, čo som mohol.“

Sagan a Kwiatkowski sú rovesníci, súboje zvádzali ešte predtým, ako sa stali profesionálmi.

„Myslím si, že teraz mi dlhuje pár pív,“ žartoval Sagan.

Od Saganovho útoku až do cieľa.

Viem, aké je to nosiť dúhový dres

Kwiatkowski bol po pretekoch plný sebavedomia, pre Sky vyhral druhú jarnú klasiku tejto sezóny. Wout Poels predtým triumfoval na Liège – Baston – Liège.

„Sústredil som sa na šprint, trochu som sa pohrával so Saganovou mysľou,“ prezradil novinárom v priestoroch cieľa.

„Mal na sebe veľa tlaku, nosenie dúhového dresu vás postaví do náročnej situácie, ja o tom viem.“

Kwiatkowski je majster sveta z roku 2014, Sagan z rokov 2015 a 2016.

„Bol som si stopercentne istý, že Sagan má lepšiu akceleráciu a že je lepší šprintér. No zároveň som vedel, že je zdolateľný,“ povedal 26-ročný Poliak.

Kwiatkowski sa preto Saganovi zavesil na zadné koleso. „Keď ste v tejto pozícii, stratíte pár metrov, keď ten pred vami začne šprintovať,“ vysvetľoval.

„Snažil som sa zostať v pohode a zachovať si dostatok priestoru, aby som mohol zrýchliť pred cieľom.“

Musíte veriť, že ho zdoláte

Sagan je vo výbornej forme: tento rok už zvíťazil na Kuurne – Brusel – Kuurne a vyhral aj dve etapy na Tirreno – Adriatico.

„Naozaj verím, že je zdolateľný, aj keď mnohí jazdci si myslia, že je z inej planéty,“ tvrdí Kwiatkowski.

„Ja však viem, že som schopný naháňať ho, ako aj dnes počas záverečného stúpania na Poggio.“

Poliak si zaspomínal aj na juniorské časy, v ktorých podľa neho boli na „veľmi podobnej úrovni“. „Oproti ostatným som mal oveľa viac šancí jazdiť s ním. Naozaj verím, že je zdolateľný. Jednoducho v to musíte veriť.“

Peter Sagan sa budúci piatok predstaví na E3 Harelbeke v Belgicku, v nedeľu ho čaká Gent – Wevelgem. V apríli sa zúčastní na Okolo Flámska a sezónu jarných klasík zakončí 9. apríla na Paríž – Roubaix.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie