Denník N

Debata o amnestiách: Lexa neprišiel, Cuper sa vypol a nechali v tom Otta Weitera

Mečiar, Fegyveres, Lexa, Cuper, Weiter, Vačok. Foto – TASR; reprofoto – TV Markíza
Mečiar, Fegyveres, Lexa, Cuper, Weiter, Vačok. Foto – TASR; reprofoto – TV Markíza

Mečiarove amnestie ešte neboli tak blízko k zrušeniu. Vláda predloží návrh, podľa ktorého by zákon preveril aj Ústavný súd.

V špeciálnej nedeľnej relácii televízie Markíza sa stretli ľudia, ktorých sa priamo dotkli únos Michala Kováča mladšieho a Mečiarove amnestie. Okrem korunného svedka Oskara Fegyveresa prišiel aj vyšetrovateľ únosu Peter Vačok, novinárka Ľuba Lesná či zabávač Milan Markovič, ktorého v dobe mečiarizmu zakazovali.

Vladimír Mečiar či vtedajší šéf Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa prísť odmietli. Najskôr účasť prisľúbil bývalý poslanec HZDS a Lexov právnik Ján Cuper, nakoniec však do štúdia neprišiel. „Pán Cuper nedvíha telefón,“ povedal počas relácie moderátor Michal Kovačič. Neskôr si telefón podľa neho vypol.

Fegyveres: Bál som sa o život

Fegyveres v nedeľu v Markíze opísal, ako sa únos prezidentovho syna stal. Bol priamo pri tom a mal na starosti aj sledovanie prezidentovho syna. „Nevedel som, že ide o prezidentovho syna,“ hovoril o tom, ako na sledovačke začínal. Je presvedčený, že za únosom bola SIS. „Bola výpoveď, čakal som, že sa rozbehne mašinéria,“ hovoril o tom, čo sa dialo bezprostredne po únose.

Po výpovedi sa skrýval za hranicami, lebo sa bál o život. V Maďarsku sledoval slovenské médiá a čakal, že sa niečo bude diať. „Predpokladal som, že padne vláda.“

Dnes sa už nebojí.

Dúfa, že politici už amnestie konečne zrušia. „Keď príde k zrušeniu amnestií, tak poviem, že to stálo za to,“ povedal v TV Markíza. Vraždu jeho kamaráta Róberta Remiáša, ktorá dodnes nie je vyšetrená, má na svedomí podsvetie na objednávku SIS, myslí si Fegyveres. „Nik iný nemal záujem na tom, aby Robo zomrel,“ povedal.

Podsvetie a SIS si podľa neho robili navzájom rôzne služby. „Podľa mňa na týchto veciach spolupracovali,“ dodal. Pochybuje, že by Remiáš obchodoval s autami alebo drogami, čo mu vyčítali po smrti.

„Bola to politická vražda na objednávku,“ povedala pre reláciu aj matka Róberta Remiáša Anna.

Únos prezidentovho syna. Foto - Film Únos
Únos prezidentovho syna. Foto – film Únos

Weiter: Nespieval som pre HZDS

Ako jediný zástupca druhej strany nakoniec prišiel spevák Otto Weiter, ktorý vystupoval na mítingoch HZDS. Dnes by už na Mečiarových mítingoch nespieval po tom, ako sa dozvedá, čo sa dialo za Mečiarových vlád.

„Nespieval som pre HZDS, spievali sme pre tých ľudí,“ hovoril Weiter známy z Repete. Tvrdí, že s Vladimírom Mečiarom sa ani nestretol a politika ho nezaujíma. „Bolo to obrovské svinstvo,“ povedal o amnestiách.

Na zrušenie amnestií sú dnes dva návrhy. Jeden predloží koalícia a jeden už predložil opozičný poslanec Ján Budaj.

Budajovi prekáža, že by sa mal koaličný návrh schvaľovať v zrýchlenom konaní. Poslanec Mosta-Híd a právnik Peter Kresák, ktorý bol v tíme za koaličným návrhom, v tom problém nevidí.

Fico: Najväčšia šanca

Kresák opravoval moderátorov, že nejde o jeho osobný návrh. To, že Smer a Robert Fico zmenili názor a tvrdia, že chcú amnestie zrušiť, ho prekvapilo, ale aj potešilo.

Dlhodobo totiž Smer nehlasoval za zrušenie amnestií a tvrdil, že sa zrušiť nedajú. V posledných týždňoch je však v spoločnosti silnejší tlak na ich zrušenie. Aj prieskum agentúry Focus ukázal, že väčšina oslovených je za zrušenie amnestií. Pomohol tomu aj film Únos.

Koalícia predložila návrh na ich zrušenie; najskôr potrebuje ústavnú väčšinu a potom by zrušenie mal posúdiť Ústavný súd. Amnestie chcú v parlamente zrušiť v zrýchlenom legislatívnom konaní.

Nato však treba aspoň 90 hlasov poslancov a koalícia tak pre svoj návrh potrebuje aj hlasy opozície.

Boris Kollár zo Sme rodina už povedal, že návrh nepodporí. Najsilnejšia opozičná strana SaS sa k nemu zatiaľ jasne nepostavila. „Neviem presne povedať, ako budeme postupovať,“ vyjadril sa Richard Sulík v TA3 k zrušeniu Mečiarových amnestií. „Budeme mať veľkú snahu postupovať spoločne,“ oznámil s tým, že v pondelok sa stretne s OĽaNO aj Borisom Kollárom.

Sulík určite odmieta skrátené legislatívne konanie a v piatok hovoril o možnom návrhu na odklad 30 dní.

V pondelok sa má stretnuť aj parlamentné grémium s lídrami strán a dohodnúť sa na ďalšom postupe.

Premiér Robert Fico v TA3 povedal, že „šancí na zrušenie Mečiarových amnestií nebude veľa a táto je najväčšia“.

„Nerozumiem, prečo sú tie amnestie nezrušiteľné,“ povedala novinárka Ľuba Lesná, ktorá o únose písala. Ak by sa na právo pozeralo tak ako na amnestie, nemohli by sa podľa nej odsúdiť ani nacistické zločiny.

Kresák: Oba návrhy sú dobré

„Viem si to predstaviť aj inak,“ povedal poslanec Mosta-Híd Peter Kresák k vládnemu návrhu na zrušenie amnestií. Vládny návrh je však podľa neho veľmi dobrý.

Druhý návrh, ktorý predložil Ján Budaj, je podľa neho rovnako dobrý. Verí však, že sa prijme koaličný návrh.

Koalícia je pritom v situácii, že ju môžu okrem Kollára odmietnuť aj SaS, OĽaNO a skupina okolo Miroslava Beblavého. Potom by jej zostalo len 14 hlasov ĽSNS Mariana Kotlebu. Kresák hovorí, že on ani jeho spolustraníci nebudú kotlebovcov žiadať o hlasy.

„Je najvyšší čas spojiť hlavy dohromady, aby sa už dala bodka za obdobím mečiarizmu,“ povedal Oskar Fegyveres s tým, že by sa amnestie už mali zrušiť. Na to, ako to dopadne, si však nepočká na Slovensku. Dnes žije v Česku, má tam prácu a rodinu. „Vnútorný pokoj budem mať, keď sa toto vyrieši,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie