Denník N

Bývalého šéfa vojenskej rozviedky súdia za zatvorenými dverami

Roman Mikulec a jeho advokát Vladimír Mitro. Foto N – Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec a jeho advokát Vladimír Mitro. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekdajšieho riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca súdia za prevoz pamäťovej karty s utajovanými dokumentmi, ktorú polícia našla v jeho aute. Mikulec nechal vypracovať správu o podozreniach z tunelovania služby za prvej Ficovej vlády a kartu mu mohli podstrčiť.

V lete 2013 to bola hlavné správa dňa – v aute vtedy už bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca našli policajti na SD karte veľmi citlivé spravodajské informácie. Mikulec, ktorý od začiatku tvrdil, že mu táto karta nikdy nepatrila, dnes, tri a pol roka po tom, ako ho obvinili, prišiel pred súd na ďalšie pojednávanie.

Bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby zastavila v roku 2013 pri ceste na výlet polícia na základe bližšie nespresnených operatívnych informácií. Pri prvej prehliadke nič nenašli. Pri druhej policajt v aute za sedadlom našiel Mikro SD kartu s údajne utajovanými dokumentmi.

Mikulec: nebola to moja karta

Mikulec tvrdí, že mu kartu niekto podstrčil do auta, ktoré parkovalo v noci na ulici. „Tá karta tam bola podhodená a vedeli, čo hľadajú.  Nebolo to jednoducho moje a bolo to s cieľom diskreditácie a demonštrácie sily.“  Vraví, že jeho diskreditácia súvisí práve s tajnou správou. Neverejný proces dnes opäť prerušili.

Mikulec tvrdí, že až do začatia súdu vôbec nevedel, čo je na SD karte nahraté. Podľa prokurátora malo ísť o dokumenty súvisiace s prácou služby a ľuďmi z jej vedenia. Bývalému riaditeľovi, ktorý bol nominantnom ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), teraz hrozí ročné väzenie.

Karta v aute bývalého šéfa tajnej služby môže súvisieť s tým, že Mikulec počas Radičovej vlády nechal vypracovať správu o podozreniach z tunelovania VSS jeho predchodcom Jurajom Šebom a jeho zástupcom Ľubomírom Benkovským. Správa podrobne popisovala, ako zo služby unikali milióny eur pri nevýhodných machináciách s nehnuteľnosťami. Prípad údajného tunelovania sa nedostal ani pred súd, pretože vyšetrovanie Špeciálna prokuratúra vedená Jánom Kováčikom zastavila.

Správa o tunelovaní vojenskej služby

Podľa bývalého šéfa VSS bola na karte práve tajná správa o tunelovaní služby a ďalšie dokumenty, ktoré nepozná. Dozvedel sa to až z obžaloby.  Elektronická kópia správy o tunelovaní zostala podľa Mikulca v službe aj po jeho odchode do civilu v roku 2011. „Mnoho dôkazov, listín, zostalo v systéme. Samotná informačná správa, ktorá bola určená ministrovi, bola skartovaná. Ale v elektronickej forme to zostalo v službe. Je ale zaujímavé, že samotná správa, ktorá na tej karte bola, nie je obsahom obžaloby.“

Roman Mikulec. foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec. foto N – Tomáš Benedikovič

Mikulec je dlhoročný spravodajský dôstojník, ktorý dosiahol hodnosť plukovníka. Bolo by prekvapivé, keby urobil takúto školácku chybu a kartu s utajovanými informáciami prevážal v aute, navyše len niekoľko mesiacov po tom, ako sa prevalila aféra o tunelovaní služby. V tom čase mohol byť sledovaný políciou či tajnou službou a sám mohol čakať odplatu.

Sudca Roman Fitt celé pojednávanie okrem vznesenia obžaloby a rozsudku utajil. Prípad sa pritom netýka len obsahu karty, ale aj policajnej prehliadky auta a napríklad aj toho, že policajt, ktorý kartu za sedadlom našiel, nemal na rukách natiahnuté rukavice, takže odtlačky prstov z karty nebolo možné použiť ako dôkaz a nie je ani jasné, kto ju okrem policajta držal v ruke.

Pred súdom vypovedal Mikulcov nástupca na čele VSS Róbert Tibenský aj šéf bezpečnosti Slovnaftu a niekdajší policajný prezident Jaroslav Spišiak. Mikulec bol v čase policajnej razie Spišiakov podriadený a auto, ktoré prehľadávali, patrí Slovnaftu, kde stále bývalý šéf vojenskej tajnej služby pracuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie