Denník N

Krajiny, ktoré ešte Erdogan neoznačil za nacistické, hláste sa

V apríli si chce v referende nechať požehnať sultánske právomoci. Recep Tayyip Erdogan. Foto – TASR/AP
V apríli si chce v referende nechať požehnať sultánske právomoci. Recep Tayyip Erdogan. Foto – TASR/AP

Turecký prezident Erdogan hovorí o Merkelovej, že používa nacistické praktiky. Nie je prvá, koho tak onálepkoval.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa rád pohráva s nacistickou tematikou a politikov a krajiny, s ktorými má problémy, často prirovnáva k nacistickému režimu alebo priamo k Hitlerovi.

Hoci táto rétorika nie je nová, s blížiacim sa referendom o rozšírení jeho prezidentských právomocí sa stupňuje. To len znásobuje napätie a vyvoláva otázky, kto je vlastne turecký prezident.

„Erdogan sa ich jednoducho snaží naštvať a vie, že obviňovanie z nacizmu je urážkou. Nemyslím si však, že si celkom uvedomuje, čo vlastne hovorí. Uvedomuje si, že je to urážka, ale neviem, či úplne rozumie tomu, čo vlastne tvrdí,“ povedala britskému denníku The Telegraph turecká novinárka Ezgi Basaranová, ktorá je na študijnom pobyte v Oxforde.

Zavádzaš nacistické metódy

„Keď ich nazývame nacistami, tak Európa sa zrazu cíti nepohodlne. Všetci sa zhromaždia v solidarite. Hlavne Merkelová. Ale teraz zavádzaš nacistické opatrenia,“ oslovil Erdogan v nedeľnom prejave priamo nemeckú kancelárku, pričom jej v rozpore s diplomatickými pravidlami tykal.

Merkelovú obvinil, že nacistické metódy používa „proti jeho bratom“ v Nemecku aj proti jeho ministrom.

Nemecké úrady podobne ako Holandsko zakázali členom tureckej vlády, aby sa na holandskom a nemeckom území zúčastnili na politických mítingoch pred tureckým referendom. Turci v zahraničí zväčša sympatizujú v Erdoganom a o ich hlasy má teda záujem. Nadávky do nacistov predtým adresoval aj Holanďanom.

„Sme tolerantní, ale nie hlúpi. Aj preto som dal svojmu tureckému náprotivku veľmi jasne najavo, že hranica bola prekročená,“ komentoval Erdoganove výroky nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. V tom čase sa v Turecku predávali bulvárne noviny Gunes, na ktorých titulnej strane bola Merkelová v nacistickej uniforme a s typickými Hitlerovými fúzikmi.

Obrázok dopĺňali titulky „Pani Hitlerová“ a „Škaredá teta“.

Vzťahy Ankary a Berlína sú dlhodobo napäté, čo Turecko nevyužíva len na „šibrinkovanie“ s nacistickými prímermi, ale aj na to, aby sa vyhrážalo, že zastaví pre Merkelovú vo volebnom roku mimoriadne dôležitú dohodu o prijímaní utečencov, ktorí by inak smerovali do Európy.

Vzájomné nadávky

Turecký prezident nikdy nebol vyznávačom subtílnej rétoriky ani zmierlivej politiky a často používa slová ako „barbar, zločinec, masaker“ v domácom politickom boji aj voči cudzím krajinám. Pomenovania ako „nacista“ či „Hitler“ však v sebe nesú veľmi silný náboj a Erdogan sa nerozpakuje použiť ich rovnako v prípade Nemecka, ako aj Izraela.

Časopis Atlantic zostavil súhrn udalostí, počas ktorých Erdogan použil prirovnanie s nacizmom. Okrem spomínaného Nemecka (tam opakovane) išlo aj o Holandsko, ale aj o celú Európsku úniu. „Bez akejkoľvek hanby ignorujú svoje krvou pošpinené ruky a bez toho, aby sa pozreli na svoje zatvrdnuté srdcia, nás prirovnávajú k nacistom. Ak je tu niekto nacista, tak ste to potom vy!“ vykričal Európanom Erdogan v reakcii na vyjadrenia luxemburského premiéra Jeana Asselborna, ktorý turecké tvrdé opatrenia proti kritikom nasledujúce po pokuse o prevrat prirovnal k nacistickému Nemecku.

Erdogan v minulosti tiež povedal, že Izrael síce „každý deň odsudzuje Hitlera, ale stále ho prekonáva vo svojom barbarstve“. Takéto prirovnania nie sú nové a Erdogan nepriniesol nič originálne. Izraelskí politici boli už v minulosti zobrazovaní v nacistických uniformách alebo sa objavovali plagáty dávajúce znamienko rovná sa medzi Davidovu hviezdu a hákový kríž.

Hitlera Erdogan použil aj na kritiku sýrskej vlády, ktorá podľa neho „bojuje proti vlastným ľuďom, ako to robilo nacistické Nemecko za Hitlera“.

Na druhej strane sám povedal, že rozsah právomocí, ktoré chce získať, nie je ničím novým a v histórii sa to už stalo. Napríklad v hitlerovskom Nemecku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie