Denník N

Gašpar: Bez Bašternáka sme raziu robiť nemohli. Lutter: Odchod z miesta je neprijateľný

Foto – TASR
Foto – TASR

Bývalý zástupca finančnej polície za 24 rokov v polícii nezažil, že by polícia opustila miesto prehliadky. Pri razii vo firme Bašternáka a Turčana sa to stalo. Prípad vyšetruje inšpekcia, ktorá je podriadená priamo Kaliňákovi.

Ďalší pokus o spochybňovanie práce polície a snaha vytvárať dojem, že minister vnútra Robert Kaliňák ovplyvňuje vyšetrovanie, hoci to nie je pravda. Tak vníma policajný prezident Tibor Gašpar trestné oznámenie, ktoré v januári na ministra vnútra a policajných funkcionárov podal bývalý zástupca riaditeľa bratislavskej finančnej polície Jozef Lutter.

V trestnom oznámení Lutter tvrdí, že 29. júna 2016 niekto telefonicky odvolal policajtov spred budovy na Karadžičovej 10, kde má sídlo firma Vega plus. Jej konateľmi sú Ladislav Bašternák a advokát Marek Turčan, Kaliňákov spoločník vo firmách.

 

Video TB Tibora Gašpara: Neviem odpovedať na všetky otázky

Autorka: Martina Koník

Policajti mali príkaz na prehliadku od prokurátora, ale po tom, čo ich niekto odvolal, ju urobila až samotná vyšetrovateľka prípadu neskôr popoludní. Policajti sa tak pripravili o moment prekvapenia a konatelia firmy tak mohli získať čas na prípadné odstránenie dokumentov z miesta prehliadky. Na Karadžičovej 10 sídli aj Turčanova advokátska kancelária METIS Legal.

Gašpar policajtom verí

Gašpar presviedčal, že policajti postupovali tak, ako mali. „V predmetnej veci bol vydaný príkaz na prehliadku iných priestorov na Karadžičovej ulici a príkaz sa týkal prevádzky spoločnosti Vega Plus. V tejto prevádzke sa mali zaisťovať dokumenty spoločnosti BL 202 a Rent and Wash, pokiaľ by sa na tej prevádzke nachádzali.“

Vyšetrovatelia podľa neho po príchode na miesto zistili, „že na uvedenej adrese sú predovšetkým priestory advokátskej kancelárie, na ktorú sa príkaz nevzťahoval, a spoločnosť Vega plus tam mala len administratívne sídlo, prevádzku má spoločnosť niekde inde, išlo teda o nie celkom presné vymedzenie objektu v príkaze“.

Každá prehliadka sa podľa policajného prezidenta môže uskutočniť len vtedy, ak sa o tom doručí príkaz vlastníkovi objektu, užívateľovi alebo zamestnancovi. Vysvetľoval tiež, že polícia musí umožniť vlastníkovi, užívateľovi alebo zamestnancovi objektu, aby sa prehliadky zúčastnil. „Bez toho nie je možné ďalej postupovať a vykonávať prehliadku.“

Preskúmanie priestorov podľa neho vykonali „ihneď po tom, čo sa podarilo skontaktovať dotknutú osobu tak, ako predpokladá zákon“.

Gašpar kritizoval načasovanie článku v Denníku N. „Tak ako obyčajne sa zopakoval scenár: Denník N poslal otázky v piatok neskoro poobede na komunikačný odbor vediac, že nie je možné pripraviť kvalifikovanú odpoveď, a cez víkend bol zverejnený účelový článok,“ vyhlásil. „Je to podobný scenár ako v prípade, keď odchádzal šéf tímu Gorila, keď sa medializovala kauza dopravného priestupku pána Bašternáka. Zvyčajne odznie množstvo nepresností a na základe toho sa robia závery a súdy, tvrdenia o tom, ako sa to stalo,“ sťažoval sa policajný prezident, ktorý neskôr z tlačovej besedy odišiel, hoci novinári mali ešte otázky.

Lutter: robí sa to ináč

Lutter hovorí, že Gašpar sa iba vyhovára. Podľa neho je vylúčené prísť na miesto prehliadky, potom odísť a znovu sa vrátiť. „Takýto postup vôbec nie je v zmysle policajnej taktiky. Keď sa z akéhokoľvek dôvodu nemôže vykonať prehliadka objektu hneď, tak sa musí zabezpečiť jeho ostraha, aby nedošlo k mareniu úkonu.“

Bývalý zástupca riaditeľa bratislavskej finančnej polície nechce hovoriť o podrobnostiach a dôkazoch, ktoré o zmarenej prehliadke má, a chce ich odovzdať vyšetrovateľovi. „Ale predstavte si, že by tam naozaj boli skutočné dokumenty dôležité pre trestné konanie, policajti odišli a podozrivý zatiaľ môže všetko odniesť a počkať si na druhú partiu, ktorá príde poobede. Veď to je v rozpore s akoukoľvek taktikou a ani som nič podobné počas svojho pôsobenia v polícii nezažil.“

Upozorňuje na to, že v trestnom poriadku sa hovorí, že prehliadku treba vykonať „bezodkladne“.

„Keby som ja niekedy ako policajt postupoval tak ako oni vtedy, tak by ma moji nadriadení za normálnych okolností z kože vyzliekli. A takisto by som ja vyzliekol z kože každého podriadeného, čo som aj v tomto prípade urobil, lebo som bol rozhorčený a znechutený celou situáciou,“ spomína Lutter na situáciu z minulého roka.

Trestný poriadok navyše predpokladá aj to, že konateľ nie je pri prehliadke prítomný. „Doručí sa vlastníkovi alebo užívateľovi priestorov či pozemku, alebo jeho zamestnancovi pri prehliadke, a ak to nie je možné, najneskôr do 24 hodín po odpadnutí prekážky, ktorá bránila doručeniu,“ hovorí zákon.

Gašpar Lutterovo oznámenie zľahčuje. „Keď dostanú dotknutí kolegovia, ktorí väčšinou prídu až o niekoľko mesiacov s pohnútkou, že sa v nich pohlo svedomie, priestor, aby to konkretizovali na úrade inšpekčnej služby, tak väčšinou nič konkrétne nepovedia,“ povedal policajný prezident. „Či to bol vyšetrovateľ Milan (upozornil na nemožnosť vyšetrovať podvody DPH – pozn. red.), či to bol Gajdoš, teraz to bude bývalý kolega z finančnej jednotky. Ak povie niečo relevantné, vyšetrovateľ rozhodne.“

Lutter cez víkend priznal, že sa hanbí za to, že o prípade neinformoval inšpekciu okamžite v júni. „Možno to bola osobná zbabelosť alebo strata dôvery v schopnosť orgánov činných v trestnom konaní to vyšetriť,“ uviedol. Trestné oznámenie podal po tom, čo videl Kaliňákove dehonestujúce vyjadrenia v januári po odchode bývalého šéfa tímu Gorila Mareka Gajdoša.

Oznámenie podal na generálnu prokuratúru, lebo dôveruje Jaromírovi Čižnárovi. Generálna prokuratúra však oznámenie poslala na krajskú prokuratúru a tá ho pred mesiacom odovzdala policajnej inšpekcii. Tá patrí priamo pod ministra vnútra Kaliňáka.

„Minister vnútra Robert Kaliňák do žiadneho konania vyšetrovateľa nezasahuje a ani nikdy nezasahoval a nikdy ani neovplyvňoval žiadnych funkcionárov NAKA. Vyšetrovatelia sú procesne nezávislí a pracujú pod dozorom prokuratúry,“ povedal Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

„Trestným oznámením, ktoré podal pán Lutter viac ako pol roka po tom, ako podľa jeho tvrdení mal niekto zabrániť domovej prehliadke, sa zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra. Prehliadka na adrese Karadžičova 10 pritom prebehla 29. júna, tak ako bola plánovaná,“ tvrdí Netík.

Inšpekcia podľa neho dostala podnet 3. marca a ihneď začala konať. „O konkrétnych úkonoch v tomto prípade rozhoduje vyšetrovateľ po dohode s dozorovým prokurátorom.“

Príkaz na prehliadku dal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry: „Dozorujúci prokurátor nemal informáciu o podozrení zo zmarenej prehliadky. Vyšetrovací úkon bol vykonaný,“ povedala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Na výsluch ešte nebol čas

Lutter podal oznámenie 16. januára a doteraz ho nikto nevypočul. V prípade asistenta poslanca SaS Filipa Rybaniča, ktorý si pozrel Kaliňákove účty v Tatra banke, polícia konala okamžite. Rybaniča zadržali hneď na druhý deň a v noci z piatka na sobotu uňho robili domovú prehliadku. V sobotu sa k zadržaniu aj ministerstvo vnútra oficiálne vyjadrovalo.

„Nemôžete porovnávať prípady tak, ako ich porovnávate,“ reagoval Gašpar. „Sú prípady, ktoré sa realizujú deň; sú prípady, ktoré sa realizujú niekoľko týždňov; a sú prípady, ktoré sa realizujú niekoľko mesiacov. Všetko závisí od dôkazov, ktoré požaduje trestný poriadok a zákon,“ povedal policajný prezident. „Nepochybujem, že inšpekcia koná zákonne,“ dodal Gašpar s tým, že prípad nevyšetruje a nevie, či je týždeň veľa alebo málo.

Ovplyvňovanie razie odmieta aj advokát Turčan. „Na Karadžičovej 10 sú priestory našej advokátskej kancelárie METIS Legal. Nie sú to žiadne spoločné priestory s pánom Bašternákom. Pán Bašternák sa v nich nezdržiaval a ani nezdržuje. Prehliadka iných priestorov, na ktorú sa pýtate, bola vykonaná 29. júna 2016. O vykonaní prehliadky bola spísaná zápisnica, ktorej jedno vyhotovenie nám bolo po jej dokončení odovzdané,“ napísal Turčan.

Podľa neho dokumenty o firmách BL 202 a Rent and Wash v ich priestoroch neboli. „Odmietam, že by som bránil vo výkone prehliadky. Hneď ako som bol upovedomený o tom, že polícia chce vykonať v sídle našej kancelárie prehliadku, som sa dostavil a poskytol plnú súčinnosť. O ďalších skutočnostiach nemám vedomosť.“

Opozícia: Kaliňák musí skončiť

SaS vyhlásila, že v súvislosti s kauzou bude žiadať vypočutie Kaliňáka aj Gašpara na výbore pre obranu a bezpečnosť. „Nie je známe, že by nejaký policajný funkcionár alebo vysoký predstaviteľ ministerstva vnútra mal obchodné či inak dôverné styky s Ladislavom Bašternákom – s výnimkou ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Preto podozrenie z manipulovania vyšetrovania padá priamo naňho. Jedine minister Kaliňák má relevantný dôvod a aj prostriedky ovplyvňovať v tejto veci činnosť polície,“ tvrdí poslanec SaS Jozef Rajtár. Kaliňák je podľa SaS „v ťažkom konflikte záujmov a už dávno nemal byť ministrom vnútra“.

Konflikt záujmov podľa Igora Matoviča (OĽaNO) pretrváva u Kaliňáka už desiaty rok, lebo prišiel do politiky ako „kšeftár“. „Bodaj by takýchto odvážnych ľudí v polícii, v ktorých sa ozve svedomie, aj keď trochu neskôr, bolo viac,“ hovorí Matovič.

Bašternák je podozrivý, že si od štátu podvodom vypýtal miliónové vratky DPH. V roku 2014 polícia vyšetrovanie zastavila bez toho, aby vôbec začala trestné stíhanie vo veci. Nové vyšetrovanie sa začalo až pred rokom. Medzitým sa ukázalo, že Robert Kaliňák s Bašternákom obchodovol – kúpil od neho lacno podiel vo firme. V Bašternákovom byte v luxusnom komplexe Bonaparte býva premiér Robert Fico.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie