Denník N

Akreditačná komisia si opäť zavolala vedenie Čistého dňa, chce, aby nepoužívali deti ako štít

Kto koho fotí, kto koho nakrúca? Peter Tománek, Boris Kollár s fotkou stretnutia Zuzany Tománkovej s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom, pod ním táto fotografia a vľavo dole Zuzana Tománková Miková. Foto – TASR a Vladimír Pčolinský
Kto koho fotí, kto koho nakrúca? Peter Tománek, Boris Kollár s fotkou stretnutia Zuzany Tománkovej s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom, pod ním táto fotografia a vľavo dole Zuzana Tománková Miková. Foto – TASR a Vladimír Pčolinský

S psychologičkou, ktorá robila kontrolu v Čistom dni a pre Postoj povedala, že tam vládne strach, sa vedenie ústredia práce nerozprávalo. Jej vyjadrenia poslali vyšetrovateľom.

V piatok poslal prezident Andrej Kiska ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer) list, v ktorom ho žiada, aby v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň konal.

Čo minister od piatka v tejto kauze urobil? „Odpovedal som na ten list, čo je najdôležitejšie,“ povedal v pondelok Richter. V odpovedi prezidentovi napísal, že sa s viacerými časťami listu stotožňuje.

V liste Richterovi napríklad prezident píše, že rešpektuje rozhodnutie ministra ponechať Čistému dňu akreditáciu. No pridal zmienku o tom, čo sa udialo od Richterovho rozhodnutia. „Zástupcovia organizácie Čistý deň sa opakovane pokúsili využiť im zverené osoby či informácie o ich údajnom stave v rámci mediálnych vystúpení na svoju obhajobu. Prípadne na cielený útok – ako aj sami napokon priznávajú – na iné osoby. Toto konanie považujem za neprijateľné,“ píše v liste Kiska.

Richter nevníma, že by list bol prejavom jeho nečinnosti. „Naopak, mám pocit, že konám,“ povedal minister.

„Prezident mi píše v podstate to, čo robím aj ja,“ povedal. Je však smutný z toho, že sa táto téma príliš často rozoberá.

Prezident pritom v liste ministra „dôrazne požiadal“, aby on, ministerstvo a jemu podriadené organizácie bezodkladne preskúmali situáciu v resocializačnom zariadení Čistý deň. A aby tiež zabezpečili to, čo im zo zákona a pri plnení medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky vyplýva: ochranu pred akýmkoľvek konaním, ktoré by mohlo ohroziť alebo ohrozuje najlepší záujem nedospelých osôb – zverencov v resocializačnom stredisku Čistý deň.

Pozvala si ich komisia

Minister práce pritom len 1. marca oznámil, že resocializačnému centru Čistý deň ponecháva akreditáciu. Urobil tak proti vôli svojej akreditačnej komisie, ktorá navrhla, aby zariadenie o akreditáciu prišlo.

Teraz opäť akreditačná komisia začína konať. Na stredu si zavolala vedenie Čistého dňa – Petra Tománka s manželkou Zuzanou, ktorá v minulosti pracovala na úrade vlády.

A čo je tohto účelom tohto stretnutia? „Aby sa celá problematika rozdiskutovala, aby sme zabránili tomu, aby štatutári tohto zariadenia naďalej používali deti, ktoré v tomto zariadení sú, ako istý štít komunikácie a svojej osobnej obhajoby,“ povedal minister.

Povedať, či sa opäť otvorí konanie o odobratí akreditácie tomuto zariadeniu, považuje Richter za predčasné. „Je to vec akreditačnej komisie. Ak zhodnotí stav, že opätovne nastala chvíľa, aby sa ministerstvo práce zaoberalo odobratím akreditácie, tak to budem akceptovať a budem mať záujem sa touto problematikou ďalej zaoberať,“ dodal Richter.

Akreditačná komisia pritom nemá všetkých členov. Dvaja z nich odišli po ministrovom rozhodnutí ponechať zariadeniu akreditáciu. Nových dvoch členov pritom ešte nevymenovali.

„Vymenovanie nových členov podlieha istému nevyhnutnému procesu. Je v záujme samotnej akreditačnej komisie aj ministerstva práce, aby sa to stalo čo najskôr a noví členovia spĺňali všetky predpoklady,“ tvrdí ministerstvo.

A čo sa od vyrieknutia verdiktu o ponechaní akreditácie zmenilo? Týždeň po jeho zverejnení riaditeľova manželka Zuzana Tománková Miková zvolala tlačovú konferenciu. Na nej zaútočila na poslanca, že si pred rokmi lascívne písal s klientkou centra Simonou.

Prihlásil sa k tomu Boris Kollár z hnutia Sme rodina a upozornil na to, že pred tlačovou konferenciou sa Tománková stretla s Mariánom Kočnerom z mafiánskych zoznamov a s bývalým novinárom a expríslušníkom SIS Petrom Tóthom.

Na Kollára podali za komunikáciu s klientkou trestné oznámenie, vo veci aj vypovedal. Simona potom podala trestné oznámenie na Čistý deň. Následne Tománkovci zvolali tlačovku, kde priviedli bývalých klientov centra, ale aj súčasného klienta, tiež matky súčasných či bývalých klientov – vrátane Simoninej matky. Mali obhájiť konanie Čistého dňa.

Takéto správanie kritizovala aj Ida Želinská, sociálna poradkyňa a bývalá riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava: „Nemôžete si zobrať klienta ako štít, aby chránil vašu robotu. To je neprípustné. Mala som pocit, že sa pozerám na absurdné divadelné predstavenie,“ povedala.

S psychologičkou nehovorili

List prezidenta Kisku Richterovi prišiel po tom, čo psychologička Katarína Hatráková, ktorá robila v Čistom dni kontrolu, pre Postoj.sk povedala, že v zariadení panuje strach. Psychologičku do Čistého dňa poslalo ústredie práce, lebo pre nich pracuje.

O veciach, ktoré Hatráková porozprávala v rozhovore, sa riaditeľ ústredia práce a jej najvyšší nadriadený Marián Valentovič dozvedel až z médií. Rozhovor postúpil vyšetrovateľom, ktorí sa kauzou, v ktorej je podaných viacero trestných oznámení, zaoberajú. „Vyšetrovatelia preveria, do akej miery vychádzajú z osobných dojmov a v akej miere sú to skutočné fakty,“ hovorí Valentovič.

Hatráková v rozhovore napríklad povedala: „Mohli sme komunikovať len s vedením Čistého dňa, pričom bol problém dostať sa k akýmkoľvek zamestnancom. Niekoľko týždňov trvalo, kým som si s vedením vykomunikovala, že by som ako psychologička potrebovala hovoriť s ich psychológom.“

Naznačila, že zo strany jej vedenia šlo o snahu, aby sa urobila len formálna kontrola. Povedala, že cítila, že ju manželia Tománkovci, ktorí zariadenie vedú, chcú manipulovať.

To, že sa tieto veci dozvedel až z médií, označil Valentovič za „zarážajúce“. Aj napriek tomu si zamestnankyňu po zverejnení nezavolal a neopýtal sa jej na ne.

„Nemal som dôvod s ňou o tom hovoriť – je to jej osobný názor a ja ho rešpektujem,“ povedal Valentovič. Ako si vysvetľuje, že s týmito zisteniami a podozreniami neprišla za ním? „To sú skôr otázky na ňu,“ povedal.

Minister Richter povedal, že aj Hatráková má prísť v stredu na akreditačnú komisiu. Mala by povedať, prečo mala pred takmer rokom, keď kontrola prebehla, iné názory ako teraz.

„Podpísala výsledok kontroly, kde nič také neuvádzala. Preto som povedal, že od istého času sa dejú veci, ktoré sú pre mňa ťažko vysvetliteľné, a nechcem ich ďalej komentovať, ale ich riešiť,“ povedal Richter.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie